Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Guide: Välj rätt vitaminer och mineraler

Olika typer av vitaminer i fyra skedar

I jakten på välmående kan vitaminer och mineraler vara de värdefulla nycklarna som öppnar dörren till en bättre hälsa. Men ibland kan det vara överväldigande att navigera bland de många alternativen. Oavsett om du strävar efter att förbättra din hälsa, öka din energi och fokus, vårda din skönhet från insidan och ut eller minska stress och ångest, finns vi här för att vägleda dig. Följ med så tar vi dig på en resa genom djungeln av vitaminer!

I denna guide, hittar du:

 • Vad är vitaminer och mineraler?
 • Varför behöver vi vitaminer och mineraler?
 • Vad gör vitaminer i kroppen?
 • Vilka vitaminer ska jag ta?
 • Vilka vitaminer bör inte tas samtidigt
 • Vanliga frågor om vitaminer (FAQs)

Missa inte:

Vad är vitaminer och mineraler?

Vitaminer och mineraler är essentiella näringsämnen som kroppen behöver i små mängder för att fungera korrekt. Vitaminer är organiska föreningar med olika funktioner i kroppen, medan mineraler är oorganiska ämnen som behövs för olika biokemiska processer.

Vitaminerna delas upp i två huvudkategorier: fettlösliga och vattenlösliga vitaminer.

Fettlösliga vitaminer

Fettlösliga vitaminer löser sig i fett och fettliknande ämnen och absorberas bäst när de konsumeras med fetthaltig kost. Dessa inkluderar vitamin A, D, E och K. 

Vattenlösliga vitaminer

Vattenlösliga vitaminer löser sig i vatten och utsöndras enkelt genom urinen när de inte längre behövs. Bland de vattenlösliga vitaminerna finns 8 B-vitaminer och vitamin-C. 

Mineraler

Mineraler är mångfaldiga och brukar vanligtvis delas in i två huvudkategorier: makroelement och mikroelement, beroende på deras betydelse för kroppen. Bland de mest kända och användbara mineralerna finns kalcium, magnesium, kalium, selen, zink, järn och elektrolyter. Varje mineral har sina egna unika egenskaper och hälsofördelar, men de fungerar ofta som oumbärliga stöd för andra vitaminer och mineraler i kroppen.

Varför behöver vi vitaminer och mineraler?

Vitaminer och mineraler (mikronäringsämnen) är nyckelkomponenter som stödjer kroppens funktioner och hjälper till att förebygga sjukdomar. De bidrar bland annat till att stärka vårt immunförsvar, förse oss med energi, celltillväxt och ge oss rörelse i kroppen. Våra kroppar kan inte producera vitaminer och mineraler på egen hand, med undantag för vitamin D. Därför är det viktigt att få dem genom vår kost eller kosttillskott.

Immunförsvaret

Vitamin C och vitamin D spelar en viktig roll i att stödja immunsystemets funktion genom att påverka produktionen och funktionen av vita blodkroppar och immunsystemets komponenter.

Energi

Kroppen behöver energi för att utföra sina grundläggande funktioner, som rörelse, andning och tankeverksamhet. Vitamin B och C spelar en roll i kroppens energiproduktion genom att bryta ner kolhydrater, fetter och proteiner till energi.

Rörelse

Bra led- och benhälsa är viktigt för kroppens funktion och struktur samt som skydd för inre organ. Det är därför viktigt att du har bra nivåer av vitamin D, C, A, K och B.

Vad gör vitaminer i kroppen?

Vitaminer är osynliga hjältar som hjälper till att bryta ner och använda kolhydrater, fett och proteiner från maten du äter. Vitaminer upprätthåller även friskt hår och hud samt reglerar metabolismen. Brist på vitaminer kan leda till hälsoproblem och öka risken för en rad sjukdomar.

Symptom på vitaminbrist

Vitaminbrist uppstår när kroppen inte får tillräckligt med en eller flera vitaminer för att uppfylla sina behov. Det kan hända av olika skäl, men det vanligaste skälet är otillräckligt intag av vissa vitaminer genom kosten. Studier visar att vitaminbrist kan leda till olika hälsoproblem och sjukdomar. Därför är det viktigt att få tillräckligt med vitaminer och mineraler genom kosten eller kosttillskott vid behov.

GAAM vitaminer och mineraler och vätska i mugg

Vilka vitaminer behöver jag?

