Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

5 vitaminer och kosttillskott mot trötthet

Ung stark och hälsosam kvinna som springer i solnedgången

För många av oss är utmattning och trötthet tyvärr en del av vår vardag. Det kan vara till följd av den hektiska, moderna livsstilen som gör att man kan behöva en extra energiboost för att orka med vardagslivet. Som tur är finns det vitamin- och mineraltillskott som kan hjälpa mot symtom på trötthet och utmattning. De vitaminer och mineraler som hjälper till att hålla dig pigg och energisk är vitaminerna C, B12 och B-komplex, magnesium och järn. I den här artikeln går vi djupare in på dessa viktiga näringsämnen!

Se allt inom vitaminer.

Se allt inom mineraler.

Vitaminer och mineraler som ger dig mer energi och ork

  1. B12-vitamin
  2. C-vitamin
  3. Järn
  4. Magnesium
  5. Vitamin B komplex
Men hur bidrar dessa näringsämnen till att minska trötthet, orkeslöshet och utmattning? Låt oss kika närmare på vitaminerna och mineralerna!

1. B12-vitamin för mer energi och ork

Kroppen kan själv inte producera B-vitamin, vilket gör det ännu viktigare att du får i dig det via kost eller kosttillskott. Det finns många olika typer av B-vitamin, och biotin och folsyra har du säkert hört talas om tidigare. 

B12-vitamintillskott, även kallad energiboostaren, är ett av de vanligare B-vitamintillskotten som är bra mot trötthet. B12 är viktigt för att hålla energinivåerna uppe och för att bilda nya röda blodkroppar. Det hjälper kroppen att använda näringsämnen från maten för att få energi direkt till cellerna.

Dessutom spelar B12 en roll i att hålla DNA-produktionen i bland och stödja hälsan hos våra nervceller. Om du har brist på vitamin B12 kan du känna dig trött, ha svaga muskler, uppleva snabb hjärtrytm och känna dig förvirrad. 

Populära B12-tillskott

2. C-vitamin för att hålla dig frisk 

C-vitamin, eller L-askorbinsyra, kan inte produceras av våra kroppar. Det gör det ännu viktigare att få i sig det i kosten eller via kosttillskott, eftersom C-vitamin är avgörande för kroppens olika funktioner och vår hälsa. 

Vitamin C spelar en viktig roll för immunförsvaret, håller huden, benen och lederna friska, behåller energinivåerna och hjälper kroppen att absorbera järn. 

C-vitamin är särskilt viktigt för produktionen av energi i kroppen och hjälper till att minska trötthet och utmattning. Studier har visat att män med låg vitamin C-koncentration hade en ökad fysisk prestanda efter 30 dagars intag av vitamin C-tillskott.

Brist på C-vitamin kan göra huden och håret mer skör samt märka av blödande tandkött. 

Populära C-vitamintillskott

3. Järn för syretransport

Järn är ett mineral som kroppen behöver för tillväxt och utveckling. Vår kropp använder detta för att producera hemoglobin, ett protein i röda blodkroppar som transporterar syre från lungorna till alla delar av kroppen.

Järnbrist är en av de vanligaste näringsbristerna i världen, och mer än 30% av världens befolkning lider av anemi, enligt Världshälsoorganisationen. 

Järnbristanemi är en betydande orsak till svaghet och trötthet. Det kan kraftigt minska uthållighetskapaciteten både fysiskt och mentalt. Ett ökat intag av järn kan ge dig mer energi om dina järndepåer är låga. 

Köper du ett järntillskott kan det vara bra att välja ett som kombinerar C-vitamin för att järnet ska absorberas bättre i kroppen.

Nedan hittar du prisvärda järntillskott med bra dos järn och kompletterad med C-vitamin.

4. Magnesium för att slappna av

Magnesium är avgörande för energiproduktionen i kroppen genom att stödja hundratals enzymprocesser. Detta mineral reglerar sömn, stress, hormoner och signalsubstanser som är kopplade till energinivåerna. 

Magnesiumtillskott är därför särskilt vanliga bland idrottare eller andra aktiva individer, eftersom det förhöjer fysiska och mentala prestandan. 

Låga nivåer av magnesium kan leda till att man känner sig trött och orkeslös. 

Att komplettera din kost med magnesiumtillskott kan ha en uppiggande effekt genom att hjälpa kroppen använda glukos och syre för att skapa ATP-molekyler som driver cellaktivitet. Detta bidrar till en ökad energinivå och förbättrad funktion hos kroppens celler, vilket kan leda till ökad fysisk och mental vitalitet.

