Kategorier
Filtrera
Sortera
Filtrera
Kategori
Varumärke
Smak
Diet
Fri från
Målsättning
Form
Pris
Visa kampanjartiklar
Artikel 8 av 8

Vad är järn?

Järn är ett livsnödvändigt mineral med egenskaper som har många viktiga funktioner i kroppen. Bland annat så ingår det i blodets röda ämne (hemoglobin) vars uppgift är att transportera syre från dina lungor ut i kroppen. Järn ingår också i en del enzymer och är viktigt för din kropps produktion av hormonet dopamin.


Vad är järn bra för?

Järn ingår som sagt i blodets hemoglobin och har en förmåga att binda syre. Järn hjälper alltså din kropp med att transportera syre från kroppen, till dina lungor och sen vidare ut i alla vävnader. Det bygger också upp blodets kvalitet och stärker kroppens motstånd mot sjukdomar.


Järnbrist

Får du i dig för lite järn kan det medföra att du blir trött och har svårt för att koncentrera dig. Går det ännu längre så kan det resultera i så kallad blodbrist (även känt som järnbristanemi). Det betyder i korta drag att antalet röda blodkroppar är för få vilket kan resultera i ett nedsatt immunsystem. Kvinnor drabbas oftare än män i anslutning till graviditet eller menstruation.

För att hjälpa kroppens upptag av järn kan man tillsätta C-vitamin. Vissa järntillskott innehåller C-vitamin, om inte kan ren C-vitamin vara ett bra komplement.

Läs mer här:

Järnbrist - tecken på att du är drabbad