Kategorier
Filtrera
Sortera
Filtrera
Kategori
Varumärke
Smak
Fri från
Målsättning
Form
Pris
Visa kampanjartiklar
Finns i lager
-11%
Kampanj
35 GAAM Caffeine 100 tabs
Fler varianter
-15%
Kampanj
4 Viterna Ignited Caffeine 100 tabs
-7%
Kampanj
5 GAAM Caffeine 200 tabs
Fler varianter
-20%
Lagerrensning
1 WellAware Caffeine 180 tabs
-1%
Kampanj
2 GAAM Caffeine 300 tabs
Fler varianter
Artikel 7 av 7

Vad är koffein?

Koffein är en av världens mest konsumerade stimulantia av det centrala nervsystemet. Naturligt hittar du koffein i kaffe, te, vissa bönor och blad. Det kan bland annat motverka trötthet, öka förmågan att fokusera och förbättra din prestation på jobbet eller gymmet.


Koffein som kosttillskott?

Varför vi blir pigga av koffein beror på att det tävlar med signalsubstansen adenosin om plats i kroppen. Adenosin får dig att bli trött men när du får i dig koffein motverkas tröttheten eftersom koffeinet konkurrerar ut adenosinet. Dom andra prestationshöjande effekterna som koffein har är att det påverkar frisättningen av adrenalin och dopamin.

Adrenalin är ett hormon som ökar din prestationsförmåga genom att göra dig mer vaken och fokuserad. Förr i tiden så var adrenalin livsviktigt för människans överlevnad eftersom det ställde in oss på att antingen fly eller fäkta. Det är en reaktion som lever kvar i oss än, fast i mindre utsträckning. Dopamin är en signalsubstans som påverkar ditt humör, motorik och kreativitet. Det kan bidra till att du blir mer alert och uppmärksam.


Känslig för koffein?

Precis som med mycket annat är det väldigt individuellt i vilken utsträckning man tål koffein eller inte. Vissa kan dricka en kopp kaffe på kvällen för att sedan gå och lägga sig utan några problem alls medan andra har svårt att sova trots att dom drack sin sista kopp kaffe vid lunch. Det är mängden enzymer i levern som bestämmer hur snabbt eller långsamt vi bryter ned koffein. Mängden enzymer beror bland annat på dina gener och din livsstil.

Oavsett om du har anlag för att vara känslig mot koffein eller inte så mår ingen bra av att få i sig för mycket koffein. Får du i dig för mycket koffein kan du uppleva obehagliga symtom som hjärtklappning, ångest och yrsel, magont och diarré.