Vitamin B12 – Vad är vitamin B12 – Proteinbolaget
Logga in
Historik
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Vad är vitamin B12?

Det vattenlösliga vitaminet B12 är livsnödvändig för produktionen av röda blodkroppar och för nervsystemets funktion. Den bidrar även till att ämnesomsättningen funkar som den ska. Läs mer här om vitamin B12, vad det är och vilka fördelar det har.För lite B12 kan leda till blodbrist och göra dig extremt trött och hängig, till och med allvarligt sjuk. En allsidig kost ger dig en fullvärdig dosering av vitamin B12, men om du är vegan kan du få en brist av det om du inte tar kosttillskott.

Vad är vitamin B12?

Vitamin B12 kallas även för kobalamin. Namnet har tilldelats vitaminet eftersom vitamin B12 innehåller kobolt. B12 kan du få i dig via främst animaliska produkter såsom fisk, skaldjur och ägg, men är du vegan kan du också köpa berikade produkter som havremjölk eller sojadryck där vitaminet ingår. Även fermenterade livsmedel innehåller vitamin B12 i viss utsträckning.

Vad är vitamin B12 bra för?

För att må bra och ha en normal blodmängd, det vill säga produktion av röda blodkroppar, måste du få i dig den dagliga dosen av vitamin B12. Lite större barn och vuxna ska i regel få i sig 2 mikrogram om dagen medan lite mindre barn upp till tioårsåldern behöver ca 1,3 mikrogram. Ammande kvinnor är den grupp som behöver tänka på ett lite högre B12- tillskott, runt 2,6 mikrogram. En del av intaget av vitamin B12 lagras i levern vilket gör att även om vi missar ett dagsintag ibland kan vi trots allt leva på “vitamin-lagret”. Men det gäller att inte göra detta till en vana.

Symptom på B12-brist kommer långsamt men när de väl är rotade kommer du att känna att du mår väldigt dåligt. Var därför uppmärksam på symptom och obehagskänslor som skulle kunna vara kopplade till just bristen på B12. En bist kan också leda till andra brister i samma veva, såsom järnbrist och folat.

Vitaminets fördelar
  • Bibehåller en normal nervfunktion
  • Motverkar trötthet
  • Ger en balanserad ämnesomsättning

Du som är i en högre ålder eller du som är vegan bör fundera på om du kanske behöver ett tillskott av vitamin B12. Barn som äter vegansk kost bör definitivt äta B12 tabletter eller tillskott av vitaminet.

8 stycken B-vitaminer

Vitamin B12 ingår i en grupp om 8 B-vitaminer. Alla dessa är viktiga för vår organisms funktion och välmående. Det är också viktigt att nämna att samtliga måste tillföras kroppen genom kosten eller via kosttillskott. Alla B-vitaminer samspelar med varandra och gynnas av varandra. Just B12 är lite extra knepigt att vara säker på att få i sig och därför måste man vara noga med att ta den rekommenderade dosen varje dag, antingen via tabletter eller maten. Letar du efter kosttillskott av B12 finns de givetvis hos Proteinbolaget.

Relaterade produkter
GAAM Health Series Vitamin B12, 90 caps
Fler varianter
GAAM Health Series
GAAM Health Series Vitamin B12, 90 caps
99 kr
15
GAAM Health Series Vitamin B12, 270 caps
Fler varianter
GAAM
GAAM Health Series Vitamin B12, 270 caps
252 kr (297 kr)
10
GAAM Health Series Vitamin B12, 180 caps
Fler varianter
GAAM
GAAM Health Series Vitamin B12, 180 caps
178 kr (198 kr)
Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: jUcqvV (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost

2020-10-20
Läs mer om antiinflammatorisk kost och mat och skydda dig mot ballongmage, psoriasis och andra sjukdomar som diabetes.
Läs mer
Rosenrot

Rosenrot

2020-09-24
Behöver du något naturligt uppiggande? Rosenrot ger goda effekter på träning, nedstämdhet och sömn. Läs mer om växten här!
Läs mer
Vad är niacin?

Vad är niacin?

2020-09-24
Vad är niacin och var finns niacin? Mer om niacin B3 och vad det gör med din kropp samt vilka biverkningar det kan ha kan du läsa om här.
Läs mer
Vad är jod?

Vad är jod?

2020-09-24
Vad är jod bra för? Få reda på mer om jod tillskott och vad det gör för kroppen. Det är bland annat viktigt för sköldkörtelns funktion. Läs mer här!
Läs mer