Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Kosttillskott 101: Vi hjälper dig att välja rätt kosttillskott

Två burkar som ligger ner fyllda med kosttillskott

Visste du att ungefär hälften av den vuxna befolkningen tar åtminstone ett kosttillskott? Det är lätt att förstå varför kosttillskott är så populära - det finns ett stort intresse hos oss människor att förbättra vår hälsa och välmående. Men vad är kosttillskott egentligen? Och, kanske det viktigaste, vilka kosttillskott passar dig bäst för att du ska uppnå dina hälsomål?

Vi berättar för dig. Men först…

Vad är kosttillskott?

Kosttillskott är produkter som innehåller näringsämnen och säljs i olika medicinska former. Syftet med kosttillskott kan variera, oftast tar man det för att stödja övergripande hälsa, nå specifika hälsomål eller för att tillgodose näringsbrister. Så - det är inte svårt att förstå varför kosttillskott har blivit så populärt. 

Kan kosttillskott vara något för mig?

Kort sagt - ja, kosttillskott kan vara något för dig. Däremot har vi alla olika behov och förutsättningar, vilket gör att olika kosttillskott kan vara lämpliga för dig. 

Vad innebär det?

Jo, valet av kosttillskott beror på olika faktorer som din nuvarande hälsa, livsstil, eventuella behov, dina kostvanor och om du tränar. 

Några scenarion där kosttillskott kan vara lämpligt för dig

 • Du har näringsbrist: Det händer ibland att man saknar vissa väsentliga näringsämnen i sin kost och därför behöver komplettera den med kosttillskott. Om du har brister i specifika näringsämnen kan det resultera i tillstånd som exempelvis järnbrist, folsyrabrist eller proteinbrist.
 • Du tränar: När man tränar bryts vävnaderna i muskler, ben och senfästen ner. Dessa byggs upp igen först när de får vila. Här kan kosttillskott hjälpa till med reparationer av muskler och muskelåterhämtningen. Särskilda kosttillskott kan även hjälpa dig att öka din prestation och fokus under träningspassen.
 • Din ålder: Åldern kan påverka näringsupptaget och hur kroppen bearbetar samt använder näringsämnen på olika sätt. Hos äldre vuxna är det vanligt att komplettera sin dagliga kost med olika typer av kosttillskott för att underlätta kroppens absorption av viktiga näringsämnen.

Med hänsyn till vad kosttillskott är och varför det är så populärt, låt oss nu besvara frågan vi alla väntat på!

Vilka kosttillskott ska jag välja?

Oroa dig inte om du är osäker på vilka kosttillskott du ska välja. Vi har ett brett utbud av alla typer av kosttillskott för att passa dina behov: 

 • Bästa kosttillskott mot trötthet
 • Bästa kosttillskott för hår, hud och naglar
 • Bästa kosttillskott för gravida
 • Bästa kosttillskott för träning
 • Bästa kosttillskott för sömn
 • Bästa kosttillskott för immunförsvaret
 • Bästa kosttillskott för viktnedgång
 • Bästa kosttillskott för hjärnan

Bästa kosttillskott mot trötthet

Järn

Känner du dig orkeslös? Har du svårt att koncentrera dig? Din trötthet kan bero på att du har för lite järn i kroppen. Järn är ett livsnödvändigt mineral och fyller viktiga funktioner i kroppen. Kvinnor behöver mer järn i större utsträckning än män, eftersom menstruation och blodförlust kan leda till järnbrist.

B-vitamin

B-vitaminer spelar en central roll i kroppens ämnesomsättning och energiproduktionen. De olika b-vitaminerna har som uppgift att omvandla maten du äter till energi genom att vara en del i nedbrytningen av kolhydrater, proteiner och fett under ämnesomsättningen. Otillräckliga nivåer av B-vitamin kan leda till mental trötthet och minskad koncentration.

Maca

Maca är bra för en rad olika funktioner i kroppen, men kanske främst för att pigga upp och ge dig extra energi. Denna rot är särskilt bra om du tränar mycket eller behöver hålla dig alert. Maca smakar lite som peparrot och jämförs ofta med ginseng. Den är naturligt energistimulerande, stöder hormonbalansen och ökar din uthållighet.

Bra produkter mot trötthet

Bästa kosttillskott för hud, hår och naglar

Kollagen

För en ungdomlig, frisk och fräsch hud, spelar kollagen en viktig roll i den extracellulär matrix. Det ger struktur och stöd åt celler som bidrar till hudelasticitet, förhindrar uttorkning av huden och minskar synliga ålderstecken. Kollagen hjälper även till att förbättra hårets kvalitet genom att ge det lyster och främja nagelstyrka- och tillväxt. 

