Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Vad är fördelarna med att ta proteinpulver?

Skopa fylld med proteinpulver

Att behöva få i sig extra protein är inte bara för atleter eller andra träningsentusiaster. Det är nödvändigt för ett hälsosamt immunsystem och för att organ som ditt hjärta, hjärna och hud ska fungera korrekt. Näringsämnet förknippas oftast med ökad muskeltillväxt och kontrollerad aptit.

För människor som vill ha en proteinboost, utan att behöva ställa sig i köket och laga middag, kan proteinpulver vara en räddare i nöden. Det är ett enkelt och bekvämt sätt att få mer protein dagligen. Du kan blanda en skopa av detta pulver i en shake eller smoothie, strö över din havregrynsgröt, eller addera det i bröd eller muffins.

Extra protein, i kombination med regelbunden träning, kan hjälpa dig att bygga muskler, ändra din kroppssammansättning eller nå dina dagliga proteinbehov.

Se hela vårt utbud av proteinpulver.

Här är vad du bör veta om att använda proteinpulver för att komplettera ditt proteinbehov:

När du ska använda proteinpulver

Proteinpulver finns i många olika former, från vassleprotein till växtbaserade sorter, och med eller utan smak. Du kanske vill lägga till proteinpulver i din kost av flera anledningar. Det kan vara ett praktiskt sätt att få tillräckligt med protein för att uppnå dina mål, särskilt om du behöver mer än den rekommenderade dagliga dosen (RDA).

Personer som kanske behöver mer protein än RDA inkluderar dig som:

 • Tränar hårt och intensivt
 • Är över 40 år
 • Vill bygga muskelmassa
 • Försöker behålla muskelmassan samtidigt som de minskar fettmassan
 • Läker från sår eller operationer
 • Försöker gå ner i vikt

Relaterat: Vad är protein? Vi går igenom allt du behöver veta!

Hälsofördelar med proteinpulver

Viktkontroll

Att öka sin konsumtion av protein är en välkänd strategi för viktnedgång. När man äter proteinrikt livsmedel och tar kosttillskott, kan det ge en mättnadskänsla under längre tid. Att känna sig mätt innebär ofta mindre portionsstorlekar och att man undviker småätande, vilket kan hjälpa dig att behålla en hälsosam vikt, eller gå ner i vikt om det är målet. 

Att äta protein kan:

 • Minska aptiten, vilket leder till minskat kaloriintag.
 • Öka ämnesomsättningen, vilket hjälper dig att förbränna fler kalorier.
 • Bidra till att behålla muskelmassan vid viktnedgång.

Vassleprotein har visat sig ha en överlägsen effekt på fettförbränning och mättnad jämfört med andra proteintyper.

Studier visar att proteinpulver med vassleprotein kan minska kroppsvikt och total fettmassa hos personer som är överviktiga. Det kan också minska blodtrycket, total kolesterol och andra riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar.

Muskulös man som förbereder för att lyfta vikter

Muskeltillväxt

Muskeltillväxt, eller att bygga muskler, är något som många förknippar med proteinpulvret. Detta eftersom protein är avgörande för muskeltillväxt. Idrottare, atleter och gymentusiaster dricker proteinshakes för att öka i muskelmassa efter exempelvis styrketräning.

Kombinationen av proteinshakes med motståndsträning kan öka muskeltillväxten och förbättra den fysiska prestationen och muskelåterhämtningen. Detta för att motståndsträning stimulerar proteinsyntesen i musklerna, precis som det gör om man får i sig högkvalitativt protein.

Till exempel visar en studie med 40 män att de som följde en högprotein-diet med hjälp av proteintillskott förlorade mer fettmassa och ökade sin muskelmassa när de la till styrke- och konditionsträning, jämfört med kontrollgruppen.

Dock spelar åldern in här, eftersom äldre vuxna har högre proteinbehov än yngre människor. Studier visar också att proteintillskott är lika effektivt för män som det är för kvinnor.

Olika sätt att använda proteinpulver

Proteinpulver kommer i en mängd olika smaker och konsistenser, från ingen smak alls till choklad, vanilj, jordgubb eller mer extravaganta val som ice coffe eller salted caramel.

Du kan välja växtbaserade pulver gjorda av hampa, soja, nötter eller ärter. Du kan också välja pulver med vassle-, kasein-, clear whey- eller äggprotein.

Varje proteinpulver har en näringsdeklaration med en rekommenderad portionsstorlek (se specifik produkt för mer information). Generellt sett är en portion en till två skopor med den skopa som oftast medföljer pulvret, vilket ger ca 20-40 gram protein.

Våga vara kreativ - här är några tips på hur du kan använda proteinpulver

 • Lägg till protein i dina bakelser, oavsett om det är klassiker som våfflor, nutellacheesecakes eller kakor du vill sätta en ny twist på.
 • Blanda pulvret med vatten, mjölk eller växtbaserad mjölk för en enkel proteinshake.
 • Blanda protein i din pannkakssmet eller varför inte göra en overnight oats meal med proteinpulver.
 • Lägg det i en mixer tillsammans med en fryst banan, is eller frukt för att göra en smoothie.