Det finns många olika sorter av magnesiumtillskott på marknaden, och det kan vara svårt att välja det bästa magnesiumet. Vår rekommendation är att välja säkra och pålitliga former som till exempel magnesiumcitrat, som har hög biotillgänglighet och absorberas lätt av kroppen. Det kan dock ha en laxerande effekt.

Nedan hittar du populära magnesiumtillskott med 800 mg magnesiumcitrat och 200 mg magnesium per kapsel.

5. Vitamin B Komplex för att orka hålla igång

Den kanske mest omtalade vitaminen för att motverka trötthet och utmattning är B-vitaminfamiljen. B-vitamin spelar en nyckelroll i att omvandla maten till energi.

Gruppen av B-vitaminer innehåller 8 viktiga vitaminer som tillsammans ger kraft till cellerna och håller kroppen energisk.

Vitamin B1 hjälper till att omvandla näringsämnen till bränsle. B3, B5, B6, B9 och andra förser celler och vävnader med energi. B12 och folsyra (B9) gör det möjligt för röda blodkroppar att transportera syre dit det behövs.

Låga nivåer av någon B-vitamin kan sakta ner dessa processer. Därför kan det var behövligt att komplettera sin kost med B-vitaminkomplex för att ge kroppen tillräckliga mängder av varje typ för att maximera energiproduktionen.

Fördelen med att välja kosttillskott med B-vitaminkomplex är att de levererar en bra dos av alla viktiga b-vitaminer i ett enda tillskott.

Sök dig gärna till ett B-vitamintillskott som kompletteras med zink för förbättrad koncentration, energi och stresslindring.

Nedan hittar du B-vitaminkomplextillskott som innehåller hela b-vitaminfamiljen i kombination med zink.

Vi sammanfattar

Trötthet är ett vanligt problem i vår moderna livsstil, men vissa vitaminer och mineraler kan hjälpa. De viktigaste näringsämnena mot trötthet är vitaminerna B12, C och B-komplex samt mineralerna magnesium och järn:

  • B12 bidrar till energiproduktion och nervhälsa
  • C-vitamin behåller energinivåerna och förbättrar järnabsorptionen
  • Järn är nödvändigt för syretransport i blodet
  • Magnesium hjälper till med energiproduktion och stressreglering
  • B-vitaminkomplex omvandlar mat till energi

Att komplettera kosten med dessa näringsämnen kan bidra till att minska trötthet och förbättra den allmänna energinivån.

Källförteckning

BBC (n.d.) 'Am I iron deficient?', BBC Food. Tillgänglig på: https://www.bbc.co.uk/food/articles/am_I_iron_deficient (Hämtad: 20 maj 2024).

Sarmadi, B., and Ismail, A. (2010) 'Antioxidative peptides from food proteins: A review', Peptides, 31(10), pp. 1949-1956. Tillgänglig på: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25526969/ (Hämtad: 20 maj 2024).

Vassilopoulou, L., Christodoulou, J., and Kotzampassi, K. (2022) 'Gut microbiota composition and dietary intake in pre- and post-bariatric surgery patients: a systematic review', International Journal of Molecular Sciences, 23(23), p. 14685. Tillgänglig på: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9662251/ (Hämtad: 20 maj 2024).

Annat relaterat innehåll som kan intressera dig

Guide: Vilka vitaminer ska män ta? Vi går igenom 6 viktiga vitaminer!

2024-05-16
I den hektiska världen vi lever idag är det en utmaning att få i sig alla vitaminer och mineraler genom maten. Ofta lagar vi något snabbt eller köper snabbmat och missar viktiga näringsämnen. Därför kan det vara nödvändigt att få i sig ytterligare vitaminer och mineraler du inte får tillräckligt av i din dagliga kost. För män är det viktigt att få i sig rätt vitaminer och mineraler för att kroppen ska fortsätta vara stark och hälsosam. Här går vi igenom viktiga vitaminer och kosttillskott för män!
7 viktiga vitaminer och kosttillskott för kvinnor

