Så bulkar du rätt – Bulka med schema – Proteinbolaget
Logga in
Historik
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Bulka rätt

Att bulka innebär att du kort och gott äter upp dig för att sedan bygga muskler. Det är alltså meningen att du ska få i dig fler kalorier än vad du gör av med, men detta utan att bli fet. Det är således viktigt att bulka på rätt sätt eftersom en viktuppgång annars kan ge dig nackdelar.När du ökar i vikt ökar också din muskelmassa men med tiden som du går upp sjunker den också långsamt. Att bulka ska alltså ske under en tidsbegränsad period eftersom du som man också kan drabbas av nedåtgående testosteronnivå, höga insulinnivåer och bygger upp fler fettceller som sedan inte försvinner trots att du deffar. Det är med detta sagt inte alls farligt att bulka men träning bör alltid ingå under tiden och du ska som sagt inte bulka för länge innan du börjar deffa.

Schema för att bulka

Under tiden du bulkar är det samtidigt viktigt att du tränar och då framför allt styrketränar. Hur du vill lägga upp din träning och kostintag är din ensak men om du vill ha tips på ett bra schema under bulkningsperioden, kan detta se ut ungefär såhär:

  • 4 ggr styrketräning/vecka
  • 1 löprunda per vecka

Eftersom du får i dig mer energi när du bulkar bör du anpassa detta till ett mer fullspäckat träningsschema. Om du dessutom redan styrketränar effektivt sedan en tid bygger det på förutsättningarna att lyckas ännu mer.

När du bulkar bör du även göra upp ett kostschema där du också tar upp kosttillskott som gainers. Du bör även ta en dos EAA eller BCAA, det vill säga aminosyror, varje dag.

Bulka mat

Kost som är bra under tiden du bulkar är mycket pasta och kolhydrater som ris och potatis samt mycket protein i form av kött, fisk, ägg och baljväxter. Tänk på att ett högt proteininnehåll efter träning hjälper musklerna att återhämta sig och bygga upp sig, vilket är målet.

Du ska alltid äta nyttigt trots att du bulkar. Dock finns det ett begrepp som heter grisbulka vilket betyder att du inte bryr dig så mycket om vad du stoppar i dig under perioden. Detta är inte att rekommendera eftersom näringsinnehållet är rent ut sagt dåligt med socker, fett och färgämnen.

Hur länge ska man bulka?

Perioden under vilken man ska bulka kan variera men i snitt brukar man göra det under några veckor. De flesta brukar tala om att först bulka och sedan deffa. Att deffa innebär att du istället bränner fett utan att förlora muskelmassan. Därför brukar många män som känner sig lite taniga först bulka och sedan deffa under en tid.

Om du hellre vill lägga vikt vid hur din kroppsvikt ser ut i förhållande till din muskelmassa kan du göra det. Då behöver du inte direkt bekymra dig om ett specifikt tidsschema utan istället kolla upp din kroppsfettnivå med jämna mellanrum.

OBS! En grundregel är att du som är man inte ska överstiga en kroppsfettnivå på 17% medan du som är kvinna inte får ha mer än 25% fett. Då är det dags att deffa. Har du istället mindre än 10% kroppsfett som man eller 18% som kvinna, bör du börja bulka.

Relaterade produkter
GAAM EAA, 400 g
Fler varianter
GAAM
GAAM EAA, 400 g
199 kr
GAAM Candy Series BCAA, 400 g
Fler varianter
GAAM Candy Series
GAAM Candy Series BCAA, 400 g
199 kr
GAAM 100% MASS Premium, 1 kg
Fler varianter
GAAM
GAAM 100% MASS Premium, 1 kg
99 kr
25
Aprilkampanj
GAAM Candy Series EAA, 400 g
Fler varianter
GAAM Candy Series
GAAM Candy Series EAA, 400 g
149 kr (199 kr)
Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: 6nJHZD (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
Bulka rätt

Bulka rätt

2021-03-19
Hur länge ska man bulka och hur gör man ett schema för att bulka korrekt? Lär dig mer om att gå upp i vikt på ett sundare sätt och få mer muskler.
Läs mer
Guarana

Guarana

2021-02-09
Vad är guarana och vad är det bra för? Läs mer om de många hälsofördelarna denna klängväxt har och köp guarana pulver som en energikick.
Läs mer
Kisel kosttillskott

Kisel kosttillskott

2021-02-09
Vad är kisel och hur kan man ta det som kosttillskott? Läs mer om vad kisel är bra för och vilka typer av kosttillskott det finns att köpa.
Läs mer
Räkna kalorier

Räkna kalorier

2021-01-26
Lär dig räkna kalorier i mat och följ recept som gynnar din viktnedgång eller viktuppgång. Så här kan du tänka!
Läs mer
Vad är kasein?

Vad är kasein?

2021-01-26
När ska man ta kasein och vad är kasein bra för? Få tips och råd angående kasein som är ett mjölkprotein som kan ingå i proteinpulver.
Läs mer