Att välja rätt vitaminer kan vara överväldigande, men oroa dig inte. Vi har ett omfattande utbud av vitaminer och mineraler som passar alla dina behov:

 • Bästa vitaminer för ben och leder
 • Bästa vitaminer för energi och fokus
 • Bästa vitaminer mot stress, oro, trötthet och ångest
 • Bästa vitaminer för träning
 • Bästa vitaminer för immunförsvaret


Bästa vitaminer för ben och leder

Vitamin D

För att kroppen ska kunna absorbera kalcium effektivt behövs vitamin D, vilket stödjer benhälsa och förebygger benskörhet.Vitamin D har även egenskaper som hjälper mot inflammation i leder och kan indirekt påverka muskelstyrkan.

Kollagen

Kollagen är ett viktigt protein i lederna och benen. Kollagentillskott typ 2 ger en kuddliknande effekt i lederna, vilket hjälper till att absorbera stötar och skyddar lederna från slitage


Läs mer här om du behöver hjälp med att välja rätt Kollagentillskott.
124 GAAM Vitamin-D 100 caps
Fler varianter
-4%
Paketpris
14 GAAM Vitamin-D 200 tabs
-6%
Paketpris
6 2 x GAAM Collagen 350 g
Fler varianter

Bästa vitaminer för energi och fokus

Vitamin B

När det kommer till energiproduktion och hjärnfunktion är B-vitaminer särskilt viktiga, främst B7 och B12. Dessa vitaminer hjälper till att omvandla maten du äter (kolhydrater, fetter och proteiner) till den energi som din kropp behöver! 

Järn

Järn är en viktig komponent i flera enzymer som är involverade i kroppens energiproduktion. Dessa enzymer bryter ner näringsämnen som kolhydrater och fetter. Om kroppen inte har tillräckligt med järn kan energiprodukten bli nedsatt och leda till trötthet.

36 GAAM B-Complex 100 caps
Fler varianter
-16%
Kampanj
16 GAAM Vitamin B12 90 caps
Fler varianter
-5%
Paketpris
4 GAAM Iron 180 caps
Fler varianter

Bästa vitaminer mot stress, trötthet och ångest

Vitamin C

Stress kan öka behovet av vitamin C eftersom det är en del i produktionen av hormoner som kortisol. Det är därför bra att ha normala nivåer av vitamin C för att hjälpa kroppens förmåga att hantera stress och stärka ditt immunsystem. 

Magnesium

Magnesium har fått ökad uppmärksamhet för sina många fördelar när det gäller att hantera trötthet, ångest, oro och stress. Detta mineral hjälper dina muskler att slappna av och reglerar produktionen av stresshormoner. Magnesium har även visat sig förbättra symtom på sömnlöshet genom att aktivera det parasympatiska nervsystemet - den del av nervsystemet som ansvarar för “vila- och smältaresponser”.

-7%
Paketpris
0 GAAM Vitamin C 180 caps
Fler varianter
-9%
Paketpris
6 GAAM Vitamin C 270 caps
Fler varianter
-4%
Paketpris
15 2 x GAAM Magnesium 90 caps
Fler varianter
-12%
Paketpris
13 3 x GAAM Magnesium 90 caps
Fler varianter

Bästa vitaminer för träning

Pre-workout / PWO

Pre workout (PWO) är ett kosttillskott som du intar innan ditt träningspass för att höja din prestationsförmåga. Den kan förbättra fokus, öka energin och maximera styrkan. PWO i kombination med koffein och vitamin-B6 hjälper mot trötthet och förbättrar din träning.  

Energibars

Energibars är bars som hjälper dig att prestera bättre under träningen. Dessa bars är tillsatta med nyttiga ingredienser, vitaminer och protein för att förse din kropp med extra energi under och efter träningspasset. 

-5%
Paketpris
38 2 x GAAM P.W.R 360 g
Fler varianter
-5%
Paketpris
1 2 x GAAM PUMP 300 g
Fler varianter
-20%
Kampanj
4 12 x Oatlaws The Protein Bar 60 g
Fler varianter
-28%
Kampanj
146 12 x GAAM Protein bar/ Soft bar 55 g Mixlåda
Mixflak
Fler varianter

Bästa vitaminer för immunförsvaret

Vitamin D

Stödjer medfödda immunförsvaret och försvarar oss mot infektioner. Vitamin D spelar också en stor roll i maghälsa, vilket är starkt länkat till immunologisk status. Vanligtvis absorberas vitamin D genom huden från solen, men under vintermånaderna när det råder brist på solljus kan D-vitamintillskott vara bra för att motverka D-vitaminbrist.

Selen

Selen är en antioxidant som hjälper till att skydda immunsystemets celler från skador och spelar därför en central roll i immunförsvaret. Mineralet selen hjälper också till att behålla en stark och effektiv immunrespons.

Vilka vitaminer bör inte blandas?