L-lysin

Denna aminosyra samarbetar tätt med kollagen och ökar dess produktion i kroppen, vilket kan stödja hudens elasticitet och motverka åldrande. Kosttillskott med L-lysin kan även bidra till hårväxt och förbättrad kvalitet samt stödja nagelhälsa genom att vara en byggsten för proteiner. 

MSM

Naturligt svavel som hjälper till att stärka hud, motverka håravfall och spröda naglar. MSM finns naturligt i kroppen som en byggsten och är även en av byggstenarna för kollagen. Det bygger upp kroppens bindväv, stärker håret och reparerar naglar. MSM finns också i keratin, ett viktigt protein för styrka för hår, naglar och hud.

Bra produkter för hud, hår och naglar

Bästa kosttillskott för gravida

Folsyra

Folsyra och folat är två olika former av vitamin B9, vilka spelar en stor roll för vår kroppsfunktion. Under graviditet är dessa vitaminer särskilt viktiga för att förebygga fosterskador och medfödda missbildningar som spina bifida (en missbildning av ryggrad och ryggmärg under fostrets utveckling) samt minska risken för ryggmärgsbråck hos det växande fostret. 

D-vitamin

För gravida är det särskilt viktigt att förse sig själv med extra vitaminer och mineraler som i sin tur skyddar fostret. D-vitamin spelar en viktig roll i fostrets benutveckling och skelettmineralisering. Kosttillskott med vitamin D kan upprätthålla ett extra starkt immunsystem, vilket skyddar både blivande mamman och fostret från infektioner och sjukdomar.

Kalcium

Det är viktigt att gravida kvinnor får tillräckligt med kalcium. Kosttillskott med kalcium kan hjälpa att stödja den växande benstrukturen hos det utvecklande fostret, motverkar benskörhet hos modern och spelar en avgörande roll i kontraktionen och avslappningen av muskler. Detta är särskilt viktigt under graviditeten när livmodern och andra muskler arbetar hårdare.

Bra produkter för gravida

Bästa kosttillskott för träning

Proteinpulver

När du påbörjar din träningsresa kommer dina muskler att behöva mer protein än tidigare. Protein är avgörande för muskelåterhämtning. När du tränar intensivt behöver du förse kroppen med extra protein för att snabbare återhämta musklerna. Proteinpulver innehåller flera olika proteintillskott som kan stödja dina specifika träningsmål- och behov.

Kreatin

Många säger att kreatin är idrottarens bästa vän, och det är sant när man vill bygga muskler och få kroppen att återhämta sig snabbt. Även om kreatin förekommer naturligt i musklerna, kan kosttillskott med kreatin hjälpa dig att öka ditt dagliga intag. Kreatin i musklerna lagrar fosfat, vilket används under energiomsättningen. Vid träning frigörs energi, och en ökning av kreatinlagren förbättrar omvandlingsprocessen och resulterar i förhöjd prestation.

Kolhydrater

Kolhydrater utgör kroppens primära och mest effektiva källa till snabb energi. Kosttillskott med kolhydrater kan ge omedelbar energi, vilket ökar din prestation och uthållighet under träningen. Dessa tillskott kan även bidra till en snabb återställning av glykogenlagren i musklerna och levern, vilket är särskilt viktigt efter intensiv och långvarig träning för att påskynda återhämtningen och förbereda kroppen inför nästa träningspass.

Bra produkter för träning

Bästa kosttillskott för sömn 

Ashwagandha

Trötthet, stress, oro och ångest kan vara en daglig utmaning för många människor. Detta kan försämra sömnkvaliteten och hålla dig vaken på nätterna. Ashwagandhas adaptogena egenskaper minskar stresshormoner som kortisol och främjar avslappning. Detta i sin tur förbättrar din mentala och fysiska hälsa. Kosttillskott med ashwagandha kan vara till hjälp för att lindra dina sömnbesvär.

Magnesium

Ett balanserat nervsystem och kortisolvärden är viktigt för att främja en god natts sömn. Magnesium spelar en stor roll i regleringen av nervsignaler och har en lugnande effekt på nervsystemet. Det främjar avslappning och bättre sömn genom att minska ångest. Magnesium kan även hjälpa till att minska nivåerna av stresshormoner som kortisol, vilket underlättar kroppens återhämtningsförmåga under sömnen. Du känner dig helt enkelt mer utvilad när du vaknar upp.

GABA

En överaktiv hjärna och nervsystem kan drastiskt påverka sömnkvaliteten negativt. Aminosyran GABA har som uppgift att reglera aktiviteten i hjärnan och lugna ner nervsystemet. Det gör det till ett utmärkt kosttillskott om du lider av stress eller sömnproblem. I många fall är kosttillskott med GABA utökade med B-vitaminer, som tillsammans, hjälper till att motverka trötthet och utmattning.

