Kategorier
Filtrera
Sortera
Filtrera
Kategori
Varumärke
Smak
Fri från
Målsättning
Form
Pris
Visa kampanjartiklar
Artikel 4 av 4

Vad gör folsyra och folat i kroppen?

Folsyra och folat, två olika former av vitamin B9, är viktiga för vår kroppsfunktion. De spelar en avgörande roll i DNA-syntes och celldelning, vilket är nödvändigt för tillväxt och hälsa. Under graviditet är de särskilt viktiga för att förebygga vissa fosterskador och minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Dessutom kan de bidra till att främja hjärt- och kärlhälsa genom att sänka homocystein-nivåerna.

Folat stödjer immunsystemet genom att främja produktionen av vita blodkroppar och kan hjälpa till att förbättra matsmältningen genom nedbrytning och användning av proteiner. Folsyra kan även minska trötthet och utmattning. För att dra nytta av dessa hälsofördelar är det klokt att inkludera folatrika livsmedel i din kost eller överväga kosttillskott.

Det är viktigt att se till att du får tillräckligt med folat eller folsyra i din kost för att stödja dessa funktioner. Får du inte det kan folsyratillskott vara lämpliga att ta.

Läs mer om folsyra: "Allt du behöver veta om Folsyra - Brist, biverkningar och fördelar"

Bra saker att tänka på innan du väljer folsyra

  • Kombination med andra tillskott: Om du tar andra kosttillskott eller mediciner, överväg hur de kan interagera med folsyra. Vissa läkemedel eller andra tillskott kan påverka kolsyrans absorption i kroppen.
  • Biverkningar och risker: Håll dig till den rekommenderade doseringen. Överdosering av folsyra kan vara skadligt och orsaka hälsoproblem.
  • Kvalitet: Testa folsyratillskott från olika leverantörer för att hitta bästa möjliga tillskott för dig.