Välj rätt PWO!
Hem
Sök
Historik
Bonusar
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Välj rätt PWO!

Förkortningen PWO eller PWR (som den heter hos oss) står för pre-workout. Som namnet pre-workout avslöjar är det en produkt som ska intas före ett träningspass i prestationshöjande syfte. PWO har inte funnits på kosttillskottsmarknaden riktigt lika länge som vanligt proteinpulver eller vitaminer. Men det har snabbt blivit en stor favorit hos många som tränar. Varför då? Jo, en bra PWO ger effekt på direkten och ser till att du orkar träna lite hårdare och förhoppningsvis prestera lite bättre.

Rätt PWO?

Innan du klickar hem en PWO i hopp om att du kommer att sätta fem nya PB:n på träningen om några dagar så ska vi gå igenom vilka typer av PWO-produkter det finns. För att en PWO ska ge effekt måste den stämma överens med vad du faktiskt behöver den till. Man brukar säga att en PWO har tre grundegenskaper - framkalla fokus, främja pump och förbättra din uthållighet.


Vad stämmer in på dig?

● Trött och ofokuserad? Då ska du främst leta efter en PWO som är framtagen för att framkalla fokus.

● Styrketräning och muskelkontakt? Då ska du främst leta efter en PWO som är framtagen för att främja pump.

● Lågintensiva men långa pass? Då ska du främst leta efter en PWO som är framtagen för att förbättra din uthållighet.

Som tur är har vi kommit så långt i utvecklingen att de flesta PWO-produkter är framtagna med en bra balans mellan fokus, pump och uthållighet för att kunna erbjuda en sådan komplett produkt som möjligt. Men det skadar aldrig att kolla en extra gång på innehållsförteckningen för att se till att produkten innehåller det du behöver för din träning. För att förenkla vad du ska titta efter så har vi gjort en väldigt enkel punktlista på två huvudingredienser kopplat till grundegenskaperna en PWO har:

🧠 Fokus - Koffein och BCAA

💥 Pump - L-Arginin och Agmatinsulfat

💨 Uthållighet - Beta-alanin och Citrullinmalat 
Hur fungerar det?

Nu har vi nämnt lite vad som utmärker de olika egenskaperna i en PWO. Men hur fungerar de egentligen? Vi går igenom de vanligaste ingredienserna lite kortfattat.

Beta-alanin
Beta-alanin är en aminosyra som ökar innehållet av karnosin i dina muskler. Karnosin bidrar till att hålla mjölksyran borta från dina muskler så du kan prestera mer innan dina muskler blir trötta. Känner du en stickande känsla i kroppen är det säkerligen Beta-alanin som är boven i dramat.

Koffein
Koffein är ett mycket uppskattat stimulantia som minskar känslan av trötthet och ökar fokus genom att stimulera det centrala nervsystemet. Koffein kan också bidra till ökad förbränning om du är ute efter att gå ner i vikt.

L-arginin
Arginin är en aminosyra som finns som tillskott och kallas då L-arginin. L:et står för att aminosyran är i så kallad fri form och kan tas upp av kroppen snabbare. När L-arginin tas upp av kroppen ökar den mängden kväveoxid till blodet. Kväveoxid ökar i sin tur blodflödet till dina hårt arbetande muskler vilket framkallar (det träningsvärlden kallar) pump.

När, var och hur?

Precis som vi nämnde i början av den här artikeln så tar du PWO innan träning. Det kan variera från person till person och produkt till produkt, men det är sällan det skiljer sig mycket. Hur som helst är standardrekommendationen 30 minuter innan påbörjad aktivitet. Då hinner alla aktiva ingredienser tas upp och börja verka lagom tills du är redo att dra igång. Vill du hellre att effekten kickar igång lite längre in i passet, när du normalt sett börjar bli trött och slutkörd, bör du dricka din PWO närmare inpå ditt träningspass.

Nu kanske du sitter och funderar på varför inte alla som tränar boostar sina träningspass med PWO om det gör att man kan prestera bättre. Jo, för som med allt annat så finns det självklart nackdelar (visst låter det dramatiskt?) med PWO-produkter. Låt oss gå igenom några saker som är viktiga att tänka på.Viktigt att tänka på!

