Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Allt du behöver veta om betakaroten

Morötter och betakaroten
Många pratar om betakaroten. Att få i sig mer betakaroten har blivit en riktig hälsotrend och verkar vara ett självklart val för att få en solbrun färg till sommaren. Det är bra för huden, ögonen, den kognitiva funktionen och även för håret. Det kan dessutom vara en utmaning att hitta det bästa betakarotentillskott på marknaden, med alla olika alternativ tillgängliga. Här går vi igenom vad betakaroten faktiskt är och allt du behöver veta för att dra nytta av dess hälsoeffekter!

Vad är betakaroten?

Betakaroten är ett växtpigment som ger röda, orangea och gula grönsaker deras livliga färg. Det betraktas som en “provitamin A-karotenoid”, vilket innebär att kroppen omvandlar betakarotenet till vitamin A (essentiell vitamin). 

Vi behöver vitamin A för god syn och ögonhälsa, ett starkt immunsystem samt frisk hud och slemhinnor. 

Själva namnet kommer från det latinska ordet för morot, och myntades av forskaren Heinrich Wilhelm Ferdinand Wackenroder år 1831. 

Snabb fakta om betakaroten

 • Betakaroten är ett växtpigment som ger röda, orangea och gula grönsaker deras färg
 • Betakaroten omvandlas till vitamin A i kroppen, som är viktigt för synen, immunsystemet och hudens hälsa
 • Studier visar att betakaroten skyddar mot torrt hår, minskar ålderstecken och kan förbättra kognitiv funktion
 • Betakaroten är säkert i normala doser från mat, men höga doser från kosttillskott kan öka risken för sjukdomar
 • Gravida och ammande kvinnor personer med asbestexponering och rökare bör undvika betakarotentillskott
 • Betakaroten finns som tillskott och kan hjälpa ge solbrun färg på huden

Vad är betakaroten bra för?

Många som väljer att få i sig mer av betakaroten, oavsett om det är som kosttillskott eller livsmedel, gör det för att ge huden en gyllenbrun färg. Men även om det är en stor fördel, sträcker sig dessa längre än så:

1. Betakaroten för bra hudhälsa

Forskning visar att betakaroten kan förbättra din hudhälsa. Och till grund för detta är dess antioxidantiska egenskaper. En studie från 2012 visar att tillräckligt med antioxidanta mikronäringsämnen, där betakaroten är en av dem, kan skydda huden mot solens UV-strålar och bidra till att behålla hudens hälsa och utseende.

Till skillnad från en vanlig solbränna, som kan skada huden och öka risken för olika hudsjukdomar - är betakaroten en mer skonsam och mindre farlig process. 

Dessutom kan det minska ålderstecken som rynkor och fina linjer, genom att fånga upp fria radikaler och minska oxidativ stress. 

2. Betakaroten skyddar mot torrt hår

Förutom att behålla hudens hälsa är betakaroten också ett utmärkt näringsämne för ditt hår.

Har ditt torra hår förlorat sin lyster? Betakaroten kan skydda mot torrt och tråkigt hår, eftersom det omvandlas till vitamin A av kroppen. Det uppmuntrar körtlarna i din hårbotten att producera en oljig vätska som kallas sebum, som håller håret från att torka ut. 

Studier visar även att betakaroten främjar hårbottenhälsa. Retinsyra, som härstammar från vitamin A, spelar en viktig roll i utvecklingen och underhållet av vävnader i hårbotten och hårfolliklar. Detta kan påverka styrkan och glansen i vårt hår.

3. Betakaroten för bättre kognitiv hälsa

I en sammanställning av nio studier, med totalt 31 104 deltagare och med 4 583 incidentfall av kognitiv svikt och demens, visade att en ökad konsumtion av frukt och grönsaker som innehåller betakaroten var förknippad med en minskning av risken för kognitiv försämring och tillstånd som demens.

Betakaroten kan alltså förbättra din kognitiva funktion enligt vissa studier, detta framför allt tack vare dessa antioxidanteffekter. Däremot finns ingen signifikant effekt på kort sikt och mer forskning behövs för att underbygga detta ytterligare. 

LIvsmedel rika på vitamin A (betakaroten)

I vilken mat finns betakaroten?

Betakaroten är koncentrerad i frukter och grönsaker med röd, orange eller gul färg. Här är några livsmedel som är rikast på betakaroten (i ordning):

 • Spenat 
 • Sötpotatis
 • Morötter
 • Broccoli
 • Butternutpumpa
 • Cantaloupemelon
 • Röda och gula peppar
 • Aprikoser
 • Ärtor
 • Romainesallat

Kan man få biverkningar av betakaroten?

Betakaroten är säkert vid intag i lämpliga mängder från livsmedel. Betakarotentillskott är möjligen osäkra i höga doser, särskilt vid långvarigt intag. Att ta alldeles för höga doser av betakaroten kan öka risken för vissa cancerformer och andra allvarliga biverkningar. Betakaroten från mat verkar inte ha dessa effekter. 

Det är säkert för vuxna och tonåringar att få i sig mellan 30 och 300 mg per dag av betakaroten. Barn bör hålla sig till 30 till 150 mg betakaroten per dag. 

