Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Allt du behöver veta om Folsyra - Brist, biverkningar och fördelar

Mörkgröna bladgrönsaker
Många kopplar oftast folsyra till graviditet, men visste du att denna syntetiska form av B9-vitamin har en betydligt bredare påverkan på vår hälsa? Den finns naturligt i många mörkgröna bladgrönsaker och kan även intas som ett kosttillskott. Det är bra för celltillväxten och cellreparation, men också för att förebygga graviditetsproblem. Här går vi igenom allt du behöver veta om folsyra - allt från vad det är, dess hälsofördelar till symptom på brist.

Produkter med folsyra

Vi lär dig:

 • Vad är folsyra
 • Vad är folsyra bra för?
 • Folsyrabrist symptom - hur vet man om man har brist på folsyra?
 • Vad kan brist på folsyra leda till?
 • Var hittar man folsyra i mat?
 • Folsyra som kosttillskott
 • Kan man få biverkningar av folsyra?

Vad är folsyra?

Folsyra, även känd som vitamin B9, är den syntetiska formen av folat som berikas i livsmedel och kosttillskott. Den tillhör b-vitamin familjen, andra kända syskon är Niacin (B3) och B12. Folsyra är nödvändig för celltillväxt, bildande av röda blodkroppar och metabolism. Folat spelar en nyckelroll i DNA-syntes och cellreparation, vilket gör den väsentlig för att förebygga graviditetsproblem.

Utan tillräckligt med folsyra kan det leda till ledsmärta och inflammationer i lederna. Eftersom kroppen inte kan producera folsyra själv är det viktigt att få tillräckligt genom kosten eller via kosttillskott.

Vad är folsyra bra för?                          

Folsyra har många hälsofördelar. Det stöder inte bara celldelning och vävnadsbildning utan är också viktig under graviditet för att förebygga fosterskador. Dessutom har folsyra visat sig ha positiva effekter på hjärthälsa, immunsystemets normala funktion, sänka högt blodtryck och kan minska risken för vissa kroniska sjukdomar. Denna vitamin används också för att behandla depression och stroke.

Folsyra används också för att behandla och förebygga låga blodnivåer av folat (folatbrist) och höga blodnivåer av aminosyran homocystein. Kvinnor som är gravida eller vill bli gravida bör ta folsyra för att förebygga medfödda missbildningar som spina bifida (Folic Acid - Uses, Side Effects, and More). 

Folsyrabrist symptom - hur vet man om man har brist på folsyra?

Folsyrabrist är ganska ovanligt eftersom denna vitamin finns i en mängd olika livsmedel. När kroppen saknar tillräcklig mängd folsyra kan det leda till olika symptom som påverkar din hälsa negativt. De vanligaste symptomen inkluderar: 

 • Megaloblastisk anemi (ett tillstånd som uppstår från brist på folat i kosten, som gör att kroppen producerar färre röda blodkroppar)
 • Svaghet
 • Utmattning
 • Oregelbunden hjärtrytm
 • Andfådd
 • Koncentrationssvårigheter
 • Håravfall
 • Blek hud
 • Munsår

Vad kan brist på folsyra leda till?

Brist på folsyra eller folat kan uppstå som en följd av vitamin B12-brist på grund av nedsättning av metioninsyntas. En artikel förklarar att om man lider av folat- eller folsyrabrist kan detta tillstånd öka risken för alkoholism och matsmältningsbesvär (Folat (Folic Acid) - Vitamin B9).

Var hittar man folsyra i mat?  

Många livsmedel innehåller naturligt folat, men formen som tillsätts i livsmedel och kosttillskott (folsyra) absorberas bättre. Bra folatkällor hittar du i:
 • Bönor
 • Jordnötter
 • Solrosfrön
 • Färska frukter och fruktjuicer
 • Fullkornsprodukter
 • Ägg
 • Havsmat
 • Mörkgröna bladgrönsaker (kålrot, spenat, romansallad, sparris, brysselkål och broccoli)
 • Berikade livsmedel och kosttillskott (folsyratillskott)

Folsyra som kosttillskott                        

Folsyra är den syntetiska formen av folat (kosttillskott) och är ett enkelt sätt att inkludera i din vardagliga rutin i samband med kost. Kosttillskott med folsyra hittar du vanligtvis i tablettform. Det är viktigt att du håller dig till den rekommenderade dosen, följ därför instruktionerna noga på förpackningen. På så sätt undviker du biverkningar. 