Med många olika proteiner på marknaden, kan det vara svårt att välja rätt. Därför har vi gjort en guide för proteinpulver, där vi går igenom de olika alternativen för att hjälpa dig hitta rätt match i djungeln. 

Vad är fördelarna med att ta proteinpulver?

Det är alltid bäst att nå ditt dagliga proteinbehov genom en balanserad kost (även om det är enklare sagt än gjort):

 • Det kan enkelt blandas till en proteinshake när och var som helst
 • Det är enkelt att inkludera i din kost, om du har behov av mer protein
 • Det är flexibelt och kan njutas på många olika sätt
 • Det kan också minska blodtrycket, kolesterolvärden och riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar
 • Det kan hjälpa dig att bygga muskler - eller definiera dem ännu mer
 • Det ger ökad mättnadskänsla och mindre aptit, vilket kan vara bra för viktnedgång

Om du vill testa proteinshakes finns det många animaliska och växtbaserade proteinpulver online som passar dina behov. Hos Proteinbolaget hittar du alla typer av protein, oavsett om det är vassleprotein, kaseinprotein, veganskt proteinpulver, laktosfritt proteinpulver eller vassleisolat, har vi något för dig.

Relaterat innehåll:

Tips på fyra populära proteinpulver

59 GAAM Whey 1 kg - No Whey:st
Fler varianter
-15%
Kampanj
243 GAAM 100% Casein Premium 750 g Kaseinprotein
Fler varianter
70 GAAM Clear Whey 400 g
Fler varianter

Källor

 • Harvard University Health Publishing (2020) "The scoop on protein powder." [Online] Hämtad från: https://www.health.harvard.edu/blog/the-scoop-on-protein-powder-2020030918986.
 • Gunnars, K. (2018) "10 Health Benefits of Whey Protein." Healthline. [Online] Hämtad från https://www.healthline.com/nutrition/10-health-benefits-of-whey-protein#_noHeaderPrefixedContent [Accessed: 24 March 2024].
 • Jäger, R., Kerksick, C.M., Campbell, B.I., et al. (2017) "International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise." Journal of the International Society of Sports Nutrition, 14(20). [Online] Hämtad från https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6142015/.

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: LMmWJh (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
Välj rätt måltidsersättning

Välj rätt måltidsersättning

2024-04-15
Måltidsersättning är ett hett ämne inom fitness- och hälsovärlden. De kan ersätta din frukost, lunch eller annan måltid - och finns i många olika former. Måltidsersättningar kan användas av många olika skäl, men de är mest populära bland de som vill gå ner i vikt och behålla en hälsosam vikt. I denna artikel hjälper vi dig att välja rätt måltidsersättning anpassade efter dina behov och önskemål. Här är vad du behöver veta.
Läs mer
PWO: 5 anledningar att ta en pre-workout

PWO: 5 anledningar att ta en pre-workout

2024-04-02
Oavsett om du tränar på gym eller hemma, kanske du har hört talas om fördelarna med PWO från vänner, idrottare, tränare eller genom reklam. Låt oss titta på de mest uppenbara fördelarna med att ta en pre-workout - plus några av de aktiva ingredienser som de kan innehålla. Detta för att underlätta ditt val av bästa PWO för dina specifika behov.
Läs mer
Vad är fördelarna med att ta proteinpulver?

Vad är fördelarna med att ta proteinpulver?

2024-03-24
Att äta protein är inte bara för atleter eller andra träningsentusiaster. Det är nödvändigt för ett hälsosamt immunsystem och för att organ som ditt hjärta, hjärna och hud ska fungera korrekt. Näringsämnet förknippas oftast med ökad muskeltillväxt och kontrollerad aptit. Extra protein, i kombination med regelbunden träning, kan hjälpa dig att bygga muskler, ändra din kroppssammansättning eller nå dina dagliga proteinbehov. Här är vad du bör veta om att använda proteinpulver för att komplettera ditt proteinbehov
Läs mer
5 fördelar med måltidsersättningar

5 fördelar med måltidsersättningar

2024-03-22
Förmodligen har du som läser denna artikel redan hört talas om måltidsersättningar och hur de kan vara en effektiv metod för viktnedgång. Men för att måltidsersättningar ska fungera effektivt för viktnedgång krävs det att de kombineras med andra hälsosamma vanor och beteenden. Och med det sagt - låt oss diskutera fem skäl till varför du behöver måltidsersättningar för att komplettera dig i din viktminskningsresa!
Läs mer
Vad är protein? Vi går igenom allt du behöver veta!

Vad är protein? Vi går igenom allt du behöver veta!

2024-03-13
Protein är ett av de viktigaste makronäringsämnena för vår kropp. Det är avgörande för allt från att bygga och reparera muskler till att producera hormoner och enzymer. Protein finns naturligt i kroppen, det finns i kosttillskott och det finns i mat. Här går vi igenom vad protein faktiskt är och vad du behöver veta om det!
Läs mer