Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Vitaminer och Mineraler 101: Vår ultimata guide

Olika typer av vitaminer i fyra skedar

I jakten på välmående kan vitaminer och mineraler vara de värdefulla nycklarna som öppnar dörren till en bättre hälsa. Men ibland kan det vara överväldigande att navigera bland de många alternativen. Oavsett om du strävar efter att förbättra din hälsa, öka din energi och fokus, vårda din skönhet från insidan och ut eller minska stress och ångest, finns vi här för att vägleda dig. Följ med så tar vi dig på en resa genom djungeln av vitaminer!

I denna guide, hittar du:

 • Vad är vitaminer och mineraler?
 • Varför behöver vi vitaminer och mineraler?
 • Vad gör vitaminer i kroppen?
 • Vilka vitaminer ska jag ta?
 • Vilka vitaminer bör inte tas samtidigt
 • Vanliga frågor om vitaminer (FAQs)

Vad är vitaminer och mineraler?

Vitaminerna delas upp i två huvudkategorier: fettlösliga och vattenlösliga vitaminer.

Fettlösliga vitaminer

Fettlösliga vitaminer löser sig i fett och fettliknande ämnen och absorberas bäst när de konsumeras med fetthaltig kost. Dessa inkluderar vitamin A, D, E och K. 

Vattenlösliga vitaminer

Vattenlösliga vitaminer löser sig i vatten och utsöndras enkelt genom urinen när de inte längre behövs. Bland de vattenlösliga vitaminerna finns 8 B-vitaminer och vitamin-C. 

Mineraler

Mineraler är mångfaldiga och brukar vanligtvis delas in i två huvudkategorier: makroelement och mikroelement, beroende på deras betydelse för kroppen. Bland de mest kända och användbara mineralerna finns kalcium, magnesium, kalium, selen, zink, järn och elektrolyter. Varje mineral har sina egna unika egenskaper och hälsofördelar, men de fungerar ofta som oumbärliga stöd för andra vitaminer och mineraler i kroppen.

Varför behöver vi vitaminer och mineraler?

Vitaminerna är nyckelkomponenter som stödjer kroppens funktioner och hjälper till att förebygga sjukdomar. De bidrar bland annat till att stärka vårt immunförsvar, förse oss med energi och ge oss rörelse i kroppen.

Immunförsvaret

Vitamin C och vitamin D spelar en viktig roll i att stödja immunsystemets funktion genom att påverka produktionen och funktionen av vita blodkroppar och immunsystemets komponenter.

Energi

Kroppen behöver energi för att utföra sina grundläggande funktioner, som rörelse, andning och tankeverksamhet. Vitamin B och C spelar en roll i kroppens energiproduktion genom att bryta ner kolhydrater, fetter och proteiner till energi.

Rörelse

Bra led- och benhälsa är viktigt för kroppens funktion och struktur samt som skydd för inre organ. Det är därför viktigt att du har bra nivåer av vitamin D, C, A, K och B.

Vad gör vitaminer i kroppen?

Vitaminer är osynliga hjältar som hjälper till att bryta ner och använda kolhydrater, fett och proteiner från maten du äter. Vitaminer upprätthåller även friskt hår och hud samt reglerar metabolismen.

Symptom på vitaminbrist

Vitaminbrist uppstår när kroppen inte får tillräckligt med en eller flera vitaminer för att uppfylla sina behov. Det kan hända av olika skäl, men det vanligaste skälet är otillräckligt intag av vissa vitaminer genom kosten. Vitaminbrist kan leda till olika hälsoproblem och sjukdomar. Därför är det viktigt att få tillräckligt med vitaminer genom kosten eller kosttillskott vid behov.

Vilka vitaminer ska jag välja?

Att välja rätt vitaminer kan vara överväldigande, men oroa dig inte. Vi har ett omfattande utbud av vitaminer och mineraler som passar alla dina behov:


 • Bästa vitaminer för dina ben och leder
 • Bästa vitaminer för energi och fokus
 • Bästa vitaminer mot stress, oro, trötthet och ångest
 • Bästa vitaminer för träning
 • Bästa vitaminer för immunförsvaret

Bästa vitaminer för dina ben och leder

Vitamin D

För att kroppen ska kunna absorbera kalcium effektivt behövs vitamin D, vilket stödjer benhälsa och förebygger benskörhet.Vitamin D har även egenskaper som hjälper mot inflammation i leder och kan indirekt påverka muskelstyrkan.

