Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Vad är aspartam?

Ett av de absolut vanligaste sötningsmedlen på marknaden är aspartam (E951) – beståendes av två aminosyror fenylalanin och asparaginsyra. Aspartam sägs ha en mycket stor sötningseffekt. Därför har det också blivit allt vanligare att ta in detta ämne i lightprodukter såsom läsk, godis och energidrycker. Dock har aspartam fått både ris och ros under sin livstid – och det existerar både myter och korrekt information om detta omtalade sötningsmedel. Hur påverkar aspartam kroppen egentligen?



Aspartam vs socker

I jämförelse med socker har aspartam en högre sötningsgrad med nästan 200 gånger. Det gör det till en stor konkurrent till just socker och är en given favorit bland lightprodukter. Andra fördelar är:

  • Liten mängd räcker. Eftersom det är så sött behövs ytterst lite eftersom aspartam annars kan ge biverkningar som magbesvär.
  • Lågt kaloriinnehåll. Den lilla mängden är också gynnande med tanke på extremt lågt kaloriinnehåll och passar folk som vill gå ner i vikt.
  • Påverkar inte blodsockret. Folk med diabetes kan inta aspartam utan problem. Blodsockret påverkas således inte negativt.

Stabiliserande tillsatser

Det är viktigt att poängtera att förvaring av aspartam vs socker ser annorlunda ut. Om sötningsmedlet förvaras för länge förlorar det sin sötma. Just av denna anledning kan man ibland tillsätta ämnen som bibehåller sötman. Vissa kan vara kritiska till dessa tillsatser men i dagsläget finns det inget som är alarmerande eller sägs ge bieffekter.

Är aspartam farligt?

Många undrar om aspartam är farligt och om det ger några direkta biverkningar. Flera studier angående samband mellan cancer, depression och aspartam har blivit omdiskuterade, men i båda fallen har för många svagheter av studierna uppdagats.

Svaret är att i de flesta fall och för flertalet människor är aspartam inte skadligt för kroppen såtillvida man inte överstiger maxdosen, som på enkel svenska skulle innebära att man bälgade i sig 4 liter lightläsk om dagen. Detta är relativt ovanligt men kan vara värt att upplysa om i den mån du älskar lightdrycker. Dessutom måste vi slå ett slag för att en överdrivet stor mängd av läsk eller lightläsk ger frätskador på tänderna. Dock har detta ingenting med aspartam att göra.

OBS! Du som lider av ämnesomsättningssjukdomen fenylketonuri eller Föllings sjukdom bör inte inta aspartam. Det beror på att nedbrytning av aminosyran fenylalanin som finns i aspartam, inte fungerar.

Info för gravida

Du som är gravid eller ammar behöver inte vara orolig för negativ påverkan på fostret eller barnet om du intar aspartam. Däremot ska du inte använda sötningsmedlet om du lider av ovanstående sjukdom.

Intag med måtta – som allt annat

Som med allt annat är lagom naturligtvis bäst. Drick eller ät produkter med aspartam för att undvika det vita sockret men överdriv inte med litervis av lightläsk eller livsmedel oavsett vad de innehåller. Måttliga mängder är alltid bäst!

På Proteinbolaget hittar du olika typer av produkter med aspartam så att du kan undvika det vita sockret. Vi tar endast in produkter av hög kvalitet, till låga priser!

Filtrera våra produkter efter innehåll

Visste du att det är möjligt att filtrera våra produkter efter innehåll? Klicka på "Fri från" och välj ämnet du inte önskar. T.ex. Aspartam.

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
1 Kommentar
#1
Buskas
Finns ingen källa?
Den 28 maj 2023
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: eKTnSa (motverkar spam)
Mer från Träning & hälsa
Hur du väljer rätt multivitamin

Hur du väljer rätt multivitamin

2024-04-10
I dagens hektiska samhälle kan det vara utmanande att hålla sig hälsosam med rätt näring. Premissen för multivitamin är enkel. Det är ett kosttillskott som kombinerar all den extra näring du behöver i en enda, praktisk daglig dos. Så - varför är det så svårt att välja rätt? Här guidar vi dig igenom djungeln av multivitamintillskott och förklarar mer om dess roll.
Läs mer
PWO - Allt du behöver veta för att maximera din träning

PWO - Allt du behöver veta för att maximera din träning

2024-01-24
Oavsett om du funderar på att ta PWO - eller är lite mer erfaren - hittar du här allt du behöver veta om PWO. Överträffar dessa koffeinberikade tillskott verkligen en kopp kaffe, eller är de bara en marknadsföringsgimmick? Hur fungerar de, och är de säkra? Vi svarar på dessa frågor och mer.
Läs mer
Kasein eller vassle - Vilket protein är det bästa (och vad är skillnaderna)?

Kasein eller vassle - Vilket protein är det bästa (och vad är skillnaderna)?

2024-01-18
Letar du efter det ultimata svaret på "kasein eller vassle?" när det gäller ditt proteinval? Vi förstår förvirringen - båda dessa mjölkproteiner har sina unika fördelar, vilket gör valet ännu svårare. I denna guide kastar vi oss in i den stora debatten: kasein och vassle. Vi bryter ner det på ett enkelt och lättförståeligt sätt, vilket låter dig fokusera på det som verkligen betyder mest - att hitta den bästa versionen för din träningsresa!
Läs mer
Långsamma kolhydrater och snabba kolhydrater - Vi reder ut skillnaderna!

Långsamma kolhydrater och snabba kolhydrater - Vi reder ut skillnaderna!

2023-12-20
Långsamma kolhydrater är på modet. Det finns långsamma kolhydratdieter, långsamma kolhydratsportnäringsprodukter och bara långsamma kolhydrater. Å andra sidan har vi snabba kolhydrater som maltodextrin och levererar snabbare och mer energi över tid - vilket gör det populärt bland idrottare. Men hur skiljer de sig åt?
Läs mer
Välj rätt proteinpulver

Välj rätt proteinpulver

2023-11-09
Att köpa nytt proteinpulver är ett smart sätt att boosta ditt dagliga proteinintag och därigenom förbättra din träning. I den här guiden går vi igenom de viktigaste övervägandena innan du köper proteinpulver, hur du anpassar ditt val till din träningsrutin, och skillnaderna mellan olika typer av proteinpulver. Vi guidar dig till det bästa proteinpulvret för din träningsresa.
Läs mer