Bra produkter för sömn

Bästa kosttillskott för immunförsvaret

Zink

Ett starkt immunförsvar håller dig frisk och pigg. Zink, en antioxidant, hjälper till att skydda celler från skador orsakade av fria radikaler (viktigt för en stark och effektiv immunfunktion). Mineralet är även involverat i en rad olika processer inom kroppen som cytokinsyntes, fagocytos, virusmotstånd och t-cellsfunktion. Kosttillskott med zink stöder dessa processer som är viktiga för ett hälsosamt immunförsvar. 

Selen

Selen är oerhört viktig för immunförsvaret. På liknande sätt som mineralet zink skyddar kroppen mot fria radikaler, bidrar selen även till att främja hälsosamma celler. Dess roll i att reglera cytokiner (små proteiner som säkerställer ett balanserat immunsystem) och stödja enzymet glutationperoxidas (som stärker kroppens försvar mot oxidativ stress) är avgörande för ett effektivt immunförsvar.

C-vitamin

Är du ofta förkyld? Då kan det bero på ett svagt immunförsvar. Vitamin C stärker inte bara immunförsvaret genom att stödja produktionen och aktiviteten hos vita blodkroppar som bekämpar infektioner, utan det kan även lindra vissa förkylningssymptom som snuva och nästäppa. Genom att ta kosttillskott med C-vitamin kan du uppleva en något kortare varaktighet av förkylningen.

Bra produkter för immunförsvaret

Bästa kosttillskott för viktnedgång

Fettförbränning

Viktnedgång påverkas av många faktorer. Det finns olika strategier för att öka fettförbränningen: genom träning, kostförändringar och kosttillskott som kan påverka ämnesomsättningen och aptitregleringen. Fettförbrännande kosttillskott kan öka energiförbrukningen utan att du behöver öka kaloriintaget, som i sin tur kan underlätta i din viktnedgångsresa.

CLA

CLA är en grupp essentiella fettsyror som ingår i Omega-6 familjen. CLA-tillskott kan bidra till att stoppa enzymer som bidrar till fettbildningen i cellerna samt lagringen av fett (särskilt i bukområdet). Det ökar alltså fettförbränningen och kan hjälpa dig att få mer definierade muskler. 

ALA

För viktminskning och under en diet har alpha-lipoic acid (ALA) visat sig vara särskilt effektiv för den mitokondriella energimetabolismen, en process som genererar energi till kroppen. Regleringen av energimetabolismen påverkar balansen mellan kaloriintag och kaloriförbränning, vilket i sin tur kan leda till viktminskning genom en negativ kaloribalans. ALA-tillskott är särskilt populära bland idrottare och atleter.

Bra produkter för viktnedgång

Bästa kosttillskott för hjärnan 

Omega-3 

Omega-3 är avgörande för produktionen av DHA och spelar en viktig roll för normal hjärnutveckling, minnesfunktion, struktur och övergripande hälsa i nervsystemet. Omega-3-tillskott har höga koncentrationer i nervcellsmembran och synapser som i många fall kopplas till förbättrad kognitiv funktion. Det skyddar även mot neurodegenerativa sjukdomar.

Taurin

Aminosyran taurin kopplas oftast till hjärtat, men den har även visat positiva effekter på olika delar av hjärnan. Hippocampus, en viktig del av hjärnan för inlärning och minne, stöds av taurin genom dess neuroskyddande roll. Dessutom kan taurin reglera nervcellernas aktivitet i cerebellum (den lilla hjärnan som ansvarar för motorik och balans).

Antioxidanter

Blodflödet och tillförseln till hjärnan är avgörande för att säkerställa att hjärncellerna fungerar normalt. Antioxidanterna i quercetin (flavonoid) spelar en stor roll i förbättrandet av blodflödet till hjärnan genom att vidga blodkärlen. Quercetins antiinflammatoriska egenskaper kan positivt påverka hjärnans hälsa genom att minska neuroinflammation och skydda hjärnceller från oxidativ stress.

Bra produkter för hjärnan

Bästa kosttillskott för magen

Enzymer

Nedbrytningen av mat är en grundläggande och väsentlig process för kroppens överlevnad och välmående. Enzymer underlättar flera steg i matsmältningsprocessen, vilket direkt påverkar mag- och tarmhälsan samt näringsupptaget. Enzymtillskott har även visat sig vara effektiva vid IBS och symtom som en svullen eller uppsvälld mage.

