Vad är aspartam?
Hem
Sök
Historik
Bonusar
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Vad är aspartam?

Ett av de absolut vanligaste sötningsmedlen på marknaden är aspartam (E951) – beståendes av två aminosyror fenylalanin och asparaginsyra. Aspartam sägs ha en mycket stor sötningseffekt. Därför har det också blivit allt vanligare att ta in detta ämne i lightprodukter såsom läsk, godis och energidrycker. Dock har aspartam fått både ris och ros under sin livstid – och det existerar både myter och korrekt information om detta omtalade sötningsmedel. Hur påverkar aspartam kroppen egentligen?Aspartam vs socker

I jämförelse med socker har aspartam en högre sötningsgrad med nästan 200 gånger. Det gör det till en stor konkurrent till just socker och är en given favorit bland lightprodukter. Andra fördelar är:

  • Liten mängd räcker. Eftersom det är så sött behövs ytterst lite eftersom aspartam annars kan ge biverkningar som magbesvär.
  • Lågt kaloriinnehåll. Den lilla mängden är också gynnande med tanke på extremt lågt kaloriinnehåll och passar folk som vill gå ner i vikt.
  • Påverkar inte blodsockret. Folk med diabetes kan inta aspartam utan problem. Blodsockret påverkas således inte negativt.

Stabiliserande tillsatser

Det är viktigt att poängtera att förvaring av aspartam vs socker ser annorlunda ut. Om sötningsmedlet förvaras för länge förlorar det sin sötma. Just av denna anledning kan man ibland tillsätta ämnen som bibehåller sötman. Vissa kan vara kritiska till dessa tillsatser men i dagsläget finns det inget som är alarmerande eller sägs ge bieffekter.

Är aspartam farligt?

Många undrar om aspartam är farligt och om det ger några direkta biverkningar. Flera studier angående samband mellan cancer, depression och aspartam har blivit omdiskuterade, men i båda fallen har för många svagheter av studierna uppdagats.

Svaret är att i de flesta fall och för flertalet människor är aspartam inte skadligt för kroppen såtillvida man inte överstiger maxdosen, som på enkel svenska skulle innebära att man bälgade i sig 4 liter lightläsk om dagen. Detta är relativt ovanligt men kan vara värt att upplysa om i den mån du älskar lightdrycker. Dessutom måste vi slå ett slag för att en överdrivet stor mängd av läsk eller lightläsk ger frätskador på tänderna. Dock har detta ingenting med aspartam att göra.

OBS! Du som lider av ämnesomsättningssjukdomen fenylketonuri eller Föllings sjukdom bör inte inta aspartam. Det beror på att nedbrytning av aminosyran fenylalanin som finns i aspartam, inte fungerar.

Info för gravida

Du som är gravid eller ammar behöver inte vara orolig för negativ påverkan på fostret eller barnet om du intar aspartam. Däremot ska du inte använda sötningsmedlet om du lider av ovanstående sjukdom.

Intag med måtta – som allt annat

Som med allt annat är lagom naturligtvis bäst. Drick eller ät produkter med aspartam för att undvika det vita sockret men överdriv inte med litervis av lightläsk eller livsmedel oavsett vad de innehåller. Måttliga mängder är alltid bäst!

På Proteinbolaget hittar du olika typer av produkter med aspartam så att du kan undvika det vita sockret. Vi tar endast in produkter av hög kvalitet, till låga priser!

Filtrera våra produkter efter innehåll

Visste du att det är möjligt att filtrera våra produkter efter innehåll? Klicka på "Fri från" och välj ämnet du inte önskar. T.ex. Aspartam.

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: 9UwHDt (motverkar spam)
Ta träningen från gymmet till hemmet!

Ta träningen från gymmet till hemmet!

2020-03-23
Hemmaträning är både enkelt och effektivt. Du behöver inte ha tillgång till ett gym eller avancerad träningsutrusning för att kunna träna hemma.
Läs mer
Vad är aspartam?

Vad är aspartam?

2020-01-28
Lär dig mer om sötningsmedlet aspartam och huruvida det är bra eller dåligt och hur aspartam påverkar kroppen. Lär dig allt hos Proteinbolaget!
Läs mer
Vad använder man Omega-3 till?

Vad använder man Omega-3 till?

2019-12-05
Fleromättade fetter är livsnödiga för oss människor och våran kropp kan inte själv tillverka dem utan vi behöver få i oss det via maten.
Läs mer
Allt om Magnesium

Allt om Magnesium

2019-12-05
Magnesium är ett mineral och ett nödvändigt ämne som har ett stort inflytande för flera funktioner i kroppen. Vi behöver det för att våra muskler och nerver ska fungera, för att generna ska bildas på ett korrekt sätt samt för att vår energiomsättning ska fungera normalt.
Läs mer