Vem bör inte ta betakaroten?

 • Gravida och ammande: Betakaroten kan vara säkert i lagom doser under graviditet och amning. Däremot finns det inte tillräckligt med pålitlig information för att avgöra säkerheten för höga doser. 
 • Barn: Betakaroten är troligtivs säkert för barn i lagom doser.
 • Historik av asbetsexponering: Personer som har varit exponerade för asbest bör undvika betakarotentillskott eftersom det kan öka risken för cancer.
 • Rökning: Rökare bör undvika betakarotentillskott eftersom det kan öka risken för olika typer av cancer, inklusive tjocktarms-, lung- och prostatacancer.

Tillskott med betakaroten

Betakaroten marknadsförs ofta som brun utan sol kapslar eller tabletter, detta för att få den solkyssta hyn man önskar till sommaren utan att det ska ta skada på huden. Det är ett populärt tillskott bland både yngre och äldre, men även personer som vill främja kognitiv hälsa. Men de flesta använder betakaroten som ett kosttillskott för solbrun färg på huden.

Fyra populära tillskott med betakaroten

-37%
Golden Deals!
84 GAAM Betakaroten 60 caps
-15%
Kampanj
14 GAAM Betakaroten 120 caps
Fler varianter
-8%
Kampanj
10 GAAM Betakaroten 180 caps
Fler varianter
Vanliga frågor om Betakaroten

Vanliga frågor om Betakaroten

När blir man brun av betakaroten?

För att märka av en förändring i din hudton, bör du få i dig runt 20 och 50 mg betakaroten per dag i några veckor. Detta för att höja dina nivåer tillräckligt för att se hudfärgning.

När ska jag börja äta betakaroten?

När du ska börja äta betakaroten är helt individuellt, men en rekommendation är att äta betakaroten under tio veckor före solexponering för bäst effekt.

Kan man äta betakaroten året runt?

Ja, du kan äta betakaroten året runt för att behålla solbrun färg på huden. Var dock medveten om att det finns få studier om betakarotenets långvariga effekt.

Källor

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: Q3EBfA (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
5 vitaminer och mineraler mot trötthet

5 vitaminer och mineraler mot trötthet

2024-05-20
För många av oss är utmattning och trötthet tyvärr en del av vår vardag. Det kan vara till följd av den hektiska, moderna livsstilen som gör att man kan behöva en extra energiboost. Som tur är finns det vitamin- och mineraltillskott som hjälper mot trötthet och utmattning. De centrala näringsämnena är vitaminerna C, B12 och B och mineralerna magnesium och järn. Här går vi igenom dessa vitaminer och mineraler mot trötthet som passar både män och kvinnor.
Läs mer
Vilka vitaminer ska män ta? Vi går igenom viktiga vitaminer och mineraler!

Vilka vitaminer ska män ta? Vi går igenom viktiga vitaminer och mineraler!

2024-05-16
I den hektiska världen vi lever idag är det en utmaning att få i sig alla vitaminer och mineraler genom maten. Ofta lagar vi något snabbt eller köper snabbmat och missar viktiga näringsämnen. Därför kan det vara nödvändigt att få i sig ytterligare vitaminer och mineraler du inte får tillräckligt av i din dagliga kost. För män är det viktigt att få i sig rätt vitaminer och mineraler för att kroppen ska fortsätta vara stark och hälsosam. Här går vi igenom viktiga vitaminer och kosttillskott för män!
Läs mer
7 viktiga vitaminer och kosttillskott för kvinnor

7 viktiga vitaminer och kosttillskott för kvinnor

2024-05-14
Många viktiga vitaminer och mineraler hittar du redan förmodligen i ditt badrumsskåp, men ibland kan kvinnokroppen behöva specifika kosttillskott för att hålla den stark och hälsosam. Men med så många olika tillskott och varumärken för kvinnor på marknaden, kan det vara svårt att bestämma vilka vitaminer du faktiskt behöver. I den här artikeln går vi igenom 7 viktiga vitaminer och kosttillskott för kvinnor!
Läs mer
Allt du behöver veta om betakaroten

Allt du behöver veta om betakaroten

2024-04-29
Många pratar om betakaroten. Att få i sig mer betakaroten har blivit en riktig hälsotrend och verkar vara ett självklart val för att få en solbrun färg till sommaren. Det är bra för huden, ögonen, kognitiva funktionen men också för håret. Det kan dessutom vara en utmaning att hitta det bästa betakarotentillskott på marknaden, med alla olika alternativ tillgängliga. Här går vi igenom vad betakaroten faktiskt är och allt du behöver veta för att dra nytta av dess hälsoeffekter!
Läs mer
Hur effektiv är en måltidsersättning för viktnedgång?

Hur effektiv är en måltidsersättning för viktnedgång?

2024-04-24
Viktnedgång är en stor utmaning. I vår hektiska vardag vänder sig många till olika dieter och ibland tvivelaktiga metoder för att gå ner i vikt. Måltidsersättningar, i kombination med diet och motion, erbjuder ett effektivt alternativ för viktnedgång och viktbehandling. I den här artikeln går vi djupare in på effektiviteten av måltidsersättningar, med hjälp av vetenskap och forskning.
Läs mer