Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Välj rätt proteinpulver

Skopa med proteinpulver

Att köpa nytt proteinpulver är ett smart sätt att boosta ditt dagliga proteinintag och därigenom förbättra din träning. Att hitta det bästa alternativet behöver dock inte vara krångligt.

I den här guiden går vi igenom de viktigaste övervägandena innan du köper proteinpulver, hur du anpassar ditt val till din träningsrutin, och skillnaderna mellan olika typer av proteinpulver. Vi guidar dig till det bästa proteinpulvret för din träningsresa.

Vi täcker allt du behöver veta:

  • Viktiga frågor att ställa dig själv vid inköp
  • Hur du bedömer din träning
  • Hud- och magpåverkan av proteinpulver
  • Pris kontra kvalitet
  • Skillnader mellan olika proteinpulver
  • Bästa sättet att hitta proteinpulver

Se hela vårt utbud av proteinpulver med alla typer av proteintillskott.

Köpa proteinpulver - saker att tänka på innan

Viktiga frågor att ställa dig själv

Innan du ger dig ut på jakten efter nytt proteinpulver är det avgörande att klargöra några praktiska frågor. Vilken typ av proteintillskott behöver du? Vilken förpackningsstorlek föredrar du? Är det viktigt att produkten är fri från allergener som gluten, ägg, gelatin, nötter eller andra allergener? Genom att besvara dessa frågor definierar du tydligt dina krav och preferenser för ditt nya proteinpulver.

Anpassa ditt val till din träningsrutin

Din träningsrutin är unik för dig. Anpassa ditt proteinpulver efter dina mål, kostpreferenser och träningsrutin. Styrketränar du? Ägnar du dig mest åt konditionsträning? Är du vegan eller vegetarian? Inkluderar din träningsrutin många olika träningsformer? Ska ditt nya proteinpulver stödja din viktnedgång eller fettförbränning? Föredrar du att inta protein på kvällen? Rätt typ av proteinpulver säkerställer helt enkelt att du får ett kosttillskott anpassat efter dina specifika behov.

Innan du ger dig ut och letar efter nytt proteinpulver rekommenderar vi att du funderar över din träningsrutin. Vid behov bör du även överväga att konsultera experter som en läkare, dietist eller personlig tränare för ytterligare vägledning.

Läs också: “Den kompletta guiden om proteinpulver

Hur proteinpulver påverkar hud och mage 

Att få försämrad hudkvalitet är något som många oroar sig över när de tar proteinpulver. Vassleprotein (whey 100 och whey 80) har dokumenterat gett upphov till akne och finnar. Eftersom vassle är ett mjölkprotein och det finns en koppling mellan mejeriprodukter och akne, tror många att vassleproteintillskott kan orsaka akne. 

Det här gäller för samtliga proteinpulver som är mjölkprotein, exempelvis kaseinprotein. Däremot är kaseinprotein mer skonsam mot magen och bryts ner långsammare än vassleprotein.

En artikel påpekar att vissa personer kan vara mer benägna att få akne eller utslag om de äter vissa livsmedel, inklusive vassleprotein, på grund av genetiska faktorer (Can Whey Protein Contribute to Acne?). Denna genetiska koppling noteras särskilt då 81% av dem med akne har en familjehistorik av det.

Det finns mildare alternativ till vassleprotein, som isolat och hydrolysat, eftersom de är bättre filtrerade. Även clear whey kan vara ett substitut och är en mycket skonsammare variant som innehåller färre restprodukter. Däremot är dessa alternativ något dyrare än vassleprotein.

Proteinpulver kan även påverka din mage, och framför allt tarmfloran. En studie indikerar att proteinpulver i kosten påverkar de goda bakterierna i magen negativt. Dock krävs ytterligare forskning för att få en bättre insikt i hur magen reagerar på proteinpulver över längre tid.

Pris kontra kvalitet 

Priset är en viktig faktor inför ditt val av proteinpulver.