Olika typer av kosttillskott med folsyra innehåller olika tillsatser, exempelvis hittar du folsyratillskott med andra vitaminer som B12. Hitta ett folsyratillskott som passar dig, din kropp och dina behov.

Se hela vårt utbud av folsyratillskott.

Kan man få biverkningar av folsyra?  

Att ta folsyra som kosttillskott är säkert när det tas i rekommenderade doser. För höga nivåer av folsyra kan leda till biverkningar såsom illamående, magont, minskad aptit och sömnproblem. 

Om du upplever allergisk reaktion av folsyra bör du genast söka medicinsk hjälp. Vanliga allergiska reaktioner är utslag, klåda, rodnad i huden, svårigheter att andas och svullnad i ansikte, läppar, tunga eller hals.

Källor

https://www.drugs.com/folic_acid.html - Folic Acid

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/folic-acid/ - Folate (Folic Acid) - Vitamin B9

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1017/folic-acid - Folic Acid - Uses, Side Effects, and More

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: EGPKzC (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
C-vitaminbrist - Symptom, orsaker och åtgärder

C-vitaminbrist - Symptom, orsaker och åtgärder

2023-12-04
Vitamin C spelar en viktig roll för kroppens funktion - och gör mycket för vår inre och yttre hälsa. Men vad händer i kroppen när vi inte får i oss tillräckligt av detta viktiga vitamin, och hur påverkar ett överskott oss? Frågorna är många - så vi reder vi ut alla dina frågetecken i denna guide om c-vitaminbrist, biverkningar av c-vitamin och annat om denna viktiga vitamin.
Läs mer
20 livsmedel rika på C-vitamin

20 livsmedel rika på C-vitamin

2023-11-30
En kost rik på vitamin C är ett avgörande steg mot positiva hälsofördelar och förebyggande av sjukdomar. Livsmedel rik på vitamin C - en nyckelvitamin för din hälsa - inkluderar citrusfrukter, vissa typer av körsbär och paprika, samt färsk persilja. Men det finns fler... Se vår lista på 20 livsmedel som är rika på vitamin-C!
Läs mer
Vad är C-vitamin och vad är det bra för?

Vad är C-vitamin och vad är det bra för?

2023-11-30
C-vitamin behövs för att många av kroppens funktioner fungerar normalt. Men vad är C-vitamin och vilka hälsofördelar kan det ge? Det finns naturligt i livsmedel, tillsätts i andra och kan även tryckas som kosttillskott. Det är immunförsvaret, men också för huden. Här går vi igenom vad c-vitamin faktiskt är och varför det har blivit ett populärt tillskott!
Läs mer
Omega-3 – Hur kan havets mest omtalade fettsyra påverka din hälsa?

Omega-3 – Hur kan havets mest omtalade fettsyra påverka din hälsa?

2023-11-22
Det finns inte många näringsämnen som är lika studerat och omtalat som omega-3 fettsyror. Dessa essentiella fettsyror har kopplats till många hälsofördelar. I synnerhet kan de främja hjärn- och hjärthälsa, minska på inflammationer, och skydda dig och kroppen mot kroniska tillstånd. Faktum är att omega-3 är viktigt för vår hälsa - men stämmer verkligen alla hälsopåståenden? I denna guide reder vi ut havets mest omtalade fettsyra och hur det kan påverka din hälsa!
Läs mer
Zink - Det livsnödvändiga mineralet för immunförsvar, sömn och testosteron

Zink - Det livsnödvändiga mineralet för immunförsvar, sömn och testosteron

2023-11-20
Zink är ett spårmineral som kroppen behöver i små mängder, men som är avgörande för över hundra enzymer som utför viktiga kemiska reaktioner. Det spelar en nyckelroll i många kroppsfunktioner, från uppbyggnaden av DNA och celler till stödet för ett hälsosamt immunförsvar och påverkan på omsättningen av proteiner. Här är vår guide om det livsnödvändiga mineralet zink.
Läs mer