Vi snackar Bikini fitness
Hem
Sök
Historik
Bonusar
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Vi snackar Bikini fitness

Bikini fitness, tävlingsformen som är både älskad och hatad. 2013 blev Bikini Fitness en tävlingsgren i Sverige. En tävlingsgren som gjorde många skeptiska, inklusive resten av byggar- och fitnessbranschen. Till skillnad från det vi tidigare sett bedöms deltagarna inte på vem som är hårdast eller har mest muskler. Nu ligger domarkriterierna på scenframträdande, posering och ett snyggt helhetsintryck.


Men låt dig inte luras. Det är stor skillnad på Miss Universum och Bikini fitness. Är du själv insatt eller känner någon som engagerar sig inom bikini fitness kan vi garantera att du kommer märka hur mycket disciplin och många månaders slit som ligger bakom tio minuter i rampljuset på en tävling, kanske tjugo minuter om du går vidare till final.


Caroline Johansson är en fitness-atlet som tidigare har tävlat i grenen Bikini fitness. Tur för oss så jobbar hon också här på Proteinbolaget. För att få lite bättre koll på vad Bikini fitness kan innebära så tog vi ett snack med henne. Här är vad hon hade att säga.


Hej Carro! Berätta lite om dig själv och din träningsbakgrund?

—  Vid 8 års ålder fick jag ett intresse för innebandy och har spelat till och från till 21 års ålder. Min uppgift på planen var att vakta målet. Under mina år på planen har ju självklart skador kommit och gått, vilket har resulterat till en del tid på gymmet för rehabträning. Vid 18 års ålder insåg jag dock att det var på gymmet jag hör hemma. Idag är jag 24 år så med andra ord har jag styrketränat i ca 6 år.


Hur kom du in på Bikini fitness?

Jag har alltid varit en vinnarskalle och är extremt målinriktad från innebandyn. Det bästa jag vet är att ha ett mål att sträva efter! Så när jag fattade intresse för gymmet så insåg jag ganska snabbt att jag ville eftersträva något extra med träningen. Det var då jag fick upp ögonen för kroppsbyggning.


Trots att Carro i någon form har tränat sedan hon var liten tog hon sin tid innan hon beslutade sig för att satsa på Bikini fitness. Ett bakomliggande intresse för att veta vad som verkligen händer med kroppen och musklerna vid träning tog henne hela vägen till USA för att plugga kost och hälsa.


Är det viktigt med kunskap om kropp och hälsa innan man bestämmer sig för att verkligen satsa på Bikini fitness?

Ja, det skulle jag vilja påstå att jag tycker. Är man inte insatt och inte har förståelse för vad man utsätter kroppen för och hur mycket det kommer krävas, så är det nog svårt att ta sig igenom dieten och ens komma till scenen. Jag personligen hade tränat i 4 års tid på egen hand och även pluggat kost och hälsa i ett halvår i Los Angeles, Santa Monica, innan jag bestämde mig för att ta hjälp och då gjorde min första satsning. Självklart måste man inte göra det så avancerat som jag gjorde det men jag tycker absolut att man ska vara lite insatt för sin egen skull, säger hon och skrattar lite.


Oavsett vad man kan tro så är det inte alltid timmarna på gymmet som är det jobbigaste under en träningssatsning. Den mentala biten är minst lika krävande. Att ständigt vrida och vända på sig framför spegeln kan bli riktigt påfrestande. Bikini fitness går trots allt ut på att man ska gå upp på en scen och bli jämförd med andra. Det händer lätt att tvivlen tittar fram förr eller senare.


Här poserar Carro på sin första tävling 2017.

Går det att tävla och fortfarande behålla en sund syn på kost, träning, kropp och hälsa?

