Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Vad är jod?

Normalt finns jod i bordssalt men du kan även ta jod som tillskott. Brist på jod kan leda till obalans i sköldkörteln och därmed påverka vår ämnesomsättning negativt. Tyvärr försvinner mycket av jod när man behandlar livsmedel så jodtabletter kan vara lösningen om du misstänker att du får i dig för lite jod.



Jod – jodtabletter som tillskott

Jod ska finnas i hormonerna från sköldkörteln och är en mineral som vi behöver få i oss via kosten. Livsmedel som innehåller jod är bland annat alger, fisk, skaldjur samt ägg och mejeriprodukter. Jod är egentligen ett grundämne som finns i vår berggrund. Tyvärr har jorden hos oss blivit allt mer jodfattig vilket gör att mängden jod har minskat. Även restaurangmat och livsmedel vi köper har inte sällan förlorat den höga halten av jod, vilket medför att det kan vara bra att ta tillskott i form av jod tabletter. Dock brukar man tillsätta jod i vanligt bordssalt.

Vad är jod bra för?

Att ha en bra och balanserad energiomsättning är A och O för att du ska må bra och hålla vikten på en normal nivå. Utöver en fungerande ämnesomsättning bidrar jod till en rad andra fördelar:

  • Fin och frisk hud
  • Ett fungerande nervsystem
  • Reglerar hormonerna i sköldkörteln
  • Bibehåller den kognitiva förmågan
  • Avgiftar kroppen från giftiga metaller

Gravida och barn behöver vara särskilt noga med att få i sig tillräckligt med jod. Om du dessutom går på strikta dieter eller bantar av någon anledning, finns risken att du får i dig för lite jod. Har du jodbrist kan du märka det med följande symptom:

  • Trötthet
  • Håravfall
  • Huvudvärk
  • Depression eller nedstämdhet
  • Sköra naglar
  • Förstoppning

En bra förbränning
Misstänker du att du har fel på ämnesomsättningen och att du inte går ner i vikt trots ett minskat kaloriintag eller om ämnesomsättningen verkar konstig på något sätt, kan det vara så att du har jodbrist. En bra förbränning är viktig för att du ska må bra och hålla din vikt.

Dosering av jod

Vuxna och tonåringar bör få i sig cirka 150 mikrogram jod varje dag medan barn kan ta del av 120 mikrogram jod per dag. Ammande och gravida bör gå upp till 175-200 mikrogram per dag. Se till att inte överdosera eftersom för mycket jod kan rubba balansen i sköldkörteln och även göra den förstorad (struma) – och dessutom skada ett foster om du är gravid. Du som tycker om salt behöver inte oroa dig för att få jodbrist, om saltet är jodberikat. Däremot ska du inte överdriva. De är allmänt känt att vi i väst konsumerar stora mängder salt rent generellt.

OBS! Om du behandlas med läkemedel för sjukdomar i sköldkörteln bör du vara lite försiktig med jod tillskott.

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: 5GLEqC (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
Vad är selen och vad är det bra för?

Vad är selen och vad är det bra för?

2025-04-07
Selen är ett viktigt spårämne som spelar en central roll i flera kroppsfunktioner. Trots att det behövs i små mängder, kan brist på selen leda till allvarliga hälsoproblem. Här går vi igenom vad selen är bra för, symtom på brist, biverkningar vid överdosering och hur du kan säkerställa att du får i dig tillräckligt.
Läs mer
Kalium – Viktigt för din hälsa och träning

Kalium – Viktigt för din hälsa och träning

2025-04-01
Kalium (även kallat potassium) är en essentiell mineral och elektrolyt som spelar en avgörande roll för kroppens funktioner. Kalium hjälper till att reglera blodtrycket, balansen mellan vätskor i kroppen och musklernas funktion. För personer som tränar regelbundet eller lever en aktiv livsstil, är kalium särskilt viktigt för att bibehålla optimal prestation och återhämtning. I den här artikeln går vi igenom vad kalium är, dess funktioner i kroppen, vilka fördelar det har och hur du kan säkerställa att du får i dig tillräckligt.
Läs mer
Taurin: Vad det är, dess effekter och användning

Taurin: Vad det är, dess effekter och användning

2025-03-17
Taurin är en aminosyra som ofta förknippas med energi och prestation. Den finns naturligt i kroppen och spelar en viktig roll i flera fysiologiska processer, inklusive hjärthälsa, muskelfunktion och nervsystemets balans. Men vad är egentligen taurin, var kommer det ifrån, och är det något du bör inkludera i din kost eller som tillskott? Här går vi igenom allt du behöver veta om taurin.
Läs mer
Glycin – en kraftfull aminosyra för återhämtning, sömn och hälsa

Glycin – en kraftfull aminosyra för återhämtning, sömn och hälsa

2025-03-17
Glycin är en icke-essentiell aminosyra som spelar en avgörande roll i kroppens funktioner, från proteinsyntes till nervsystemets hälsa. Trots att kroppen kan producera glycin själv, kan ett tillskott av denna aminosyra ge en rad hälsofördelar, särskilt för sömn, återhämtning och kognitiv funktion.I den här guiden går vi igenom vad glycin är, dess fördelar, eventuella biverkningar och hur du kan använda det som kosttillskott.
Läs mer
Vad är Glutamin och vad är det bra för?

Vad är Glutamin och vad är det bra för?

2025-03-10
Glutamin, eller L-Glutamin, är en av de mest omtalade aminosyrorna inom träning och hälsa. Många använder L-glutamin för återhämtning, immunförsvar och maghälsa – men vad är egentligen glutamin, vilka fördelar finns och finns det några biverkningar? Här går vi igenom allt du behöver veta om glutamin och hur det kan påverka din kropp.
Läs mer