Probiotika

Snälla bakterier är något vi önskar ha gott om. Probiotika, eller mjölksyrabakterier, skyddar tarmen och magen. Deras uppgift är att konkurrera ut skadliga bakterier i tarmen och därigenom öka tarmens motståndskraft mot infektioner. Probiotikatillskott hjälper till att bryta ner och smälta maten mer effektivt genom att underlätta produktionen av enzymer.

Bockhornsklöver

Magbesvär såsom gasbildning och uppblåsthet, sura uppstötningar, magkatarr, matsmältningsproblem och inflammatoriska tillstånd kan påverka många människor. Kosttillskott med bockhornsklöver kan lindra dessa besvär genom sina antiinflammatoriska egenskaper. Dess höga fiberhalt hjälper tarmen att arbeta normalt och motverkar förstoppning. Bockhornsklöver kan även lindra PMS-symptom.

Bra produkter för magen

Prata med din läkare

Denna artikel är endast avsedd för utbildningsändamål och bör inte användas som ersättning för medicinsk rådgivning. Proteinbolaget gör inga hälsopåståenden eller medicinska påståenden. Kontakta din relevanta vårdpersonal om du har bekymmer angående kosttillskott.

Vi sammanfattar

Det finns en hel rad kosttillskott som kan användas för att stödja dina hälsomål. Alla har olika näringsbehov, och det finns ingen mirakellösning när det gäller kosttillskott. Förhoppningsvis har denna artikel hjälpt dig att lista ut vissa användningsområden för kosttillskott, så att du kan börja hitta vad som fungerar bäst för dig.

Läs också: “10 anledningar till varför du bör använda kosttillskott

Läs också: “En grundläggande guide inom kosttillskott

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: 8kVJaK (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
C-vitaminbrist - Symptom, orsaker och åtgärder

C-vitaminbrist - Symptom, orsaker och åtgärder

2023-12-04
Vitamin C spelar en viktig roll för kroppens funktion - och gör mycket för vår inre och yttre hälsa. Men vad händer i kroppen när vi inte får i oss tillräckligt av detta viktiga vitamin, och hur påverkar ett överskott oss? Frågorna är många - så vi reder vi ut alla dina frågetecken i denna guide om c-vitaminbrist, biverkningar av c-vitamin och annat om denna viktiga vitamin.
Läs mer
20 livsmedel rika på C-vitamin

20 livsmedel rika på C-vitamin

2023-11-30
En kost rik på vitamin C är ett avgörande steg mot positiva hälsofördelar och förebyggande av sjukdomar. Livsmedel rik på vitamin C - en nyckelvitamin för din hälsa - inkluderar citrusfrukter, vissa typer av körsbär och paprika, samt färsk persilja. Men det finns fler... Se vår lista på 20 livsmedel som är rika på vitamin-C!
Läs mer
Vad är C-vitamin och vad är det bra för?

Vad är C-vitamin och vad är det bra för?

2023-11-30
C-vitamin behövs för att många av kroppens funktioner fungerar normalt. Men vad är C-vitamin och vilka hälsofördelar kan det ge? Det finns naturligt i livsmedel, tillsätts i andra och kan även tryckas som kosttillskott. Det är immunförsvaret, men också för huden. Här går vi igenom vad c-vitamin faktiskt är och varför det har blivit ett populärt tillskott!
Läs mer
Omega-3 – Hur kan havets mest omtalade fettsyra påverka din hälsa?

Omega-3 – Hur kan havets mest omtalade fettsyra påverka din hälsa?

2023-11-22
Det finns inte många näringsämnen som är lika studerat och omtalat som omega-3 fettsyror. Dessa essentiella fettsyror har kopplats till många hälsofördelar. I synnerhet kan de främja hjärn- och hjärthälsa, minska på inflammationer, och skydda dig och kroppen mot kroniska tillstånd. Faktum är att omega-3 är viktigt för vår hälsa - men stämmer verkligen alla hälsopåståenden? I denna guide reder vi ut havets mest omtalade fettsyra och hur det kan påverka din hälsa!
Läs mer
Zink - Det livsnödvändiga mineralet för immunförsvar, sömn och testosteron

Zink - Det livsnödvändiga mineralet för immunförsvar, sömn och testosteron

2023-11-20
Zink är ett spårmineral som kroppen behöver i små mängder, men som är avgörande för över hundra enzymer som utför viktiga kemiska reaktioner. Det spelar en nyckelroll i många kroppsfunktioner, från uppbyggnaden av DNA och celler till stödet för ett hälsosamt immunförsvar och påverkan på omsättningen av proteiner. Här är vår guide om det livsnödvändiga mineralet zink.
Läs mer