Logga in
Historik

Vad är betakaroten?

Är du nyfiken på hur Betakaroten fungerar? Det är inte bara ett kosttillskott med extra antioxidanter utan det hjälper dig också att bli brun i solen enklare.

Betakaroten är ett förstadium till vitamin A som är en av de viktigaste vitaminerna som finns i kroppen. Det hjälper huden och slemhinnorna att hålla sig friska samtidigt som det spelar en stor roll för immunförsvaret. Vill du ha vitamin A i färdig form hittar du det i livsmedel från djur som bland annat mjölk, ost och ägg. Vill du ha betakaroten hittar du det i pigmenterade frukter och grönsaker, främst i morötter. Din kropp omvandlar betakaroten till vitamin A när den känner att det behövs. Läs mer
Kategorier
Filtrera / Sortera
Artikel 12 av 12

Senast besökta produkter

Varför blir man brun av Betakaroten?

Det är pigmenten i betakaroten som exempelvis ger morötter sin orange:a färg. Tänk att det fungerar ungefär likadant när du använder betakaroten som kosttillskott. Det aktiverar hudens pigmentprocess vilket leder till att du får en naturligt hälsosammare hudton. Men vill du fortfarande sola samtidigt som du äter betakaroten så kan det faktiskt vara en bra idé. Utöver att bidra till en hälsosammare hudton så skyddar betakaroten mot solens skadliga strålar genom att dina hudceller producerar mer melanin. Med tillräckliga nivåer betakaroten i kroppen har din hud ett försprång genom att den redan “är brun” och du bränner dig inte lika lätt. En riktlinje brukar vara att du börjar med betakaroten-tillskott cirka tre månader innan du ska på solsemester eller vistas längre stunder i solen under sommaren.

Men värt att nämna är att betakaroten absolut inte är ett sätt att skydda sig från solen. Du ska fortfarande utgå från att du behöver solkräm om du ska vistas längre stunder i solen.Hur då?

Det är ingen som riktigt vet varför betakaroten gör dig brun eller skyddar mot solen. Det finns spekulationer om att det är karoteners antioxidantiska effekt som stimulerar melaninet i kroppen eller att betakaroten höjer nivåerna vitamin A som i sin tur erbjuder solskyddet.

Hur mycket Betakaroten?

För att kunna uppnå de effekter vi har gått igenom bör du få i dig 30 milligram betakaroten per dag. Det kan du få i dig via 500 gram kokta morötter eller genom att dricka en halvliter morotsjuice. Det absolut enklaste sättet att få i sig tillräckligt med betakaroten är som kosttillskott. Den vanligaste formen då är betakaroten-tabletter.


Är betakaroten farligt?

Att få i sig för mycket betakaroten är inte farligt, men det kan göra dig på gränsen till orange om du får i dig för mycket under för lång tid. Det kallas karotenemi och är som sagt ett ofarligt tillstånd. Det beror helt enkelt på att för mycket betakaroten lagras i underhudsfettet och färgar av sig. Ofta ser man det genom att handflator och fotsulor blir gula medan huden blir orange. Men oroa dig inte, vid en lättare inlagring av betakaroten kommer du istället få en lätt solbränna.Vi sammanfattar!

Betakaroten är ett tillskott som förser dig med extra antioxidanter och hjälper dig att bli solbrun enklare. Du hittar betakaroten i de flesta grönsaker och frukt men speciellt förknippat med betakaroten är morötter. Genom att få i dig tillräckligt med betakaroten kan kroppen omvandla det till vitamin A. Kom ihåg att börja med betakaroten-tillskott minst tre månader innan en solsemester för att det ska ge effekt.

  • Höga nivåer av betakaroten kan ge visst skydd mot solen.
  • Betakaroten kan ge din hud en hälsosammare nyans.
  • Får du i dig för mycket kan du få karotenemi vilket är ofarligt men kan leda till att du blir lite orange.
  • Du får lättast i dig betakaroten genom kosttillskott, annars kan du koka cirka 500 gram morötter om dagen.