Många lockas av låga priser utan att tänka på de extra tillsatser som dessa produkter kan innehålla. De “billigare” proteinpulver kan innehålla mycket processade och billigare råvaror, tungmetallföroreningar, tillsatt socker och diffusa ingredienser som fungerar som fyllmedel eller enbart som kemiska förtjockningsmedel. Båda dessa faktorer kan utgöra en hälsorisk.

Frågan är om vasslet (till exempel) kom från ekologisk mjölk från gräsbetande kor eller från kor i en trång industriell miljö som fått antibiotikainjektioner?

Tjej som dricker proteinshakes

Var inte rädd att experimentera

Det är viktigt att komma ihåg att människor är olika, och det som fungerar för en person kanske inte är det bästa valet för en annan.

Proteinpulver varierar i proteinkälla, smak, konsistens och eventuella tillsatser. Prova olika sorter och var inte rädd att experimentera för att hitta det perfekta proteintillskottet för din unika träningsresa.

Missa inte vårt blogginlägg där vi jämför fyra av våra bästsäljande och mest populära proteinpulver.  

De olika typerna av proteinpulver

Proteinpulver är en bred produktkategori med flera olika proteintillskott. Ta hjälp av beskrivningen nedan för att hitta ett som passar dig:

Vassleprotein

Vassleprotein är snabbt absorberande och innehåller höga mängder grenade aminosyror, vilket gör det idealiskt för att stödja muskelåterhämtning och uppbyggnad. Det är särskilt fördelaktigt för dem som tränar intensivt och behöver snabba näringsämnen för att stödja sina muskler. Många upplever också att vassleprotein kan försämra hudkvalitet och orsaka finnar och akne. Därför kan det vara bättre att välja ett dyrare proteinpulver av samma karaktär, exempelvis clear whey, isolat eller hydrolysat.

Läs också: “Allt du behöver veta om vassleprotein och vassleproteinpulver


Clear Whey

Clear Whey är ett innovativt proteinpulver som är av typen hydrolyserat vassleisolat. Det erbjuder snabb absorption, lågt kaloriinnehåll och högt proteininnehåll vilket gör den perfekt för att återhämta och bygga muskler på ett effektivt sätt. Till skillnad från traditionella proteinpulver, är denna väldigt lättdrucket, törstsläckande och inte lika mäktigt som en vanlig “proteinshake”. Denna typ av proteinpulver är också en snällare variant än vassleprotein.Veganprotein

Veganprotein erbjuder en utmärkt proteinkälla för de som undviker animaliska produkter. Det är ett vegetabiliskt protein som framställs från grönsaker, baljväxter eller frön och innehåller vanligtvis inget laktos eller mejeriprodukter. Veganprotein är hälsosamt och miljövänligt. Däremot har veganprotein ett lägre biologiskt värde och kan därför anses inte vara ett fullvärdigt protein.Kaseinprotein

Kaseinprotein är ett långsamt frisättande protein som ger en gradvis ström av aminosyror till musklerna. Du hittar detta protein naturligt i mjölk, där det utgör 80% av mjölkens protein. Det är perfekt för nattanvändning eller som ett mellanmål och hjälper till att hålla musklerna mätta och underhålla sig under en längre tid. Kaseinprotein har ett särskilt högt biologiskt värde, vilket gör det till en proteintyp av hög kvalitet.

Många använder också kasein som ett “kvällsprotein”. I kontrast till vassleprotein tas kaseinprotein upp långsamt. Det gör att kroppen har tillgång till protein en lång tid in på natten. Detta kan hjälpa att återhämta dina muskler medan du sover.

