Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

D-vitamin bäst i test 2024: Vi jämför 4 populära sorter

D-vitamin bäst i test 2024

Marknaden för kosttillskott med D-vitamin är som en djungel, och det är lätt att göra felköp. Många lockas av låga priser och glömmer att noga granska kvaliteten. Här jämför vi fyra populära och bästsäljande D-vitamintillskott från varumärkena Scitec Nutrition, Pureness, GAAM och Elexir Pharma.

Kort om D-vitamin

D-vitamin är ett essentiellt vitamin som kroppen behöver för att bilda starka ben och tänder, och för att stödja immunförsvaret. Solens strålar är den huvudsakliga källan till D-vitamin, men under vinterhalvåret eller i områden med lite sol kan det vara svårt att få i sig tillräckligt. Därför kan D-vitamintillskott vara ett bra alternativ.

Bra saker att tänka på när du ska välja D-vitamin

 • Välj rätt typ av D-vitamin: Det finns två typer av D-vitamin, D2 (ergokalciferol) och D3 (kolekalciferol). D3 är den form som kroppen bildar i solen och anses vara den mest effektiva typen i tillskott. D2 är generellt billigare men anses vara mindre effektiv än D3. D2 utvinns från växtbaserade källor som svamp och jäst, och kan vara ett bra alternativ för veganer och vegetarianer som inte får i sig D3 från animaliska produkter.
 • Granska ingredienslistan: Vissa D-vitamintillskott innehåller andra ingredienser som olja, gelatin eller färgämnen. Om du har allergier eller känslighet mot vissa ämnen, var noga med att läsa innehållsförteckningen.
 • Pris kontra kvalitet: Dyrare betyder inte alltid bättre. Det finns prisvärda D-vitamintillskott av god kvalitet. Läs recensioner av andra användare och håll dig till tillskott från pålitliga varumärken.
 • Form: D-vitamintillskott finns i olika former som tabletter, kapslar, droppar och spray. Tabletter är ofta billigare än kapslar och kan vara lättare att svälja. Kapslar kan däremot innehålla en högre dosering av D-vitamin. 
 • Dos: Rekommenderat intag varierar beroende på ålder. Den rekommenderade dagliga dosen D-vitamin för vuxna är 10 mikrogram (400 IE) per dag, barn 7.5 mikrogram (300 IE).
 • Lyssna på din kropp: Det bästa D-vitamintillskottet är det som du gillar att använda och som ger önskat resultat för dig och din kropp.

Se hela vårt utbud av D-vitamin.

Så har vi jämfört D-vitamintillskotten

När det gäller att köpa D-vitamin är innehåll och typ av D-vitamin det viktigaste. I vårt test har vi noga utvärderat tillskotten baserat på innehåll, form, pris och kundbetyg. Vi har mätt pris per portion för att avgöra vilket kosttillskott med D-vitamin som erbjuder det mest kostnadseffektiva sättet att få D-vitamin. Innehåll och form har vi bedömt utifrån typ, form och eventuella tillsatser.

Resultat: D-vitamin bäst i test 2024

Testvinnare! 

Elexir Pharma D3 Vitamin 2500IE 180 caps

Prisvärd med en bra dos D3-vitamin och antioxidationsmedel. Lämplig för alla kön och åldrar.

2:a plats. 

GAAM Vitamin-D 100 tabs

Bästa valet om du letar efter ett tillskott med hög dos D3-vitamin till ett bra pris.

3:e plats.

Pureness Premium D-vitamin 60 caps

Bra alternativ om du vill ha extra vitaminer och omega-3 fettsyror.

4:e plats.

Scitec Nutrition Vitamin D3 250 caps

Lägst kostnad per dos och innehåller D3-vitamin.

Testvinnare! Elexir Pharma D3 Vitamin 2500IE 180 caps

Passar dig som

är ute efter ett prisvärt D-vitamintillskott med D3-vitamin och antioxidationsmedel.

Sammanfattning

Elexir Pharma D3-vitamin innehåller 2500 IE (62.5 mikrogram) per kapsel och har MCT-olja som bas, vilket bidrar till ökad absorption av vitaminet. Produkten innehåller även antioxidationsmedel från rosmarinextrakt som kan bidra till att skydda kroppen mot skador orsakade av fria radikaler.