Du har säkert hört uttrycket inget varar för evigt. I det här sammanhanget stämmer det faktiskt. För att din PWO ska ge effekten du är ute efter kan du inte använda den under för långa sammanhängande perioder. Det betyder alltså att efter en tid med PWO kommer effekten att avta och du kommer inte få samma känsla som du fick i början. Det beror på att kroppen har en tendens att bygga upp en viss tolerans mot många av dom vanligt förekommande ingredienserna i PWO.

För att du ska få tillbaka den önskade effekten måste du antingen höja dosen (vilket vi aldrig rekommenderar!) eller ta ett uppehåll för att låta kroppen återhämta sig och gå tillbaka till normal känslighet. En bra riktlinje att utgå från är att ditt uppehåll från PWO ska vara minst hälften så långt som perioden du regelbundet använder dig av PWO. Låter det krångligt? Vi förenklar.

Använder du dig av PWO regelbundet under två veckor ska du ta ett uppehåll på en vecka. Använder du dig av PWO regelbundet under fyra veckor ska du ta ett uppehåll på två veckor och så vidare.

Vi rekommenderar alltid att du följer instruktionerna på burken. Det brukar inte skilja sig allt för mycket från olika produkter men det är alltid bra att vara på den säkra sidan och följa instruktionerna som står på burken du köpt. Vi brukar rekomendera att man är van vid koffein, och att man är van vid träning innan man väljer att använda sig av en PWO-produkt. De flesta PWO-produkter framkallar stickningar i kroppen (Beta-alanin är boven) som vissa kan uppleva som obehagliga. 

Är du en person som gillar att träna sent kan det vara bra att tänka på att inte använda dig av PWO allt för sent på kvällen i och med att den innehåller en del koffein som kan göra det svårt att somna. Du bör ha ett fönster på fem timmar från att du tar PWO tills du planerar att gå och lägga dig.

Med allt det sagt så hoppas vi att du har fått lite bättre koll på vad PWO är för någonting och vad du ska tänka på när du väljer PWO. 💥

 

Relaterade produkter
PB-4925
25
Födelsedagsfest!
GAAM Nutrition Power Series Synephrine, 120 tabs
Fler varianter
GAAM Nutrition Power Series
GAAM Nutrition Power Series Synephrine, 120 tabs
74 kr (99 kr)
PB-4924
43
Födelsedagsfest!
GAAM Nutrition Power Series Charger, 400 g
Fler varianter
GAAM Nutrition Power Series
GAAM Nutrition Power Series Charger, 400 g
199 kr (349 kr)
PB-4932
29
Födelsedagsfest!
GAAM Nutrition Power Series Caffeine, 100 tabs
Fler varianter
GAAM Nutrition Power Series
GAAM Nutrition Power Series Caffeine, 100 tabs
49 kr (69 kr)
Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: KwCXFq (motverkar spam)
Mer från Tips & råd
Välj rätt PWO!

Välj rätt PWO!

2020-05-10
Vad ska man tänka på när man väljer PWO? Det beror på vilken effekt du är ute efter. Fokus, pump eller uthållighet?
Läs mer
Vi välkomnar NAIA*!

Vi välkomnar NAIA*!

2019-10-22
Hur står man ut när marknaden för energi- och funktionsdrycker aldrig varit större? I den här artikeln informerar vi om NAIA*, nästa generations energidryck som tror sig veta precis hur.
Läs mer
Ännu en favorit med smak av päron!

Ännu en favorit med smak av päron!

2019-10-16
I den här artikeln välkomnar vi BCAA Drink Pear genom att uppmärksamma några andra päronfavoriter. Helt pearfect för dig som gillar päron!
Läs mer
BCAA eller EAA?

BCAA eller EAA?

2019-10-09
Vad är egentligen skillnaden mellan BCAA och EAA? Det är en fråga som dyker upp till och från som vi besvarar i veckans artikel!
Läs mer
Celsius lanserar årets Winter Edition!

Celsius lanserar årets Winter Edition!

2019-09-30
Ladda upp inför vintern tillsammans med Celsius Frozen Berry - 2019 Winter Edition. Vi har provsmakat den och är helt klart nöjda med den nya smaken!
Läs mer
Sök