D-vitamin tillskott – Vad är D-vitamin bra för | Proteinbolaget
Logga in
Historik

D-vitamin tillskott

D-vitamin behövs för att hålla skelettet och benstommen starka och friska, men också för att bibehålla ett bra immunförsvar. Det är främst via solen vi får i oss D-vitamin men eftersom vi i Sverige får dras med mörker en stor del av året är det viktigt att få i sig D-vitamin tillskott under vinterhalvåret. På Proteinbolaget hittar du många D-vitamin kosttillskott till bra priser och bästa kvalitet. Läs mer
Kategorier
Filtrera / Sortera
25
Aprilkampanj
GAAM Health Series Vitamin-D, 100 caps
Fler varianter
30
Aprilkampanj
GAAM Health Series Vitamin-D, 200 caps
Fler varianter
35
Aprilkampanj
GAAM Health Series Vitamin-D, 300 caps
Fler varianter
Artikel 27 av 27

Senast besökta produkter

Vad är D-vitamin bra för?

Det är huvudsakligen från solen eller via kosten vi får i oss D-vitamin. När solens ultravioletta strålar kommer i kontakt med huden bildas D-vitaminet med hjälp av kolesterol som omvandlas. Genom kosten får vi i oss D-vitamin från exempelvis fet fisk, ägg, kött och smör.

D-vitaminet är viktigt för att motverka benskörhet, missformat skelett och andra sjukdomar som till exempel rakit (engelska sjukan). Det hjälper även till att boosta vårt immunsystem. Träning i kombination med D-vitamin hjälper till att hålla skelettet starkare och gör dig mindre skör rent generellt. Därför har vi på Proteinbolaget tagit fram ett brett sortiment av D-vitamin tillskott att välja mellan.

Detta är D vitamin

D-vitamin är egentligen ett namn på gruppen av två fettlösliga ämnen – kolekalciferol (D3) och ergokalciferol (D2). Egentligen kan man säga att D-vitamin både är vitamin och ett prohormon. Man talar om flera sorters D-vitamin som D₂ och D₃. Det sistnämnda får vi i oss via sol och kost medan D₂ finns i växtriket.

Rätt doser D-vitamin
Visst är det livsviktigt att få i dig tillräckligt med vitamin D men om du tillför kroppen en för stor dos kan det leda till negativa konsekvenser:

  • Förkalkningar i njurar och lungor
  • Illamående
  • Nedsatt matlust

Hur mycket D-vitamin per dag?
Ta inte mer än 50 µg som vuxen eller 25 µg som barn. Enligt Livsmedelsverket räcker det med cirka 20 µg per dag för en vuxen som får relativt lite solexponering.

D-vitamin genom solens strålar
Bara genom att vara ute i solen en kvart om dagen några gånger i veckan iklädd shorts och t-shirt får vi i oss tillräckligt med vitamin D. Du behöver alltså inte ligga och pressa i solen från morgon till kväll!

Köp D-vitamin tillskott på Proteinbolaget

Det är alltid bra att ladda upp med D-vitamin tillskott när mörkret börjar krypa sig tätt inpå under höst och vinter. Då utsätts vi för lite sol och sjukdomarna sprids lättare. Hitta många olika D-vitamin tillskott hos oss och var säker på att få i dig den rekommenderade dagsdosen för att hålla dig frisk.