Elexir D3 vitamin 100 kapslar är fri från konserveringsmedel och artificiella färg- och smakämnen. Du får helt enkelt ett högvärdigt D-vitamintillskott som gör det den ska -  ge dig en bra dos av D3-vitamin utan en massa onödiga tillsatser, vilket gör att den intar första placeringen.

Elexir Pharma D3-vitamin kostar 0,77 kr/dos med ett dagligt intag på 1 kapslar, vilket gör att burken erbjuder 180 portioner. Det gör produkten till det mest kostnadseffektiva D-vitamintillskottet. Tänk dock på att MCT-oljan som finns i kapslarna kan göra det mindre lämpligt för personer med känsliga magar. 

+Fördelar

 • Lägst pris per dos
 • Bra dos av D3-vitamin
 • Innehåller antioxidationsmedel
 • MCT-olja för bättre absorption

Läs mer och köp produkten här: Elexir Pharma D3 Vitamin 2500IE 180 caps.

2:a plats. GAAM Vitamin-D 100 tabs

Passar dig som

är ute efter ett högkvalitativt D-vitamintillskott som ger en ordentlig dos av D3-vitamin.

Sammanfattning

GAAM Vitamin-D sticker ut med sin höga dos D3-vitamin (100 µg per tablett). De fyllnadsmedel som finns i GAAM Vitamin-D är mikrokristallin cellulosa, magnesiumstearat och kiseldioxid, vilka är vanliga och har inga kända negativa effekter på hälsan. Det finns alltså inga onödiga och farliga tillsatser i denna produkt.

Tabletterna i förpackningen är små och enkla att svälja. Produkten kostar 1,09 kr/dos med ett dagligt intag på 1 tablett i samband med måltid för bäst absorption och ger 100 portioner. Det gör GAAM Vitamin-D till ett av de mer prisvärda alternativen - och som inte tummar på kvaliteten.

Produkten innehåller inga animaliska produkter, vilket gör den lämplig för både veganer och vegetarianer. Var uppmärksam på att GAAM Vitamin-D ger en hög dos D3-vitamin, vilket kan orsaka magbesvär hos vissa personer. Om du har en känslig mage rekommenderar vi att du börjar med en lägre dos och ökar gradvis.

+Fördelar

 • Hög dos D3-vitamin
 • Inga onödiga tillsatser
 • Prisvärt
 • Bra kvalitet

Läs mer och köp produkten här:
GAAM Vitamin-D 100 tabs.

3:e plats. Pureness Premium D-vitamin 60 caps

Passar dig som

är ute efter ett D-vitamintillskott som kombinerar vitamin A och E. 

Sammanfattning

Pureness Premium D-vitamin är ett unikt och starkt 100 µg D3-vitaminpreparat som är naturligt rik på A-vitamin och EPA samt DHA-fettsyror från naturlig fiskolja. Det är ett all-round tillskott som bidrar till bättre syn, immunförsvar, celltillväxt, skyddar celler från fria radikaler och bidrar till hjärt- och kärlhälsan. Produkten innehåller inga onödiga fyllnadsmedel och har hög absorptionsförmåga, vilket också är känt för alla Pureness kapselprodukter.

Mjukgelkapslarna innehåller torskleverolja som basolja och kolekalciferol (D3-vitamin) som utvinns från lanolin i fårull. Produkten är ett bra D-vitamintillskott för dig som vill ha extra vitaminer och mineraler. Däremot ger den en lägre dos D3-vitamin än Elexir Pharma D3-vitamin och GAAM Vitamin-D.

Bra att veta är att Elexir Pharma D3-vitamin innehåller gelatinbaserade kapslar (från nöt), vilket gör den olämplig för veganer och vegetarianer. Torskleverolja är ett ämne som kan innehålla spår av miljögifter och ge en fisig smak och lukt. Detta gör att produkten får lägre poäng inom innehållskategorin och hamnar på tredje plats. 

Pureness Premium D-vitamin är det dyraste alternativet i detta test och kostar 2,32 kr/dos med ett dagligt intag på 1 kapsel i samband med måltid. Förpackningen ger 60 portioner.

+Fördelar

 • Innehåller fettsyrorna EPA och DHA
 • Hög absorptionsförmåga
 • Innehåller D3-vitamin
 • Utan fyllnadsmedel

Läs mer och köp produkten här: Pureness Premium D-vitamin 60 caps.

4:e plats. Scitec Nutrition Vitamin D3 250 caps

Passar dig som

är ute efter ett billigt vitamin D3-tillskott. 

