Träningspepp eller träningshets?
Hem
Sök
Historik
Bonusar
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Träningspepp eller träningshets?

Har träning blivit populärt i samband med sociala medier eller har sociala medier blivit populärt i samband med träning? Vår röst ligger på det första alternativet. Till viss del har vi nog Instagram att tacka för att träning blivit så uppmärksammat i dagens samhälle. Det är lättare än någonsin att scrolla genom sitt flöde och hitta inspiration, recept, kosttillskott och förslag på workouts.

Men precis som med allt annat finns det en baksida. Enligt en enkät som genomförts på ungdomar i åldrarna 12 - 16 känner sig många misslyckade i samband med sociala medier (Länsförsäkringar & MissLyckad, 2018). En av fem killar och tjejer upplever att de får sämre självkänsla ju mer tid dom spenderar på sociala medier. En bidragande orsak till detta är alla “perfekta kroppar” som vi ständigt exponeras för. Närmare hälften av tjejerna i undersökningen upplever att sociala medier gör att dom inte känner sig nöjda med sina kroppar trots vetskapen om att bilder ofta är manipulerade på något sätt.


Vad kan du göra?

Nu kanske du tycker att det låter som att sociala medier bara bidrar till dålig stämning och dåligt självförtroende. Så är det självklart inte men det känns aktuellt att lyfta att det faktiskt har en negativ påverkan på många. Med det sagt vill vi ge dig några tips på hur du kan använda sociala medier för att minska det negativa och öka det positiva.


Tips 1: Undvik dom som bluffar

Låt dig inte luras av konton som har många följare. Ett högt följarantal är nödvändigtvis inte lika med att en person är en utbildad PT eller vet allt om träning och hälsa. Självklart finns det undantag. Instagram översvämmas av riktiga dietister, personliga tränare och stjärnatleter men det är långt ifrån alla som har den kollen på riktigt.

Vem som helst kan framställa sig som ett proffs och ge råd om träning, hälsa eller kosttillskott utan någon som helst bakgrund eller fakta. Var kritisk och vänd dig istället till dom som faktiskt har koll. Som vi på Proteinbolaget. Hitta personer som har fakta för sina påståenden och avfölj alla som snackar skit. 


Tips 2: Följ dom som inspirerar dig

Ta kontroll över ditt flöde. Se till att tiden du spenderar på sociala medier fylls av personer som du genuint känner inspirerar och motiverar dig. Du har ingen skyldighet att följa någon, även om det är personer du känner.

Det här tipset kan vara lättare sagt än gjort men försök att rensa. Det kommer att kännas bättre när din tid på sociala medier inte ger dig prestationsångest eller dålig självkänsla. Hitta konton som får dig att må bra och följ dom istället!


Tips 3: Påminn dig själv om att det inte är på riktigt

Det låter kanske självklart, men det är värt att påpeka att bilder du ser på sociala medier inte visar upp en rättvis bild av en persons liv. Precis som du själv förmodligen inte delar med dig av allt som händer i ditt liv. Det är strategiskt utvalda bilder med avsikt att visa upp en viss livsstil. Det säger egentligen ingenting om hur personen bakom kontot lever sitt liv i allmänhet.

Värt att nämna är också att det inte är något fel med att vilja visa upp en bild av sin livsstil. En del personer lever och andas fitness och lägger upp bilder därefter. Att vilja ha många följare och ett fint flöde gör dig självklart inte till en dålig person. Alla är fria att lägga ut vad dom vill och visa upp sin livsstil, vi säger ingenting annat. 


Tips 4: Logga ut

Ibland kan det bli för mycket av det goda (och det dåliga). En dålig ovana som många har är att vända sig till sociala medier så fort man upplever att det inte finns någonting annat att göra. Skulle all dötid som spenderas på sociala medier slås ihop skulle man nog behöva skämmas lite och tänka på vad man skulle kunna gjort med den tiden istället… Blivit bäst på marklyft kanske?

Bestäm dig för att ha en timme fri från sociala medier varje kväll. Lägg den tiden på att göra någonting annat, ta en promenad, läs en bok eller se ikapp din favoritserie. Välj själv vad du vill göra men se till att du är mobilfri under den tiden.


Det är inte bara negativt

Låt oss ta Instagram som exempel. Instagram i sig är inte ett dåligt verktyg och borde inte förknippas med negativitet. Som vi nämnde i början är nog Instagram en stor anledning till att träning blivit så populärt, och ingen är gladare än vi för det. Det ger oss också en chans att del av nyttiga recept, effektiva övningar och bli en del av ett community. Det kan också på många sätt vara en tillgång för den som vill lära sig mer om träning.

Men det går som sagt inte att förneka att det också finns en negativ sida, men det har vi skrivit om nog nu. Är du en person som påverkas av träningshetsen på sociala medier så hoppas vi att dom här tipsen kan hjälpa dig att få en positivare och hälsosammare relation till sociala medier. Är du å andra sidan en person som inte påverkas av träningshetsen på sociala medier så hoppas vi att du kan ta till dig av den här artikeln ändå.

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: nN2hyq (motverkar spam)
Ta träningen från gymmet till hemmet!

Ta träningen från gymmet till hemmet!

2020-03-23
Hemmaträning är både enkelt och effektivt. Du behöver inte ha tillgång till ett gym eller avancerad träningsutrusning för att kunna träna hemma.
Läs mer
Vad är aspartam?

Vad är aspartam?

2020-01-28
Lär dig mer om sötningsmedlet aspartam och huruvida det är bra eller dåligt och hur aspartam påverkar kroppen. Lär dig allt hos Proteinbolaget!
Läs mer
Vad använder man Omega-3 till?

Vad använder man Omega-3 till?

2019-12-05
Fleromättade fetter är livsnödiga för oss människor och våran kropp kan inte själv tillverka dem utan vi behöver få i oss det via maten.
Läs mer
Allt om Magnesium

Allt om Magnesium

2019-12-05
Magnesium är ett mineral och ett nödvändigt ämne som har ett stort inflytande för flera funktioner i kroppen. Vi behöver det för att våra muskler och nerver ska fungera, för att generna ska bildas på ett korrekt sätt samt för att vår energiomsättning ska fungera normalt.
Läs mer