Logga in
Historik

Järn

Kan din trötthet bero på järnbrist? Det är inte ovanligt att personer som lider av järnbrist känner sig orkeslösa och har svårt att koncentrera sig. Förutom kvinnor kan även vegetarianer behöva vara noga med sitt järnintag på grund av att vegetabiliska järnkällor kan vara svårupptagliga. Läs mer
Kategorier
Filtrera / Sortera
Artikel 6 av 6

Senast besökta produkter

Vad är järn?

Järn är ett livsnödvändigt mineral som har många viktiga funktioner i kroppen. Bland annat så ingår det i blodets röda ämne (hemoglobin) vars uppgift är att transportera syre från dina lungor ut i kroppen. Järn ingår också i en del enzymer och är viktigt för din kropps produktion av hormonet dopamin.


Vad är järn bra för?

Järn ingår som sagt i blodets hemoglobin och har en förmåga att binda syre. Järn hjälper alltså din kropp med att transportera syre från kroppen, till dina lungor och sen vidare ut i alla vävnader. Det bygger också upp blodets kvalitet och stärker kroppens motstånd mot sjukdomar.


Järnbrist

Får du i dig för lite järn kan det medföra att du blir trött och har svårt för att koncentrera dig. Går det ännu längre så kan det resultera i så kallad blodbrist (även känt som järnbristanemi). Det betyder i korta drag att antalet röda blodkroppar är för få vilket kan resultera i ett nedsatt immunsystem. Kvinnor drabbas oftare än män i anslutning till graviditet eller menstruation.