HIIT – Högintensiv intervallträning – Proteinbolaget
Logga in
Historik
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

HIIT – Högintensiv intervallträning

Prova att köra intervallerna till max och så mycket du bara orkar. Det ger en högintensiv intervallträning, också benämnd som HIIT. Det är en riktigt bra form av konditionsträning där kortare intervaller är vanligare snarare än långa. Lär dig mer om HIIT övningar och HIIT träning.Vad är HIIT?

HIIT står för Högintensiv Intervallträning och har på senare år fått mycket uppmärksamhet. Att träna intervaller har länge varit rekommenderat då det tränar upp hjärta och flås ordentligt samtidigt som det tar sig an styrketräningen. Just HIIT träning där du tränar både din styrka och kondition till max, har numera ökat i popularitet eftersom många märker förändringar snabbt i kroppen.

Med högintensiv intervallträning får du följande effekter:

  • Maximal syreupptagningsförmåga
  • Ger dubbel effekt av både kondition och styrka
  • Förbättrar många hälsomarkörer
  • Stimulerar viktnedgången
  • Det blir roligare eftersom det inte blir så monotont

HIIT övningar för nyfikna

Du kan träna löpning, cykling och andra konditionskrävande sporter med HIIT. Gör såhär:
  1. Värm upp i 7-10 minuter först för att komma igång ordentligt.
  2. Spring, kör på crosstrainern eller motionscykla snabbt i ca 30 sekunder och vila i 10 sekunder. Upprepa i 20-30 minuter.
  3. Kör verkligen så snabbt du bara orkar innan pausen.

Själva övningarna är inte speciellt avancerade eftersom du bara ser till att använda den konditionsträningsmetod som passar dig bäst. Syftet är att du ska trötta ut dig själv så mycket som möjligt innan vilan på 10 sekunder.

HIIT träning med intervallprogram på maskiner

Om du har tillgång till löpband kan du reglera styrka och kondition mycket bra. Genom olika lutningar på löpbandet kan du göra det rejält jobbigt för dig. Då kan du också växla mellan HIIT övningar i form av styrkepådrag och göra träningen ännu roligare. Även på spinningcykel och crosstrainer kan du få den här effekten genom att bygga upp specifika intervallprogram på tid som ger dig den bästa träningen.

Högintensiv intervallträning utomhus

HIIT träningen kan vara helt gratis och behöver inte involvera några motionscyklar eller maskiner överhuvudtaget. Välj ut en plats i löpspåret eller en liten väg att rita upp en sträcka på där du springer. Se till att sträckan håller på ca 30 sekunder när du springer så snabbt du kan. Ställ dig och vila 10 sekunder och spring tillbaka samma sträcka. Ta gärna med en kompis som sporrar dig och tar tid.

En bra fettförbrännare

Har du ett komplett träningsupplägg och gör dina övningar regelbundet som du ska, kan du vara beredd på att bränna fett. Högintensiv intervallträning är en duktig fettförbrännare där du märker skillnad snabbt. Tänk också på att ju hårdare du kör i intervallerna desto mer ökar efterförbränningen av fettet. Det sägs att den här typen av träning minskar hungerkänslorna mer än vanlig intervallträning. Prova så får du se själv!

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: KwDyxy (motverkar spam)
Periodisk fasta

Periodisk fasta

2020-11-26
Lär dig mer om olika typer av periodisk fasta samt hur du kan göra scheman för periodisk fasta och hur träningen påverkas.
Läs mer
Träna dips på rätt sätt

Träna dips på rätt sätt

2020-10-20
Få en superb överkropp och välformade triceps med en enda dips övning eller komplettera med en hel dips träning och program. Läs mer här!
Läs mer