Hälsa är för mig väldigt svårt att definiera, med tanke på att det innebär så olika saker för varje individ. Men ja, det tycker jag absolut att man kan. För mig är bikini fitness en sport, dock en extrem sport och när du väl ska tävla så måste du ge 100% dygnet runt vad det gäller kost, sömn, träning och posering. Men när jag ej är på tävlingsdiet så försöker i alla fall jag leva ett så kallat ”vanligt liv" utöver att jag tränar mycket. Det blir fika på stan med vänner och man tränar för att det är roligt och för att utveckla fysiken. För mig spelar det då ingen roll att jag väger 15-20 kg mer än jag gör på tävling, så länge jag är stark och mår bra. Så som jag mådde på min tävlingsdiet är varken hållbart eller roligt. Man mår stundtals skit rent ut sagt. Kroppsidealet däremot kan än idag såklart vara kämpigt ibland trots att det är 1,5 år sedan min tävling, det är lätt att bli lite blind för vad som är normalt för mig och inte bara utgå från vad man ser i spegeln. för det är inte alltid roligt att gå upp i vikt, även om det är så kallade ”hälsosamma” kilon. Men, har man lärt sig att älska sin kropp i alla former och vikter så går det alldeles utmärkt!


Vi vet ju att du startade en tävlingssatsning i slutet på våren detta år, men valde att avbryta satsningen efter halva tiden. Varför då?

Ja det stämmer. Ska jag tävla så ska jag ge 100% i allt jag gör, annars kan det kvitta. Och under denna dieten så kände jag inte att huvudet var med mig hela vägen. Tanken var att jag skulle ställa upp på SM i år och kände efter ett tag att jag har tagit mig lite vatten över huvudet då det är riktigt tufft motstånd. Och det är klart att man kan tvivla på sig själv ibland, men du måste ändå någonstans tro på dig själv genom hela dieten för att det ska bli bra. Så jag tog då beslutet att satsa på att tävla nästa år. Då hinner jag bygga lite mer och samla på lite mer självförtroende i klackarna i samma veva, det skadar ju aldrig.


Har du något råd till dom som känner sig inspirerade och vill börja tävla direkt?

Mitt råd är att faktiskt läsa på lite om vad det innebär att tävla med allt från regler till att spraytana sig, och att se till att man skaffar sig en riktigt bra coach inför satsningen som du funkar bra med! Jag tycker även att man borde lägga upp en långsiktig plan med sin coach för att tävla, så man hinner lägga på sig muskelmassa innan man går på en diet. Även om bikinifitness inte går ut på att vara störst, så måste man fortfarande ha muskler på scenen i mitt tycke.


Vi som jobbar med Carro vet att hon gillar mat. Men under dieten i somras var det inte alltid glada miner när klockan slog 12 och det var dags för lunch. Vi såg många matlådor med kyckling, ris och sparris. Vi ser fortfarande liknande matlådor men med en betydligt gladare Carro.


Omklädningsrummet på ÖKK, kraftsportsklubben där Carro tränar. 

Du gillar ju mat, var är det bästa med mat?

—  Oj det bästa… Allt är bra med mat! Det är gott, sällskapligt och man får såklart mängder med energi. Men om man ska relatera det till när jag går på diet, så går ju varje dag ut på att längta tills nästa matlåda. Det spelar inte så stor roll vad man äter, bara man får äta så man får fylla på med energi. Och då ska vi inte tala om när jag fick äta mina fuskmål… WOW vad man uppskattar en hamburgare med massa ost mitt i veckan lite extra mycket under diet, framförallt om man har trevligt sällskap till.


Hur ser vägen tillbaka ut från en diet? Hur återgår man till det ”normala ätandet?"

—  Man brukar försöka följa en så kallad ”reversed diet” där man följer ett snarlikt schema som inför tävlingen och sedan successivt öka intaget av kalorier. Detta för att få kroppen i balans igen efter tävlingen. Men eftersom att jag bara har fullföljt en tävlingsdiet tidigare så har jag bara denna gång att relatera till. Och det var faktiskt tuffare psykiskt med en reversed diet för mig än själva dieten inför tävlingen för helt plötsligt så är det ”okej” att äta allt du har hemma och i affären fast ändå inte. Jag har ingen scen att kliva upp på längre och syftet är att gå upp i vikt igen. Då är det svårt att låta bli alla godsaker, förklarar Carro och skrattar.


