Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Vad är Squats och hur man gör man det?

Squat-övningen innebär att du sätter dig på huk och tar vikter till hjälp på axlarna, antingen en skivstång eller hantlar. Squats tränar ben och rumpa och det är faktiskt få övningar som slår den här just när det gäller att stärka underkroppen. Läs mer om hur man gör squats och vad det är.Utöver träning av underkroppen tränar squats även upp din balans och stabilitet. Prova själv att gå ner på huk utan stöd mot vare sig rygg eller något att hålla dig i. Lite svajigt eller hur? Med tiden kommer du att träna upp balansen vilket också ger dig bättre hållning.

Vad är squats?

Knäböj eller squats med ett finare namn – övningen innebär att du sätter dig på huk och känner av spänningen i ben, lår, höfter och rumpa samt i knäna. Den perfekta squaten kan ta ett tag att komma till men till slut får du kläm på den.

Hur gör man squats – Utförande och tips

  • Ställ dig rak i ryggen med benen axelbrett isär.
  • Spänn magen och sänk underkroppen långsamt.
  • Känn spänningen i rumpa och ben, håll dock ryggen rak och titta rakt fram.
  • Uppgången ska ske snabbare än nedgången, pressa ifrån med rumpan.
  • Ett hett tips är att pressa ifrån med hälarna så rumpan aktiveras ytterligare.


Tänk på att inte svaja med underbenen, de ska hållas i en lodrät position och inte böjas inåt eller utåt. Hälarna måste vara nere i golvet under hela övningen och tårna ska peka framåt.

Balansera med hjälp av armarna
Nu till armarna – med armarna håller du balansen bättre. Du kan sträcka ut armarna framför dig och på så sätt upprätthålla positionen.

Gör en tuffare squat
Gillar du lite tuffare tag i träningen? Gå ner så djupt du kan med låren så kommer du garanterat att känna av övningen 30-40 % mer, och den kommer också ta mer av muskelkraften.

OBS! Om du har ont i knäna bör du ta det lite lugnare med själva knäböjen och inte gå ner lika djupt. Dock blir övningen inte lika effektiv som när du böjer dig mer än horisontellt, men det är en bra början om du vill träna rehab efter en knäoperation eller skada etcetera.

Squats med vikt
Vill du ha en ännu tuffare squat och träna med vikter? Använd en viktstång eller en kettlebell i varje hand så kommer du även att träna armmusklerna. En viktstång hjälper också till att göra övningen mer stabil för dig eftersom det blir som att ta tag i något för att hålla balansen.

Ett tips är att börja utan vikter och sedan addera squats med vikt när du är mer van.

Träna dina squats regelbundet varje vecka så kommer du få upp både benstyrka och få mer tonade lår och rumpa.

Läs också:"Hip thrust - en komplett guide"
Läs också: "Hur du gör pull ups - en nybörjarguide"

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: AaeQCq (motverkar spam)
Mer från Träningsövningar
Hip thrust - en komplett guide

Hip thrust - en komplett guide

2024-01-19
Det finns få övningar som kan mäta sig med hip thrust, särskilt när du strävar efter att stärka dina sätesmuskler. Inom fitnessvärlden har populariteten för hip thrusts ökat markant, då fler och fler inser hur dessa muskler påverkar nästan alla aspekter av livet, särskilt idrottsprestation och träning på gymmet. I denna artikel kommer vi att bryta ner allt du behöver veta om hip thrust - vad det är, fördelarna, vilka muskler som aktiveras och hur du utför övningen.
Läs mer
Hur du gör pull ups - En nybörjarguide

Hur du gör pull ups - En nybörjarguide

2024-01-11
Att utföra pull ups är inte så lätt som man kan tro. Du kanske känner igen dig när jag säger att kroppen börjar skaka så fort du drar kroppen uppåt - eller att du känner dig helt utmattad (du är inte ensam). Varför är pull ups en så bra övning? Jo - det är en utmärkt styrketräning som stärker ryggmuskler, biceps och lats. I denna nybörjarguide för att göra pull ups går vi igenom hur du gör övningen, men också allt du behöver veta för att utföra pull ups på ett säkert och effektivt sätt.
Läs mer
Benspark - Så tränar du dina quadriceps

Benspark - Så tränar du dina quadriceps

2022-08-18
Träna framsida lår för mer styrka och volym med benspark. Justera vikter och se till så du får ut maximalt med rörelselängd under övningen. Läs mer!
Läs mer