Läs mer om att komma i form snabbt – Proteinbolaget
Logga in
Historik
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Att komma i form

Om du inte redan har sagt till dig själv att du borde komma i form, kanske du någon gång i framtiden kommer att göra det. Att komma i form snabbt och effektivt är för många ett nyårslöfte eller den mening man säger varje söndag “Nästa vecka är det dags”. Varför inte ta tjuren vid hornen och kom i form redan nu med våra tips!Att komma i form är egentligen inte så komplicerat som det verkar. Det handlar i grund och botten om din inställning till träning, rätt kost och sömn. Men du behöver inte köpa dyra gymkort eller ta dig någonstans för att bli starkare eller gå ner i vikt. Det går lika bra att komma i form hemma.

Hur är det med inställningen?

Det allra viktigaste som krävs när du vill komma i form och bli mer hälsosam överlag är att ha rätt inställning. Om du redan från början tror att allt kommer gå åt pipsvängen är risken stor att det faktiskt blir så. Samtidigt bör du inte vara för hård mot dig själv, tänk på att du som ställer alltför höga krav på dig själv riskerar att misslyckas. En bra balans är därför receptet på framgång här.

Kosten – Läs på om rätt mathållning

De flesta vet eller borde veta att socker och för mycket animaliskt fett är farligt för hälsan. De lär också veta att för stora portioner resulterar i ökad vikt och tight åtsittande kläder som du till slut stör dig riktigt mycket på.

Frågor du bör ställa dig angående kost är till exempel:

 • Vad är en kalori och hur många av dessa bör jag få i mig dagligen?
 • Hur många kalorier förbränns vid olika fysisk aktivitet?
 • Vilka livsmedel är kaloririka respektive kalorisnåla?
 • Vad är onyttigt vs nyttigt fett?
 • Hur påverkar vissa drycker mitt kaloriintag såsom läsk, alkohol och juicer?

Dieter
Många gånger hör man att dieter av olika slag kan stjälpa mer än de hjälper men ibland kan vissa dieter vara en bra inkörsport till en hälsosammare livsstil och en bättre kosthållning. Det sägs till exempel att periodisk fasta är lämpligt då organ får vila och kroppen får chans att återhämta sig, snarare än att äta många mål varje dag.

Det här med dieter är också en individuell sak, det som fungerar för en person kanske inte gör det för en annan. Prova dig fram och se vad som passar just dig.

Exempel på dieter:

 • 5:2 dieten
 • Paleokosten (Stenåldersmat)
 • LHFC-dieten
 • GI-Rivstart

Det är dock viktigt att komma ihåg att jojobantning genom att äta otroligt lite för att sedan bli så hungrig att man äter betydligt mer än man borde, ofta är en ond bov i dramat när du vill gå ner i vikt och inte tycker att du lyckas. kanske du snarare går upp i vikt trots att du går på diet efter diet. Ett tips är att hitta en bra och god kost som du håller varje dag under lång tid utan att varken överäta eller äta för lite.

Kom i form hemma

Vi har nog alla befunnit oss där. Grälat på oss själva i spegeln men haft svårt att göra någonting åt det. Är det ibland svårt att resa sig från soffan vid blotta tanken av att ta bussen eller cykeln till ett fullproppat gym? Kanske har mörkret fallit för fort för att du ska få lust att springa milen. Stanna hemma för att komma i form. Det finns tusen möjligheter att träna hemma.

 • Köp en träningsmaskin, motionscykel eller löpband
 • Bygg upp en liten inbjudande gymhörna med elastikband, hopprep och hantlar
 • Se till att du inte blir störd när du tränar
 • Känner du dig omotiverad till hemmaträning, ta åtminstone en promenad


Sluta hitta på ursäkter
När du vill komma i form och ska ta itu med saken är det lätt att du letar ursäkter för att slippa röra på dig och istället tar du den där godispåsen som stirrar dig rakt i ansiktet. “Nästa måndag börjar jag” eller “Bara den här gången…” Saken är den att om du fortsätter så så kommer du aldrig till vare sig delmål eller slutmål. Om du sätter igång nu så kommer du inom bara några dagar eller till och med efter första träningen märka att du känner dig fräschare och starkare, vilket brukar sporra till nästa pass.

Komma i form snabbt

Visst kan du komma i form relativt snabbt men det är ändå viktigt att veta att det inte är någon quick fix, och sätter du upp för höga mål med en gång kan det gå utför istället och du slutar snabbare än väntat. Gör såhär:

 • Sätt upp mindre delmål som är lättare att uppnå
 • Ha tålamod och stirra dig inte blind på vågen
 • Träna med något du tycker är kul, då kommer du att fortsätta
 • Leta goda och nyttiga recept på nätet eller köp en ny kokbok
 • Be din partner eller en vän att komma i form tillsammans med dig, världen är full av soffpotatisar som drömmer om samma sak som du – att må bättre!

Försök också att identifiera dina svagheter och akilleshälar för att se var du kan bomma och undvik att hamna där. Ta en annan väg som inte går förbi godisaffären, gör något annat när du känner dig sugen eller gå med i en träningsgrupp där ni tillsammans motiverar varandra.

Så påverkar livsstilen formen

Det är inte bara kosten och träningen som påverkar formen – det gör även sömnen och din livsstil i övrigt. Sover du dåligt är risken mycket större att du går upp i vikt eftersom kroppen utsöndrar kortisol och aldrig får riktig chans att återhämta sig.

Du som lever i ständig stress kan känna samma sak – du äter inte så dåligt men går ändå upp i vikt. Försök analysera hur du mår rent psykiskt och fysiskt och ändra på det som ändras kan för att du ska kunna komma ner i varv och få tid över för dig själv.

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: umBUD9 (motverkar spam)
Att komma i form

Att komma i form

2021-03-19
Vill du veta mer om att komma i form hemma eller komma i form snabbt och effektivt? Läs mer här på vår komma-i-form guide.
Läs mer
Mjölksyra

Mjölksyra

2021-02-09
Vad är mjölksyra och hur känns det? Varför får man mjölksyra och hur påverkar det träningen? Läs mer om mjölksyra här och hur du kan förebygga det!
Läs mer
Vätskebrist – Tecken och symptom

Vätskebrist – Tecken och symptom

2021-02-09
Misstänker du att du har vätskebrist eller vill du veta mer om vad vätskebrist innebär? Läs mer om tecken och hur du ska göra.
Läs mer
Dumbbell

Dumbbell

2021-01-26
Träning med dumbbell ger komplett träning för kroppen och kan göras var som helst, hemma som på gym. Få tips på olika övningar med dumbbells.
Läs mer
Periodisk fasta

Periodisk fasta

2020-11-26
Lär dig mer om olika typer av periodisk fasta samt hur du kan göra scheman för periodisk fasta och hur träningen påverkas.
Läs mer