Carros mål är att en dag kunna kliva upp i grenarna wellness fitness eller body fitness, men hon känner att hon än så länge inte har tillräckligt med muskler för det. Hon har därför för tillfället hittat sin plats i Bikini fitness. Kroppsbyggning överlag är en sport som kräver mycket av den som utövar den. En perfekt sport för en vinnarskalle. Men att vara en vinnarskalle innebär inte alltid att köra tills man stupar. Det innebär också att veta när man ska sluta i tid.


Var befinner du dig just nu gällande tävlingar och träning?

—  Just nu har jag ingen tävling inplanerad, men jag och min coach ska lägga upp en plan inför 2019 inom kort. Men jag misstänker att det kommer att bli någon tävling på våren.

Jag har haft en längre period nu när jag har varit väldigt sjuk och lyckats hosta sönder ett revben, vilket har gjort att jag inte kan träna över huvud taget. Men nu är jag äntligen på bättringsvägen och då kommer det direkt ett bygg-schema från coachen så att man hinner lägga på sig lite massa inför våren.


Vill du tillägga något?

—  Att tävla är något av det roligaste jag har gjort, men samtidigt det mest utmanande både fysiskt och psykiskt. Så är man sugen på att tävla så rekommenderar jag att verkligen ha tänkt igenom det en eller två gånger innan man bestämmer sig för att köra. Inte att man tävlar bara för att kunna säga att man har tävlat eller för att kunna byta den lilla profilbilden på Instagram till en från scenen. Sen ska det också tilläggas att det faktiskt är väldigt dyrt att tävla. Man ska betala för en tävlingscoach, en bikini, klackar, kosttillskott, spray tan, eventuell sminkning och fix av hår, naglar och fransar. Sen tillkommer licensavgiften, tävlingsavgiften och tävlingshotellet.Här är Carro under off season, som hon själv uttrycker det. 

— Men som sagt, att tävla är det roligaste jag har gjort! Och det är fantastiskt att se vad man klarar av fysiskt och psykiskt, samt att man träffar många nya människor med samma intresse och som delar samma upplevelse. Bara den grejen är väldigt rolig i sig, avslutar Carro.

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: fbv3Qr (motverkar spam)
Mer från Inspiration
Julmust från GAAM Nutrition

Julmust från GAAM Nutrition

2019-11-04
Tomten nu orkar dela ut alla paket ett i sänder. Ett hus och barn i taget. Med en julmust från GAAM Nutrition i sina händer. Är julen räddad tack vare Proteinbolaget!
Läs mer
En julfavorit i repris önskar NOCCO

En julfavorit i repris önskar NOCCO

2019-10-22
Längtar du efter vintern och allt som hör därtill. Då kommer den här nyheten göra dig lika glad som ett barn på julafton. Idag välkomnar nämligen NOCCO tillbaka sina julfavoriter!
Läs mer
Motivationssnack med Jonas Evers

Motivationssnack med Jonas Evers

2019-10-10
Vi träffade vår ambassadör och energiknippet Jonas Evers och snackade lite om motivation, hur man hittar sin motivation och hur man behåller den.
Läs mer
Hur du växer på Instagram!

Hur du växer på Instagram!

2019-09-12
Funderar du på vad du kan göra för att börja växa på Instagram? Då tycker vi att du ska hänga med vår Social Media Coordinator Jenna när hon går igenom 7 värdefulla Instagram-tips!
Läs mer
Drickbara sommarfavoriter

Drickbara sommarfavoriter

2019-08-07
Augusti är äntligen här och det är lite bitterljuvt att vi är inne på sommarens sista månad. Men det finns fortfarande tid att njuta av sommar, sol och goda drycker.
Läs mer