Läs också: “Vad är kasein och vad är det bra för?
-13%
Kampanj
34 2 x GAAM 100% Casein Premium 750 g 2 x GAAM 100% Casein Premium 750 g
Fler varianter
-13%
Kampanj
26 4 x GAAM 100% Casein Premium 750 g 4 x GAAM 100% Casein Premium 750 g
Fler varianter
-12%
14 GAAM Whey + Casein GAAM Whey + Casein
Fler varianter
429 kr 488 kr


Blandprotein

Blandprotein ger fördelarna med både snabb och långsam proteinabsorption. Det är ett utmärkt val för dem som vill ha den bästa av båda världarna och vill stödja både omedelbar återhämtning och långvarig muskeluppbyggnad. Blandprotein är särskilt bra för dig med en flexibel träningsrutin, då den kombinerar flera proteinkällor. Vanliga källor är vassle, kasein, äggprotein och mer. 


-30%
Dagens Lucka
17 Heey! Veganskt Protein 500 g Heey! Veganskt Protein 500 g
Fler varianter
-15%
Kampanj
45 GAAM Whey & Oats 1 kg Blandprotein GAAM Whey & Oats 1 kg Blandprotein
Fler varianter
-22%
Kampanj
10 2 x GAAM Whey & Oats 1 kg 2 x GAAM Whey & Oats 1 kg
Fler varianter


Sojaprotein

Sojaprotein är en utmärkt växtbaserad proteinkälla som är rik på essentiella aminosyror. Det är ett hälsosamt och miljövänligt alternativ för veganer och vegetarianer och bidrar till att minska användningen av animaliska produkter och deras påverkan på planeten. 

Sojaprotein är ett medvetet val för både hälsa och hållbarhet. Däremot finns det delade åsikter om just sojaprotein, vissa älskar sojaprodukter och ser det som ett nyttigt och etiskt alternativ, medan andra hävdar att de har negativa effekter på kroppen.


-30%
Golden Deals!
7 GAAM Soy Isolate 750 g Sojaprotein GAAM Soy Isolate 750 g Sojaprotein
Fler varianter
-32%
Golden Deals!
8 2 x GAAM Soy Isolate 750 g 2 x GAAM Soy Isolate 750 g
Fler varianter
-35%
Golden Deals!
4 4 x GAAM Soy Isolate 750 g 4 x GAAM Soy Isolate 750 g
Fler varianter


Hampaprotein

Hampaprotein är ett växtbaserat alternativ som utvinns från hampafrön. Det är en utmärkt källa till vegetabiliskt protein och innehåller en balanserad profil av essentiella aminosyror. Hampaprotein är särskilt populärt bland veganer och vegetarianer och kan vara ett bra komplement till deras kost då det även innehåller hälsosamma fetter, fibrer och fettsyror som omega-3 och omega-6.Laktosfritt proteinpulver

Laktosfritt proteinpulver är en idealisk lösning för personer som har svårt att smälta laktos, sockret som finns i mjölk. Det kan vara baserat på vassle, kasein eller andra proteinkällor och gör det möjligt för laktosintoleranta individer att njuta av fördelarna med protein utan obehagliga magproblem.


Äggprotein

Äggprotein utvinns från äggvitor och är en högkvalitativ proteinkälla. Det är naturligt fritt från laktos, kalorisnålt, innehåller väldigt liten mängd kolhydrater och fett samt är fri från kolesterol om det är gjort av äggvitor. Äggprotein är rikt på essentiella aminosyror och passar dem som vill undvika mjölkprodukter eller som letar efter en komplett proteinkälla. Det passar även dig som är laktosintolerant.

Läs också: “Varför ska jag välja äggprotein?

Välj rätt proteinpulver i 4 enkla steg  

För att göra det bästa valet när du köper proteinpulver, följ dessa fyra enkla steg:

1. Identifiera dina mål

Först och främst är det viktigt att identifiera dina individuella mål. Är du ute efter att öka muskelmassa och återhämtning? Vill du behålla en balanserad kost med extra proteintillskott? Dina mål kommer att påverka ditt val av proteinpulver. Idrottare som tränar för prestation har ofta högre proteinbehov än de som bara vill komplettera sin kost.

2. Välj rätt proteinkälla

Beroende på dina kostpreferenser kan du välja mellan olika proteinkällor som vassle, kasein, ägg, biff, hampa, soja eller veganprotein. Hälsomedvetna personer kan föredra alternativ som vassle eller äggprotein medan veganer och vegetarianer kan välja växtbaserade alternativ som soja eller hampaprotein. 

