Niacin B3 – Biverkningar och annan info – Proteinbolaget
Logga in
Historik
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Vad är niacin?

Kanske har du hört talas om B-vitamin men visste du att det finns 8 stycken olika B-vitaminer? En av dessa är niacin eller niacin B3. Ett annat ord för niacin är nikotinsyra. Dess fördelar är att de ger en normal energiomsättning och en bra nervfunktion – precis som flera av de andra B-vitaminerna i gruppen.Niacin är ett vattenlösligt vitamin som tillförs via kosten. Det finns i kött, fisk, skaldjur, fågel och mjölkprodukter som mjölk, fil och yoghurt, därför kan du behöva ett tillskott av det om du är vegan. Dock innehåller också potatis, baljväxter och fullkornsprodukter vitamin B3 så risken att du skulle drabbas av en allvarlig brist är alltså liten.

Brist på niacin

Det lagras en viss depå av niacin i kroppen men den är ganska låg, vilket gör att om du inte får i dig tillräckligt kan du leva på denna depå en viss tid. Efter det måste du ta tillskott om du vet med dig att du kommer att ha ett fortsatt lågt intag av B3. Normalt räcker lagret i några månader eftersom vitaminet lagras i levern. Niacinbrist kommer smygande och de första tecknen på att du kan lida av det är följande:

  • Trötthet
  • Sömnproblem
  • Irritation eller retlighet

I de allra värsta fallen kan brist på niacin leda till demens, dermatit eller till och med döden. Här i västvärlden är det ganska osannolikt.

Varför behövs niacin B3?

För att kunna reglera nervsystemets funktioner och energiomsättningen eftersom det bidrar till en normal nedbrytning av fetter, proteiner och kolhydrater.

Ett tillskott av niacin kan vara bra för atleter som vill öka sitt muskeltryck under hårda träningspass. Niacin kan därmed ingå i så kallade pre workout-produkter eller tillskott som tas före träningen. Du kan oftast hitta B3 i tillskott som multivitamin produkter eller B-komplex.

Niacin biverkningar
Det är svårt att överdosera niacin, eftersom det krävs rätt stora mängder för att komma dithän. Om du dock mot förmodan fått i dig en alltför stor dos av niacin B3 kan du märka av skador på organ som lever, gallblåsa och bukspottkörtel. 

Ett första tecken på att du fått i dig för mycket niacin kan vara en brännande känsla på huden och en lite röd och kliande hud. Dock behöver det naturligtvis inte bero på detta men om du misstänker att du kan ha tagit för mycket B3 bör du vara uppmärksam på dessa symptom. Du behöver heller inte bli alltför orolig om detta händer. Minska tillskottet den närmaste tiden så lägger sig rodnaden mycket snabbt.


Den rekommenderade dosen av B3
Det finns riktlinjer på dagliga intaget av niacin B3. För kvinnor ligger det runt 15 mg per dag och för män runt 19 mg. Ammande kvinnor ska få i sig ca 20 mg per dag, gravida 17 mg och barn ca 12 mg.

Relaterade produkter
GAAM Health Series Niacin, 90 caps
Fler varianter
GAAM Health Series
GAAM Health Series Niacin, 90 caps
89 kr
15
GAAM Health Series Niacin, 270 caps
Fler varianter
GAAM Health Series
GAAM Health Series Niacin, 270 caps
226 kr (267 kr)
10
GAAM Health Series Niacin, 180 caps
Fler varianter
GAAM Health Series
GAAM Health Series Niacin, 180 caps
160 kr (178 kr)
Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: E8AQuz (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost

2020-10-20
Läs mer om antiinflammatorisk kost och mat och skydda dig mot ballongmage, psoriasis och andra sjukdomar som diabetes.
Läs mer
Rosenrot

Rosenrot

2020-09-24
Behöver du något naturligt uppiggande? Rosenrot ger goda effekter på träning, nedstämdhet och sömn. Läs mer om växten här!
Läs mer
Vad är niacin?

Vad är niacin?

2020-09-24
Vad är niacin och var finns niacin? Mer om niacin B3 och vad det gör med din kropp samt vilka biverkningar det kan ha kan du läsa om här.
Läs mer
Vad är jod?

Vad är jod?

2020-09-24
Vad är jod bra för? Få reda på mer om jod tillskott och vad det gör för kroppen. Det är bland annat viktigt för sköldkörtelns funktion. Läs mer här!
Läs mer