Vad är ZMA? | Proteinbolaget Magazine
Hem
Sök
Historik
Bonusar
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Vad är ZMA?Vad innehåller ZMA?

ZMA är ett väldigt omtalat kosttillskott. Det är en hopsättning av tre naturliga ämnen (zink, magnesium och vitamin b6) som bland annat påverkar hormonbalansen och proteinsyntesen.

  • Zink är en mineral som spelar en viktig roll i många av kroppens processer. Bland annat har zink en viktigt roll för produktionen av muskelbyggande hormoner och fettförbränningen.

  • Magnesium har också en mångsidig användning och påverkar många processer i kroppen. Bland annat ser magnesium till att kroppens enzymer fungerar och att dina muskler kan slappna av ordentligt.

  • Vitamin B6 (Pyridoxin) bidrar till nervsystemets normala funktion, till en normal bildning av röda blodkroppar och till en normal protein- och glykogenomsättning.


Vad är ZMA bra för?

ZMA är ett väldigt vanligt tillskott för atleter och motionärer som håller på med styrketräning. Det är främst för att dom verksamma ämnena i ZMA har en positiv påverkan på många muskeluppbyggande processer. Men oavsett om du håller på med styrketräning eller inte så kan ZMA-tillskott vara något för dig.

ZMA och sömn

Det är ingen hemlighet att mycket händer i kroppen när vi sover. Det är bland annat då cellreparationen, hormonproduktionen, muskeltillväxten och återhämtningen tar fart. Många aktiva människor som använder sig av ZMA har upplevt en positiv inverkan på just sömnen. Magnesium har ju en avslappnande effekt på musklerna, Vitamin b6 en positiv inverkan på nervsystemet och zink upprätthåller uppbyggnaden av hormoner som kan ge effekt.

Det behövs fler studier kring ämnet men det är inte helt ovanligt att man hör att personer som använder sig av ZMA kan uppleva någorlunda speciella drömmar.Bra att tänka på?

Du kanske tänker att ZMA bara ska innehålla zink och magnesium för att vara ett bra tillskott? Då har du delvis rätt men det finns några saker som är bra att tänka på när du köper tillskott med ZMA.

Vad är förhållandet mellan zink och magnesium? Dom flesta som är nyfikna på ZMA är kanske inte så noga men vill du ha extra mycket av det ena eller det andra så är det värt att kika lite mer noggrant.

I vilken form är mineralerna? Du bör leta efter en produkt som innehåller kelaterat zink och magnesium. Det betyder att mineralerna är bundna till aminosyror vilket underlättar för kroppen att ta upp dom på bästa sätt. Du känner igen ett kelaterat mineral genom att den har ändelsen -glukonat eller -aspartat.


Vi sammanfattar!

ZMA är ett perfekt tillskott för dig som bland annat vill optimera dina förutsättningar för muskeluppbyggnad, och även för dig som vill ha en positiv inverkan på din sömn. Se till att ZMA-tillskottet du köper innehåller kelaterat zink och magnesium för bäst upptagningsförmåga!

  • Zink bidrar till bland annat till produktionen av muskelbyggande hormoner och fettförbränningen.

  • Magnesium bidrar till bland annat en normal proteinsyntes, normal muskelfunktion och minskad trötthet och utmattning.

  • Vitamin B6 bidrar till bland annat nervsystemets normala funktion och till en normal protein- och glykogenomsättning.


Relaterade produkter
Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: ZbVuXk (motverkar spam)
Ta träningen från gymmet till hemmet!

Ta träningen från gymmet till hemmet!

2020-03-23
Hemmaträning är både enkelt och effektivt. Du behöver inte ha tillgång till ett gym eller avancerad träningsutrusning för att kunna träna hemma.
Läs mer
Vad är aspartam?

Vad är aspartam?

2020-01-28
Lär dig mer om sötningsmedlet aspartam och huruvida det är bra eller dåligt och hur aspartam påverkar kroppen. Lär dig allt hos Proteinbolaget!
Läs mer
Vad använder man Omega-3 till?

Vad använder man Omega-3 till?

2019-12-05
Fleromättade fetter är livsnödiga för oss människor och våran kropp kan inte själv tillverka dem utan vi behöver få i oss det via maten.
Läs mer
Allt om Magnesium

Allt om Magnesium

2019-12-05
Magnesium är ett mineral och ett nödvändigt ämne som har ett stort inflytande för flera funktioner i kroppen. Vi behöver det för att våra muskler och nerver ska fungera, för att generna ska bildas på ett korrekt sätt samt för att vår energiomsättning ska fungera normalt.
Läs mer