Sammanfattning

Scitec Nutrition Vitamin D3 är en stor burk med många kapslar. Produkten innehåller 12 µg D3-vitamin per kapsel (480 IE), vilket är en låg dos i jämförelse med övriga produkter i testet. Däremot följer produkten den daglig rekommenderade D-vitamindosen för vuxna som ligger på 400 IE. Scitec Nutrition Vitamin D3 styrka ligger i sitt billiga pris och D-vitamintyp, alltså D3-vitamin som har en hög absorption. 

Produktens form, innehåll och tillsatser som färgämnen drar ner på dess poäng inom innehållskategorin och formkategorin. Kapseln görs dessutom av animaliskt protein (bovint gelatin), vilket gör det olämpligt för veganer och vegetarianer.

Kapselburken kostar 0,92 kr/dos med ett dagligt intag på 1 kapsel i samband med måltid och ger 250 portioner. Det gör Scitec Nutrition Vitamin D3 till ett av de mer kostnadseffektiva D-vitamintillskottet.

+Fördelar

 • Prisvärt
 • Erbjuder många portioner
 • Innehåller D3-vitamin
 • Bra för välmåendet

Läs mer och köp produkten här: Scitec Nutrition Vitamin D3 250 caps.

Läs också: “Multivitamin bäst i test
Läs också: “Omega-3 bäst i test
Läs också :”Magnesium bäst i test
Läs också: "Probiotika bäst i test"
Läs också: “D-vitaminbrist - Orsak och symptom

Källor

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: qApCDm (motverkar spam)
Mer från Tips & råd
Betakaroten bäst i test 2024: Vi jämför 4 populära sorter

Betakaroten bäst i test 2024: Vi jämför 4 populära sorter

2024-02-20
Vinka hejdå till blek vinterhud och välkomna i stället en solkysst hud - eller behåll den gyllenbruna hudfärgen under vinterhalvåret med betakaroten. Du bestämmer! I denna artikel jämför vi fyra populära kosttillskott med betakaroten (eller så kallade brun-utan-sol tabletter eller kapslar) från märkena GAAM, Scitec Nutrition, Elexir Pharma och Better You.
Läs mer
Probiotika bäst i test 2024: Vi jämför 4 populära sorter

Probiotika bäst i test 2024: Vi jämför 4 populära sorter

2024-02-14
Förvirrad av alla probiotikasorter eller mjölksyrabakterier på marknaden? Du är inte ensam! Med många olika märken och produkter kan det kännas som att man navigerar i en djungel. Här jämför vi fyra populära probiotikatillskott från märkena Pureness, Great Earth, GAAM och Self Omninutrition för att du ska kunna hitta rätt!
Läs mer
Multivitamin bäst i test 2024: Vi jämför 4 populära sorter

Multivitamin bäst i test 2024: Vi jämför 4 populära sorter

2024-02-12
Känns det överväldigande att välja rätt multivitamintillskott? Du är inte ensam. Känner du dig osäker på vilket multivitamintillskott som är bäst? Vi förstår. Marknaden är en djungel och det är lätt att göra felköp. I detta test jämför vi fyra populära och bästsäljande multivitaminer från märkena GAAM, Pureness, Scitec Nutrition och Viterna för att hjälpa dig att välja rätt.
Läs mer
Måltidsersättning bäst i test 2024: Vi jämför 4 populära sorter

Måltidsersättning bäst i test 2024: Vi jämför 4 populära sorter

2024-02-07
Vill du gå ner i vikt, få kontroll över ditt matintag eller bara se till att du får i dig alla de näringsämnen du behöver? Då kan en måltidsersättning vara en perfekt lösning för dig. Och vi förstår att i en djungel av olika måltidsersättningar att välja mellan kan det vara svårt att hitta rätt. I den här artikeln jämför vi fyra av våra mest populära och bästsäljande måltidsersättningar från GAAM, Homie, Fairing och Self Omninutrition
Läs mer
D-vitamin bäst i test 2024: Vi jämför 4 populära sorter

D-vitamin bäst i test 2024: Vi jämför 4 populära sorter

2024-02-06
Marknaden för kosttillskott med D-vitamin är som en djungel, och det är lätt att göra felköp. Många lockas av låga priser och glömmer att noga granska kvaliteten. Här jämför vi fyra populära och bästsäljande D-vitamintillskott från varumärkena Scitec Nutrition, Pureness, GAAM och Elexir Pharma.
Läs mer