Kategorier
Filtrera
Sortera
Filtrera
Pris
Kategori
Varumärke
Smak
Diet
Fri från
Målsättning
Form
Pris
Visa kampanjartiklar
Finns i lager
-15%
Kampanj
49 GAAM Whey & Oats 1 kg Blandprotein GAAM Whey & Oats 1 kg Blandprotein
Fler varianter
Artikel 28 av 99

Vad är vassleprotein?

Det engelska namnet för vassleprotein är whey protein. Detta protein utgör ca 20% av mjölken och resten består av ämnet kasein. Det är av vassle man sedan tillverkar ostprodukter. Filtreringens styrka av vasslen spelar stor roll beroende på hur hög proteinhalt man är ute efter. Ju högre filtrering desto högre proteinhalt.

Muskelbyggande och fettförbrännande egenskaper

Proteinet är bland det vanligaste proteinet som personer som tränar väljer att ta som proteintillskott på grund av det goda ryktet att bygga muskler snabbt och effektivt. Det innehåller de grenade aminosyrorna leucin, valin och isoleucin som har gynnsamma egenskaper för att bygga upp muskelfibrerna. Dock passar proteinet lika bra för den som vill öka sin fettförbränning.

Vassleproteinets indelning

Vassleprotein delas in i tre stycken typer – isolat, hydrolysat och koncentrat. Indelningen talar om hur hög proteinhalt det finns i produkten och här förklarar vi skillnaden.

Isolat

Om du tränar riktigt hårt och samtidigt är laktoskänslig, är det vassleproteinisolat du ska välja. Isolat innebär att proteinfraktionerna isoleras efter den vanliga filtreringen av vassleprotein – filtrering sker ytterligare ett steg. Det är alltså rent protein du får i dig och ingenting annat som finns i vasslen. Det finns olika filtreringsmetoder för att framställa isolat, varav den billigaste kallas membranfiltrering. Korsflödesfiltrering och jonbyteskromatografifiltrering är de andra, den sistnämnda ger den högsta renheten på upp till 97% protein. Vanliga isolat innehåller annars ca 90-93% rent protein. I folkmun är isolat vad man brukar kalla whey 100. 

Hydrolysat

Vill du ha ett ännu snabbare upptag av vassleprotein ska du väljavassleproteinhydrolysat. Hydrolysat är ett förspjälkat isolat där proteas-enzymet delar proteinet i ännu mindre beståndsdelar. Denna process sker egentligen i vår magsäck men eftersom det redan är fixat innan du intar kosttillskottet, så passerar det magsäcken och gör omedelbar nytta.

OBS! Blanda inte hydrolysat med koncentrat eller mjölk då upptagningsförmågan påverkas negativt.

Koncentrat

Vid koncentrat innehåller vassleproteinet även några få andra delar som funnits i det ursprungliga livsmedlet. Detta är den vanligaste vassleproteintillskottet som finns att köpa. I vassleproteinkoncentrat finns även lite fett och laktos kvar vilket kan vara bra för dig att veta om du har känslig mage – då bör du använda isolat eller hydrolysat. Ur rent hälsoperspektiv är det dock bättre eftersom det är mer naturligt, men det kan som sagt ge dig en uppblåst mage. I folkmun är koncentrat vad man brukar kalla whey 80. 

Vassleprotein – vilket ska man välja?

Om du ligger i hårdträning är vassleprotein bland det bästa du kan välja för att se resultat snabbt. Vilken typ du ska välja, koncentrat, isolat eller hydrosylat, beror på hur känslig din mage är samt hur snabbt du vill att din kropp ska ta upp proteinet. Här på Proteinbolaget säljer vi alla typer av vassleproteinpulver. Kontakta oss gärna om du har fler frågor!

Läs vårt blogginlägg om vassleprotein!