Latsdrag hemma för att träna muskler – Proteinbolaget
Logga in
Historik
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Latsdrag

Med latsdrag tonar du din överkropp och ökar styrka och muskelmassa. Det finns en rad olika varianter av latsdrag som ökar din muskelaktivering. Träna latsdrag hemma eller på maskin i olika utföranden. Latsdrag är perfekt för den som vill utöka med chins senare.Vad är lats?

Lats står för Latissimus dorsi och är en stor muskel som löper snett över ryggen.Den här muskeln är viktig för kroppsbyggare och ger dig en bra hållning om den underhålls.

Latsdrag – muskler att träna

I lats tränar du främst de muskler som rör övre ryggen och skulderbladen samt axlar och armmuskler. Även bröstmusklerna aktiveras. Det finns många tekniker och varianter av lats som är mer eller mindre tuffa. Här ger vi dig några övningar att börja med.

Smala och raka latsdrag på maskin

Du kan utföra lats på olika sätt och två av dessa är raka respektive smala latsdrag.

  • Smala latsdrag – Här blir rörelsen längre än om du gör vanliga latsdrag. Smala latsdrag tränar ryggen markant och är riktigt jobbiga för armarna. Greppa stången, gummibanden eller handtagen på latsmaskinen med armarna närmare kroppen och jobba dig nedåt. Dessa övningar liknar mer rodd eller skivstångsrodd och det finns som sagt åtskilliga varianter och tekniker. Kör 3-4 set med 8-10 reps per set.

  • Raka latsdrag – I raka latsdrag böjer du inte armarna vid armbågarna utan håller de raka hela vägen ner och upp. Dessa rörelser kräver extremt mycket av armar och axlar och kan vara tufft att börja med om du aldrig tidigare gjort lats. Kör 3-4 set med 8-10 reps per set.

Latsdrag hemma

Om du gör lats hemma är det inte säkert att du har en maskin avsedd för det. Men misströsta inte för med gummiband och en stol eller pilatesboll kan du få till riktigt bra teknik och muskelaktivering.

  • Skapa en egen latsmaskin med en stång och gummiband. Fäst bandet högt på en vägg i en krok eller på en dörr och trä stången genom den andra öglan i gummibandet. Gör latsövningar genom att dra ner stången mot dig och träna på så vis övre rygg och armmuskler. Kör 3-4 set med 8-10 reps per set. TIPS! Vill du ta i lite extra, använd bara en arm åt gången och skippa stången. Känn hur armen tränas varje gång du drar ner bandet mot överkroppen. Detta kallas enmanslatsdrag.

  • Pilatesboll och gummiband är perfekta redskap för nybörjatlatsdrag. Sätt dig och luta dig mot bollen och ta tag i gummibandet med båda händerna. Varje gång du pressar nedåt med armarna mot överkroppen drar du ut gummibandet ordentligt och känner spänningen i överkroppen. Kör 3-4 set med 8-10 reps per set.

Undvik misstagen i latsdrag

Tyvärr gör många fel när de gör latsdrag och kan då skada sig eller få uteblivet resultat. Tänk på att till exempel inte gunga din överkropp när du drar vikten nedåt. Du ska också dra ner hela stången och inte stanna av på halva vägen, då har du för tung vikt. Dra heller inte upp stången för snabbt, det är tillbakavägen som är viktigast.

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: K3P32g (motverkar spam)
Latsdrag

Latsdrag

2020-12-10
Raka latsdrag, smala latsdrag och latsdrag på maskin. Träna dina muskler med latsdrag hemma i olika övningar och tona din kropp. Läs mer!
Läs mer
Periodisk fasta

Periodisk fasta

2020-11-26
Lär dig mer om olika typer av periodisk fasta samt hur du kan göra scheman för periodisk fasta och hur träningen påverkas.
Läs mer