Kollagen

Kollagen är ett viktigt protein i lederna och benen. Kollagentillskott typ 2 ger en kuddliknande effekt i lederna, vilket hjälper till att absorbera stötar och skyddar lederna från slitage


Läs mer här om du behöver hjälp med att välja rätt Kollagentillskott.

Bästa vitaminer för energi och fokus

Vitamin B

När det kommer till energiproduktion och hjärnfunktion är B-vitaminer särskilt viktiga, främst B7 och B12. Dessa vitaminer hjälper till att omvandla maten du äter (kolhydrater, fetter och proteiner) till den energi som din kropp behöver! 

Järn

Järn är en viktig komponent i flera enzymer som är involverade i kroppens energiproduktion. Dessa enzymer bryter ner näringsämnen som kolhydrater och fetter. Om kroppen inte har tillräckligt med järn kan energiprodukten bli nedsatt och leda till trötthet.

Bästa vitaminer mot stress, trötthet och ångest

Vitamin C

Stress kan öka behovet av vitamin C eftersom det är en del i produktionen av hormoner som kortisol. Det är därför bra att ha normala nivåer av vitamin C för att hjälpa kroppens förmåga att hantera stress och stärka ditt immunsystem. 

Magnesium

Magnesium har fått ökad uppmärksamhet för sina många fördelar när det gäller att hantera trötthet, ångest, oro och stress. Detta mineral hjälper dina muskler att slappna av och reglerar produktionen av stresshormoner. Magnesium har även visat sig förbättra symtom på sömnlöshet genom att aktivera det parasympatiska nervsystemet - den del av nervsystemet som ansvarar för “vila- och smältaresponser”.

-10%
1 GAAM Vitamin C 180 caps GAAM Vitamin C 180 caps
Fler varianter
-15%
5 GAAM Vitamin C 270 caps GAAM Vitamin C 270 caps
Fler varianter
-11%
9 GAAM Magnesium 200 caps GAAM Magnesium 200 caps
Fler varianter
-15%
11 GAAM Magnesium 300 caps GAAM Magnesium 300 caps
Fler varianter

Bästa vitaminer för träning

Pre-workout / PWO

Pre workout (PWO) är ett kosttillskott som du intar innan ditt träningspass för att höja din prestationsförmåga. Den kan förbättra fokus, öka energin och maximera styrkan.  PWO i kombination med koffein och vitamin-B6 hjälper mot trötthet och förbättrar din träning.  

Energibars

Energibars är bars som hjälper dig att prestera bättre under träningen. Dessa bars är tillsatta med nyttiga ingredienser, vitaminer och protein för att förse din kropp med extra energi under och efter träningspasset. 

-30%
Kampanj
40 2 x GAAM P.W.R 360 g 2 x GAAM P.W.R 360 g
Fler varianter
379 kr 538 kr
-10%
1 2 x GAAM PUMP 300 g 2 x GAAM PUMP 300 g
Fler varianter
538 kr 598 kr
-27%
Kampanj
163 12 x GAAM Protein bar 55 g 12 x GAAM Protein bar 55 g
Mixflak
Fler varianter

Bästa vitaminer för immunförsvaret

Vitamin D

Stödjer medfödda immunförsvaret och försvarar oss mot infektioner. Vitamin D spelar också en stor roll i maghälsa, vilket är starkt länkat till immunologisk status. Vanligtvis absorberas vitamin D genom huden från solen, men under vintermånaderna när det råder brist på solljus kan D-vitamintillskott vara bra för att motverka D-vitaminbrist.

Selen

Selen är en antioxidant som hjälper till att skydda immunsystemets celler från skador och spelar därför en central roll i immunförsvaret. Mineralet selen hjälper också till att behålla en stark och effektiv immunrespons.

Vilka vitaminer ska inte blandas?

Det är viktigt att vara medveten om att vissa vitaminer som kosttillskott kan påverka varandra om de tas samtidigt. Det är därför klokt att ta vissa vitamintillskott med minst 1-2 timmars mellanrum:


 • Järn och kalcium: Dessa två kan konkurrera om absorptionen i tarmen.
 • Vitamin E och vitamin K: När dessa två tas samtidigt, minskar det effektiviteten på Vitamin K, eftersom båda är involverade i processen av blodkoagulering.
 • Vitamin C och vitamin B12: Samtidigt intag minskar absorptionen av vitamin B12. 

