Viktiga vitaminer under hösten! | Proteinbolaget Magazine
Hem
Sök
Historik
Bonusar
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Välj rätt vitaminer i höst!


Det är inte konstigt att känna sig extra trött och energilös när hösten börjar närma sig. Mörker, mycket stress och för lite fysisk aktivitet är vanliga anledningar till att hösten lätt kan kännas tyngre än vad den är.

Motion är det bästa

Först och främst vill vi säga att motion är det allra bästa sättet att motverka psykisk som fysisk trötthet. Vid fysisk aktivitet skickas dopamin till hjärnan där det har en energihöjande effekt samtidigt som serotonin hjälper till att stabilisera humöret.

Nu när vi har nämnt det så fortsätter vi med vilka vitaminer och mineraler som är bra att ha koll på under hösten. Hey Ho, Let’s Go!Varför är vitaminer viktiga på hösten?

Vitaminer och mineraler är alltid viktiga, men speciellt på hösten när det ibland känns enklare att tappa motivationen och orken. Men vad händer om du inte får i dig tillräckligt med vitaminer under hösten då?


B-vitamin

När du upplever stress så förbrukas mängden B-vitamin i kroppen snabbare än vanligt. Brist på B-vitamin kan göra ditt trött, lättirriterad, okoncentrerad och deppig. B-vitaminer är vattenlösliga vilket betyder att dom inte lagras i kroppen och måste därför tillföras dagligen.


C-vitamin

Likt B-vitamin behöver du C-vitamin för att hjälpa kroppen att hantera fysisk och psykisk stress. Brist på C-vitamin kan göra att du känner dig trött, svag och irriterad. C-vitamin är också en viktig del av immunförsvaret och underlättar kroppens upptag av järn.


D-vitamin

För att din kropp ska kunna tillgodogöra det kalcium som finns i kroppen behöver den D-vitamin. Brist på D-vitamin kan leda till att skelettet blir skört, även känt som osteoporos. I lindrigare fall kan det leda till diffusa symptom som kronisk trötthet och värk i skelettet.Järn

Din kropp behöver järn för att kunna bilda hemoglobin, ett ämne som finns i dom röda blodkropparna som transporterar syre från lungorna ut i kroppen. Vid järnbrist är det vanligt att du känner dig extremt orkeslös och deppig, det beror på att syresättningen i kroppen minskar.

Magnesium

För att din kropp ska kunna slappna av är det viktigt att att du inte lider av magnesiumbrist. Magnesium är viktigt för en rad olika funktioner i kroppen, bland annat är det avgörande för nerv- och muskelfunktionen men också för matsmältningen och immunförsvaret.


Tillskott som ger dig energin tillbaka!

Nu när du läst lite övergripande om hur vitamin- och mineralbrist påverkar ditt välmående hoppas vi att du planerar på att införskaffa dig alla vitaminer och mineraler så du kan tackla hösten och alla utmaningar som kommer med den.

I samband med att temperaturen sjunker och mörkret smyger sig på så ökar risken för förkylningar och kronisk trötthet. Men det finns knep som du kan göra för att stärka ditt immunsystem och förebygga trötthet: välj rätt vitaminer och mineraler!

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: XfJHhe (motverkar spam)
Ta träningen från gymmet till hemmet!

Ta träningen från gymmet till hemmet!

2020-03-23
Hemmaträning är både enkelt och effektivt. Du behöver inte ha tillgång till ett gym eller avancerad träningsutrusning för att kunna träna hemma.
Läs mer
Vad är aspartam?

Vad är aspartam?

2020-01-28
Lär dig mer om sötningsmedlet aspartam och huruvida det är bra eller dåligt och hur aspartam påverkar kroppen. Lär dig allt hos Proteinbolaget!
Läs mer
Vad använder man Omega-3 till?

Vad använder man Omega-3 till?

2019-12-05
Fleromättade fetter är livsnödiga för oss människor och våran kropp kan inte själv tillverka dem utan vi behöver få i oss det via maten.
Läs mer
Allt om Magnesium

Allt om Magnesium

2019-12-05
Magnesium är ett mineral och ett nödvändigt ämne som har ett stort inflytande för flera funktioner i kroppen. Vi behöver det för att våra muskler och nerver ska fungera, för att generna ska bildas på ett korrekt sätt samt för att vår energiomsättning ska fungera normalt.
Läs mer