2024-05-14
Många viktiga vitaminer och mineraler hittar du redan förmodligen i ditt badrumsskåp, men ibland kan kvinnokroppen behöva specifika kosttillskott för att hålla den stark och hälsosam. Men med så många olika tillskott och varumärken för kvinnor på marknaden, kan det vara svårt att bestämma vilka vitaminer du faktiskt behöver. I den här artikeln går vi igenom 7 viktiga vitaminer och kosttillskott för kvinnor!
De 24 bästa kosttillskotten för träning, hälsa och välmående

2023-11-17
Visste du att ungefär hälften av den vuxna befolkningen tar åtminstone ett kosttillskott? Det är lätt att förstå varför kosttillskott är så populära - det finns ett stort intresse hos oss människor att förbättra vår hälsa och välmående. Men vad är kosttillskott egentligen? Och, kanske det viktigaste, vilka kosttillskott passar dig bäst för att du ska uppnå dina hälsomål?
Guide: Välj rätt vitaminer och mineraler

2023-09-12
I jakten på välmående kan vitaminer och mineraler vara de värdefulla nycklarna som öppnar dörren till en bättre hälsa. Men ibland kan det vara överväldigande att navigera bland de många alternativen. Oavsett om du strävar efter att förbättra din hälsa, öka din energi och fokus, vårda din skönhet från insidan och ut eller minska stress och ångest, finns vi här för att vägleda dig. Följ med så tar vi dig på en resa genom djungeln av vitaminer!

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: wmsLp8 (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
5 vitaminer och kosttillskott mot trötthet

5 vitaminer och kosttillskott mot trötthet

2024-05-20
För många av oss är utmattning och trötthet tyvärr en del av vår vardag. Det kan vara till följd av den hektiska, moderna livsstilen som gör att man kan behöva en extra energiboost. Som tur är finns det vitamin- och mineraltillskott som hjälper mot trötthet och utmattning. De centrala näringsämnena är vitaminerna C, B12 och B och mineralerna magnesium och järn. Här går vi igenom dessa vitaminer och mineraler mot trötthet som passar både män och kvinnor.
Läs mer
Guide: Vilka vitaminer ska män ta? Vi går igenom 6 viktiga vitaminer!

Guide: Vilka vitaminer ska män ta? Vi går igenom 6 viktiga vitaminer!

2024-05-16
I den hektiska världen vi lever idag är det en utmaning att få i sig alla vitaminer och mineraler genom maten. Ofta lagar vi något snabbt eller köper snabbmat och missar viktiga näringsämnen. Därför kan det vara nödvändigt att få i sig ytterligare vitaminer och mineraler du inte får tillräckligt av i din dagliga kost. För män är det viktigt att få i sig rätt vitaminer och mineraler för att kroppen ska fortsätta vara stark och hälsosam. Här går vi igenom viktiga vitaminer och kosttillskott för män!
Läs mer
7 viktiga vitaminer och kosttillskott för kvinnor

7 viktiga vitaminer och kosttillskott för kvinnor

2024-05-14
Många viktiga vitaminer och mineraler hittar du redan förmodligen i ditt badrumsskåp, men ibland kan kvinnokroppen behöva specifika kosttillskott för att hålla den stark och hälsosam. Men med så många olika tillskott och varumärken för kvinnor på marknaden, kan det vara svårt att bestämma vilka vitaminer du faktiskt behöver. I den här artikeln går vi igenom 7 viktiga vitaminer och kosttillskott för kvinnor!
Läs mer
Allt du behöver veta om betakaroten

Allt du behöver veta om betakaroten

2024-04-29
Många pratar om betakaroten. Att få i sig mer betakaroten har blivit en riktig hälsotrend och verkar vara ett självklart val för att få en solbrun färg till sommaren. Det är bra för huden, ögonen, kognitiva funktionen men också för håret. Det kan dessutom vara en utmaning att hitta det bästa betakarotentillskott på marknaden, med alla olika alternativ tillgängliga. Här går vi igenom vad betakaroten faktiskt är och allt du behöver veta för att dra nytta av dess hälsoeffekter!
Läs mer
Hur effektiv är en måltidsersättning för viktnedgång?

Hur effektiv är en måltidsersättning för viktnedgång?

2024-04-24
Viktnedgång är en stor utmaning. I vår hektiska vardag vänder sig många till olika dieter och ibland tvivelaktiga metoder för att gå ner i vikt. Måltidsersättningar, i kombination med diet och motion, erbjuder ett effektivt alternativ för viktnedgång och viktbehandling. I den här artikeln går vi djupare in på effektiviteten av måltidsersättningar, med hjälp av vetenskap och forskning.
Läs mer