Kategorier
Filtrera
Sortera
Filtrera
Kategori
Varumärke
Smak
Diet
Målsättning
Form
Pris
Visa kampanjartiklar
Finns i lager
Artikel 9 av 9

Järn som en viktig mineral för god hälsa

Järn är en essentiell mineral som är avgörande för att behålla en god hälsa. Det är viktigt att vara medveten om de olika symtomen på järnbrist och se till att inkludera rätt järnrika livsmedel i kosten. För de som behöver extra hjälp kan järntillskott vara ett alternativ, men det bör tas med försiktighet. Genom att förstå järnets betydelse kan vi ta bättre hand om vår kropp och förbättra vår livskvalitet.

Vad är järn?

Järn är ett livsnödvändigt mineral med egenskaper som har många viktiga funktioner i kroppen. Bland annat så ingår det i blodets röda ämne (hemoglobin) vars uppgift är att transportera syre från dina lungor ut i kroppen. Järn ingår också i en del enzymer och är viktigt för din kropps produktion av hormonet dopamin.


Vad är järn bra för?

Järn ingår som sagt i blodets hemoglobin och har en förmåga att binda syre. Järn hjälper alltså din kropp med att transportera syre från kroppen, till dina lungor och sen vidare ut i alla vävnader. Det bygger också upp blodets kvalitet och stärker kroppens motstånd mot sjukdomar.


Gör något åt din järnbrist

Får du i dig för lite järn kan det medföra att du blir trött och har svårt för att koncentrera dig. Går det ännu längre så kan det resultera i så kallad blodbrist (även känt som järnbristanemi). Det betyder i korta drag att antalet röda blodkroppar är för få vilket kan resultera i ett nedsatt immunsystem. Kvinnor drabbas oftare än män i anslutning till graviditet eller menstruation.

För att hjälpa kroppens upptag av järn kan man tillsätta C-vitamin. Vissa järntillskott innehåller C-vitamin, om inte kan ren C-vitamin vara ett bra komplement.