Aktiva individer och idrottare bör välja proteinkällor som passar deras kost och behov för att stödja prestation och återhämtning.

3. Granska kvalitet och tillverkning

Oavsett målgrupp är kvalitet och tillverkningsprocess avgörande. Kontrollera att proteinpulvret är framställt av en pålitlig tillverkare och är av hög kvalitet. Se även till att det är tredjeparts testat för renhet och fri från oönskade tillsatser. 

4. Smak och konsistens

Sist men inte minst, överväg smak och konsistens. Detta är särskilt viktigt för dem som använder proteinpulver som en del av sin dagliga kost. Hälsomedvetna individer och aktiva personer kan föredra proteinpulver som smakar gott och är enkelt att blanda i smoothies eller andra måltider. 

Idrottare bör vara noga med att smaken inte inverkar negativt på sin prestation, och de kan föredra neutrala eller oblandade varianter. Bland vårt sortiment hittar du proteinpulver med smak av choklad, vanilj, jordgubb och självklart även en mängd andra smaker. Du hittar även proteinpulver utan smak

Utforska Proteinbolagets breda sortiment av proteinpulver för att hitta det tillskott som passar dina smaklökar, träningsmål, kropp och individuella behov.

Källor

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: vfFwXg (motverkar spam)
Mer från Träning & hälsa
Välj rätt proteinpulver

Välj rätt proteinpulver

2023-11-09
Att köpa nytt proteinpulver är ett smart sätt att boosta ditt dagliga proteinintag och därigenom förbättra din träning. I den här guiden går vi igenom de viktigaste övervägandena innan du köper proteinpulver, hur du anpassar ditt val till din träningsrutin, och skillnaderna mellan olika typer av proteinpulver. Vi guidar dig till det bästa proteinpulvret för din träningsresa.
Läs mer
Guide: Så väljer du rätt kreatintillskott

Guide: Så väljer du rätt kreatintillskott

2023-10-30
När du letar efter det bästa kreatintillskottet för dig kan det vara överväldigande att hitta i det breda utbudet av produkter på marknaden. I denna guide ger vi dig användbara tips för att hjälpa dig välja rätt kreatintillskott. Det här så att du lite enklare kan navigera dig fram bland vårt stora sortiment.
Läs mer
Den ultimata Kreatin-guiden - Allt du behöver veta

Den ultimata Kreatin-guiden - Allt du behöver veta

2023-10-03
Har du någonsin funderat över det välomtalade ämnet som har hjälpt idrottare att öka sin styrka, bygga muskler och förbättra sin prestation? Kreatin har länge varit en hörnsten för många som strävar efter imponerande resultat i gymmet. Men vad är det som har gjort kreatin så populärt? I denna ultimata guide avslöjar vi kreatinets hemligheter!
Läs mer
Så väljer du bästa MSM-tillskott för dig

Så väljer du bästa MSM-tillskott för dig

2023-09-26
MSM är ett väl omtalat ämne, och som du oftast hör i sammanhang som hälso- och skönhet. Det finns flera hälsofördelar med att ta MSM-tillskott. Det påstås inte bara ge dig glansigare hår, främja nageltillväxt, minska synliga ålderstecken - det är även bra för dina leder. Nedan finner du ett par användbara råd för att välja bästa MSM-tillskottet för dig.
Läs mer
MSM eller Kollagen - Vilket är bäst för dig?

MSM eller Kollagen - Vilket är bäst för dig?

2023-09-26
I dagens hälsomedvetna värld finns det en mängd olika kosttillskott och hälsoprodukter som lovar fantastiska resultat. Två sådana ämnen som har fått mycket uppmärksamhet är MSM och kollagen. I den här guiden ska vi utforska msm och kollagen, hur de skiljer sig åt, och hur de kan påverka din hälsa. 
Läs mer