Det är viktigt att vara medveten om att vissa vitaminer och mineraler som kosttillskott kan påverka varandra negativt om de tas samtidigt. Dessa vitaminer och mineraler bör du inte ta samtidigt:

 • Järn och kalcium: Dessa två kan konkurrera om absorptionen i tarmen.
 • Vitamin E och vitamin K: När dessa två tas samtidigt, minskar det effektiviteten på Vitamin K, eftersom båda är involverade i processen av blodkoagulering.
 • Vitamin C och vitamin B12: Samtidigt intag minskar absorptionen av vitamin B12. 

Shoppa dina nya vitaminer på Proteinbolaget. Hitta vitamintillskott av hög kvalitet som passar just dig och dina behov!

OBS!
Kosttillskott ersätter ej en varierad kost. Rekommenderad dosering bör ej överskridas. Förvaras torrt, svalt, väl förslutet och oåtkomligt för barn.

Vanliga frågor om vitaminer

När ska jag äta vitaminer?

Du bör ta vitamintillskott om du har särskilda kostvanor, sjukdomar eller lider av vitaminbrist. Innan du börjar ta kosttillskott kan det vara klokt att rådfråga en läkare eller dietist för att fastställa just dina behov. Vitaminer tas bäst i samband med måltid. 

Vilka vitaminer behöver jag?

Vilka vitaminer du behöver är individuellt och beror och hållet på dig och dina behov. Om du går på en diet, kan du behöva vitamintillskott. Det gäller även dig som är mer aktiv och dig som är stillasittande, alla behöver olika vitaminer. 

Kan jag ta flera vitaminer samtidigt?

Vissa vitaminer bör inte tas samtidigt. För bäst effekt är det bra att ta dina vitaminer med minst 1-2 timmars mellanrum för att undvika att de påverkar varandra negativt. Ett tips är att organisera dina vitaminintag efter en morgon- och kvällsrutin för att undvika konflikter mellan tillskotten.


Läs också: D-vitamin bäst i test
Läs också: Multiivtamin bäst i test
Läs också: Magnesium bäst i test
Läs också: Q10 bäst i test

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: 6YNPvt (motverkar spam)
Mer från Träning & hälsa
Hur du springer snabbare - PT-Hedda ger sina bästa tips

Hur du springer snabbare - PT-Hedda ger sina bästa tips

2024-05-27
Att springa snabbare handlar inte bara om att öka tempot utan även om att träna smart, bygga styrka och förbättra sin löpteknik för att öka hastigheten och minska risken för skador. Här delar PT-Hedda med sig av sina bästa tips för att få dig att springa snabbare och starkare.
Läs mer
Så anpassar du din träning för kvinnokroppens cykel - Experttips från PT-Hedda

Så anpassar du din träning för kvinnokroppens cykel - Experttips från PT-Hedda

2024-05-27
Att träna under och efter graviditet samt träning kopplat till menscykeln och besvär som PMS kan vara utmanande. Du kanske känner igen dig i att du inte kan genomföra samma övningar eller att prestationen sviktar. I denna artikel guidar PT-Hedda dig genom de olika stadierna av kvinnans cykel, med tips på hur du bäst anpassar din träning under varje fas.
Läs mer
Hur du väljer rätt multivitamin

Hur du väljer rätt multivitamin

2024-04-10
I dagens hektiska samhälle kan det vara utmanande att hålla sig hälsosam med rätt näring. Premissen för multivitamin är enkel. Det är ett kosttillskott som kombinerar all den extra näring du behöver i en enda, praktisk daglig dos. Så - varför är det så svårt att välja rätt? Här guidar vi dig igenom djungeln av multivitamintillskott och förklarar mer om dess roll.
Läs mer
PWO - Allt du behöver veta för att maximera din träning

PWO - Allt du behöver veta för att maximera din träning

2024-01-24
Oavsett om du funderar på att ta PWO - eller är lite mer erfaren - hittar du här allt du behöver veta om PWO. Överträffar dessa koffeinberikade tillskott verkligen en kopp kaffe, eller är de bara en marknadsföringsgimmick? Hur fungerar de, och är de säkra? Vi svarar på dessa frågor och mer.
Läs mer
Kasein eller vassle - Vilket protein är det bästa (och vad är skillnaderna)?

Kasein eller vassle - Vilket protein är det bästa (och vad är skillnaderna)?

2024-01-18
Letar du efter det ultimata svaret på "kasein eller vassle?" när det gäller ditt proteinval? Vi förstår förvirringen - båda dessa mjölkproteiner har sina unika fördelar, vilket gör valet ännu svårare. I denna guide kastar vi oss in i den stora debatten: kasein och vassle. Vi bryter ner det på ett enkelt och lättförståeligt sätt, vilket låter dig fokusera på det som verkligen betyder mest - att hitta den bästa versionen för din träningsresa!
Läs mer