Fördelar med MCT-olja?
Hem
Sök
Historik
Bonusar
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Vad är MCT-olja?Vad är MCT-olja?

Som namnet MCT (eller Medium Chain Triglycerides) antyder innehåller MCT-olja medellånga mättade fettsyror. Fettsyror som till skillnad från andra fettsyror beter sig lite annorlunda i kroppen. MCT tas upp mycket snabbare än vad andra fettsyror gör och omvandlas också snabbare till bränsle för kroppen att använda sig av.

MCT finns i bland annat kokosolja och palmolja. Det är också från dessa två som man tillverkar koncentrerad MCT-olja. Men förväxla inte oraffinerade hälsosamma obehandlade oljor med ohälsosamma industriella versioner av kokos- och palmolja.


Hur används MCT-olja?

Möjligheterna är många när det kommer till hur du vill använda MCT-olja. En del tycker att det passar utmärkt i morgonkaffet medan andra tycker att det gör sig bättre i eftermiddagsshaken innan eller efter gymmet. Det enklaste är helt enkelt att prova dig fram, kanske hittar du ett helt nytt användningssätt för MCT-olja.

Är din kropp inte van vid MCT-olja kan det vara bra att börja med ett litet intag för att sedan trappa upp det successivt. Utgå alltid från doseringsförslagen på produkten du väljer för bäst resultat.Vad gör MCT-olja så speciellt?

Det unika med medellånga fettsyror som MCT är hur dom tas upp av din kropp. Normalt måste fett som tas upp i kroppen genomgå en process där det bryts ner i matsmältningssystemet med hjälp av bland annat galla och pankreasenzymer, MCT behöver varken eller (din kropp behöver alltså inte bryta ner eller förändra sammansättningen). När dom medellånga fettsyrorna tas upp i din tarm så transporteras dom genom blodet direkt till din lever.

I din lever omvandlas fettsyrorna till ketoner som släpps tillbaka ut i blodet och transporteras runt i hela kroppen. Ketonerna kan effektivt passera blod-hjärnbarriären (det som skyddar hjärnans blodkärl från giftiga ämnen i blodomloppet) och förse din hjärna med energi. Tack vare den anledningen använder din kropp medellånga fettsyror som energi istället för att lagra det som kroppsfett.Fördelar med MCT-olja!

Som vi nämnde tidigare så finns det många fördelar med MCT-olja. Förutom den uppenbara fördelen att kroppen använder det som energi på nolltid så kan det också öka din prestation och hjälpa till som en viktkontroll.


MCT för uthållighet

Håller du på med uthållighetsträning finns det fördelar med MCT-olja. I och med sin snabba upptagningsförmåga i kroppen kan MCT-olja användas som en snabb energikälla för dig som är i stort behov av energi, både innan och efter träningen.


MCT för förbränningen

Förutom att MCT förbrukas som energi istället för att lagras som fett har det andra fördelar för dig som vill bränna fett. Ketonerna som bildas i processen signalerar till din kropp att använda sig av ditt lagrade fett som energi istället för att börja bryta ned muskelmassa. Den processen kan också minska din aptit vilket kan hjälpa dig på traven när du vill bränna fett.

Relaterade produkter
PB-68602
Mutant Nutrition MCT Oil, 946 ml
PB-1318
Olimp MCT Olja 400 ml
PB-8975
Trec Nutrition MCT Gold
Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: 3VMyYh (motverkar spam)
Ta träningen från gymmet till hemmet!

Ta träningen från gymmet till hemmet!

2020-03-23
Hemmaträning är både enkelt och effektivt. Du behöver inte ha tillgång till ett gym eller avancerad träningsutrusning för att kunna träna hemma.
Läs mer
Vad är aspartam?

Vad är aspartam?

2020-01-28
Lär dig mer om sötningsmedlet aspartam och huruvida det är bra eller dåligt och hur aspartam påverkar kroppen. Lär dig allt hos Proteinbolaget!
Läs mer
Vad använder man Omega-3 till?

Vad använder man Omega-3 till?

2019-12-05
Fleromättade fetter är livsnödiga för oss människor och våran kropp kan inte själv tillverka dem utan vi behöver få i oss det via maten.
Läs mer
Allt om Magnesium

Allt om Magnesium

2019-12-05
Magnesium är ett mineral och ett nödvändigt ämne som har ett stort inflytande för flera funktioner i kroppen. Vi behöver det för att våra muskler och nerver ska fungera, för att generna ska bildas på ett korrekt sätt samt för att vår energiomsättning ska fungera normalt.
Läs mer