Shoppa dina nya vitaminer på Proteinbolaget. Hitta vitamintillskott av hög kvalitet som passar just dig och dina behov!

OBS!
Kosttillskott ersätter ej en varierad kost. Rekommenderad dosering bör ej överskridas. Förvaras torrt, svalt, väl förslutet och oåtkomligt för barn.

FAQs

När ska jag äta vitaminer?

Du bör ta vitamintillskott om du har särskilda kostvanor, sjukdomar eller lider av vitaminbrist. Innan du börjar ta kosttillskott kan det vara klokt att rådfråga en läkare eller dietist för att fastställa just dina behov. Vitaminer tas bäst i samband med måltid. 

Vilka vitaminer behöver jag?

Vilka vitaminer du behöver är individuellt och beror och hållet på dig och dina behov. Om du går på en diet, kan du behöva vitamintillskott. Det gäller även dig som är mer aktiv och dig som är stillasittande, alla behöver olika vitaminer. 

Kan jag ta flera vitaminer samtidigt?

Vissa vitaminer bör inte tas samtidigt. För bäst effekt är det bra att ta dina vitaminer med minst 1-2 timmars mellanrum för att undvika att de påverkar varandra negativt. Ett tips är att organisera dina vitaminintag efter en morgon- och kvällsrutin för att undvika konflikter mellan tillskotten.

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: jxMj8c (motverkar spam)
Mer från Träning & hälsa
Den ultimata guiden till Kreatin: Upptäck dess hemligheter

Den ultimata guiden till Kreatin: Upptäck dess hemligheter

2023-10-03
Har du någonsin funderat över det välomtalade ämnet som har hjälpt idrottare att öka sin styrka, bygga muskler och förbättra sin prestation? Kreatin har länge varit en hörnsten för många som strävar efter imponerande resultat i gymmet. Men vad är det som har gjort kreatin så populärt? I denna ultimata guide avslöjar vi kreatinets hemligheter!
Läs mer
Så väljer du bästa MSM-tillskott för dig

Så väljer du bästa MSM-tillskott för dig

2023-09-26
MSM är ett väl omtalat ämne, och som du oftast hör i sammanhang som hälso- och skönhet. Det finns flera hälsofördelar med att ta MSM-tillskott. Det påstås inte bara ge dig glansigare hår, främja nageltillväxt, minska synliga ålderstecken - det är även bra för dina leder. Nedan finner du ett par användbara råd för att välja bästa MSM-tillskottet för dig.
Läs mer
MSM eller Kollagen - Vilket är bäst för dig?

MSM eller Kollagen - Vilket är bäst för dig?

2023-09-26
I dagens hälsomedvetna värld finns det en mängd olika kosttillskott och hälsoprodukter som lovar fantastiska resultat. Två sådana ämnen som har fått mycket uppmärksamhet är MSM och kollagen. I den här guiden ska vi utforska msm och kollagen, hur de skiljer sig åt, och hur de kan påverka din hälsa. 
Läs mer
Hälsosam viktnedgång: 5 viktiga steg med experten Elin Schwartz

Hälsosam viktnedgång: 5 viktiga steg med experten Elin Schwartz

2023-09-21
Försöker du att gå ner i vikt men misslyckas? Eller tycker du att det är svårt att veta var du börjar din viktnedgångsresa? Viktnedgång är mycket mer än bara siffror på vågen. Det handlar om att förstå sina förutsättningar, utmaningar och det mentala. I detta blogginlägg tar vi hjälp av personliga tränaren Elin Schwartz som ger dig 5 tips för att lyckas med viktnedgång.
Läs mer
Vitaminer och Mineraler 101: Vår ultimata guide

Vitaminer och Mineraler 101: Vår ultimata guide

2023-09-12
I jakten på välmående kan vitaminer och mineraler vara de värdefulla nycklarna som öppnar dörren till en bättre hälsa. Men ibland kan det vara överväldigande att navigera bland de många alternativen. Oavsett om du strävar efter att förbättra din hälsa, öka din energi och fokus, vårda din skönhet från insidan och ut eller minska stress och ångest, finns vi här för att vägleda dig. Följ med så tar vi dig på en resa genom djungeln av vitaminer!
Läs mer