Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Vad är selen och vad är det bra för?

Ett urval av selenrika livsmedel, inklusive kyckling, broccoli, räkor, lever, ägg, vitlök, bönor, frön och olja. En svart tavla med texten

Selen är ett viktigt spårämne som spelar en central roll i flera kroppsfunktioner. Trots att det behövs i små mängder, kan brist på selen leda till allvarliga hälsoproblem. Här går vi igenom vad selen är bra för, symtom på brist, biverkningar vid överdosering och hur du kan säkerställa att du får i dig tillräckligt.

Vad är selen?

Selen är ett mineral som fungerar som en antioxidant och hjälper kroppen att bekämpa skadliga fria radikaler. Det är även nödvändigt för en normal sköldkörtelfunktion och för att upprätthålla ett starkt immunförsvar. Några av de viktigaste fördelarna med selen inkluderar:

  • Antioxidantskydd: Hjälper till att skydda cellerna från oxidativ stress och skador.

  • Sköldkörtelhälsa: Stödjer produktionen av sköldkörtelhormoner och omvandlingen av T4 till det aktiva hormonet T3.

  • Immunförsvar: Förbättrar immunförsvarets funktion och kan hjälpa kroppen att bekämpa infektioner.

  • Hjärt-kärlhälsa: Kan bidra till att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar genom att skydda cellerna från skador.

Symtom på selenbrist

Att få i sig för lite selen kan orsaka en rad hälsoproblem. Ett försvagat immunförsvar är vanligt och kan leda till en ökad risk för infektioner eftersom kroppen har svårare att bekämpa skadliga bakterier och virus. Brist på selen kan även påverka sköldkörteln negativt och orsaka hypotyreos eller andra störningar i sköldkörtelfunktionen, vilket i sin tur kan påverka ämnesomsättningen och energinivåerna. Dessutom kan muskelsvaghet och trötthet uppstå till följd av försämrad muskelfunktion, något som kan påverka din fysiska prestation och återhämtning. Ytterligare ett vanligt tecken på selenbrist är håravfall och spröda naglar, vilket tyder på att kroppen inte får tillräckligt med viktiga näringsämnen för att upprätthålla en god hälsa.

Selen i mat

Du kan få i dig selen genom kosten. Livsmedel rika på selen inkluderar:

  • Nötter (särskilt paranötter)

  • Fisk och skaldjur

  • Ägg

  • Kött och inälvsmat

  • Fullkornsprodukter

Hur mycket selen per dag?

Enligt National Institutes of Health rekommenderas följande dagliga intag:

  • Vuxna: Cirka 50–60 mikrogram per dag

  • Gravida och ammande kvinnor: Något högre intag rekommenderas (60–70 mikrogram per dag)

Livsmedelsverket fastställer inget rekommenderat intag, eftersom det saknas underlag. Däremot sätts ett så kallat tillräckligt intag för selen, som ligger mellan 75-90 mikrogram för vuxna personer. Livsmedelsverket bedömer att vuxna i Sverige (som har selenfattig mark) får i sig ungefär 40-50 mikrogram selen per dag via maten.

Selen som kosttillskott

För dem som inte får i sig tillräckligt via kosten kan ett tillskott vara ett bra alternativ. På Proteinbolaget erbjuder vi flera högkvalitativa selentillskott som är enkla att ta som en del av din dagliga rutin.

Selen och Q10 – En kraftfull kombination

Selen kombineras ofta med Coenzym Q10 för att ytterligare stödja hjärthälsa och energiomsättning. Studier har visat att denna kombination kan ha positiva effekter på hjärt-kärlsystemet och främja energiproduktionen i cellerna.

När ska man ta selen?

Selen kan tas när som helst under dagen, men det är oftast bäst att ta det tillsammans med mat för optimal absorption.


Biverkningar av för mycket selen

För höga doser av selen kan leda till:

  • Illamående

  • Magsmärtor

  • Håravfall

  • Nagelförändringar

  • Neurologiska problem

Det är viktigt att inte överdosera selen eftersom det kan vara giftigt i höga mängder. Dagsintaget bör inte överskrida 255 mikrogram.

Sammanfattning

Selen är ett livsviktigt mineral för flera av kroppens funktioner, inklusive immunförsvar, sköldkörtelhälsa och cellskydd. Brist kan ge negativa symtom medan ett överintag kan vara skadligt. För optimal hälsa är det viktigt att få i sig rätt mängd selen, antingen via kosten eller som kosttillskott.

Källor

Populära tillskott med selen

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: XYekLU (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
NAD+ och träning: prestation, återhämtning och cellhälsa

NAD+ och träning: prestation, återhämtning och cellhälsa

2025-07-01
Vill du få mer energi i träningen, förbättra återhämtningen och stötta kroppen på cellnivå? Då är NAD+ något du bör känna till. Det här koenzymet spelar en central roll i kroppens energiomsättning och cellfunktion och är särskilt viktigt för dig som tränar regelbundet. I denna artikel förklarar vi hur NAD+ påverkar prestation, återhämtning och långsiktig cellhälsa och hur du kan stödja nivåerna med kost, träning och tillskott.
Läs mer
Så påverkar NAD+ din energi och åldrande

Så påverkar NAD+ din energi och åldrande

2025-07-01
NAD+ har snabbt seglat upp som ett av de mest omtalade ämnena inom hälsa och anti-aging. Men vad betyder det egentligen för din vardag? Kort sagt: utan NAD+ – ingen energi, sämre cellhälsa och snabbare åldrande. NAD+ är avgörande för att dina celler ska ha energi och må bra över tid.I den här artikeln får du veta hur NAD+ påverkar din kropp på cellnivå, din ork och energi, din åldrandeprocess och vad du kan göra för att stötta dina nivåer.
Läs mer
NMN, NADH eller NR? Så väljer du rätt NAD+ tillskott

NMN, NADH eller NR? Så väljer du rätt NAD+ tillskott

2025-06-30
När du börjar utforska NAD+-tillskott stöter du snabbt på tre förkortningar: NMN, NR och NADH. Men vad skiljer dem åt, hur fungerar de och vilket alternativ passar just dig? I denna guide jämför vi dessa tre vanliga former av förstadier till NAD+ och hjälper dig förstå vilken som är mest effektiv utifrån dina mål.
Läs mer
Vad är NAD+ och varför är det viktigt?

Vad är NAD+ och varför är det viktigt?

2025-06-30
NAD+ är ett avgörande koenzym för energiomsättning, cellreparation och åldrande. Denna guide förklarar hur du kan påverka dina nivåer och varför det är viktigt för hälsa och vitalitet.
Läs mer
Ashwagandha för sömn och stress – hur fungerar det egentligen?

Ashwagandha för sömn och stress – hur fungerar det egentligen?

2025-06-18
Ashwagandha är ett av de mest undersökta naturläkemedlen när det gäller stressreduktion och sömn. Som adaptogen hjälper den kroppen att återfå balans vid psykisk och fysisk press, och intresset för ashwagandha som stöd vid sömnstörningar och hög stress har aldrig varit större. Men hur fungerar det egentligen? Och vad visar forskningen?
Läs mer