Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Vad är Kasein och vad är det bra för?

Man tar en skopa med kaseinprotein
Inom världen av kost och näringslära har kasein länge varit en stjärna i rampljuset. Men vad är egentligen kasein och vilka fördelar kan det erbjuda? I detta blogginlägg kommer vi utforska den fascinerande världen av kaseinprotein och dess många användningsområden.

Vad är kasein?

Kasein är ett protein som hjälper till att bygga muskelmassa och som är ett av de vanligaste ämnena i proteinpulver. Kasein finns i mjölk (utgör ca 80% av mjölken, resten vassle) och används i stor utsträckning för att tillverka ostar. Det räknas som en bra proteinkälla med lite längre upptagningsförmåga av kroppen än till exempel vassle.

Skillnad mellan kasein och vassle

Många undrar vilken den största skillnaden är mellan vassle och kasein, de två proteinerna i komjölk. Vilken är mest effektiv för muskeluppbyggnad och återhämtning?

För det första är det bra att poängtera att även kasein proteinpulver brukar innehålla en liten mängd vassle. Detta eftersom båda kommer från mjölk.

Det finns en rad skillnader som kan vara bra att känna till:

  • Kaseinets proteinmolekyler är större i struktur än vasslens molekyler.
  • De är mindre vattenlösliga än vassle
  • Kaseinets proteiner bryts ner långsammare

Vad är kasein bra för?

Kasein är bra av flera anledningar. Då upptagningsförmågan är längre än andra proteinmolekyler brukar de flesta som tar kasein inta det på kvällen innan läggdags. Då hinner kroppen ta upp det under natten och bearbeta det till sin fördel.

Det sägs också att kasein har en mer skyddande effekt på musklerna än andra proteiner. Därför är det både bra för att bygga upp musklerna och bibehålla spänsten i dem på längre sikt.

Du som vill få i dig extra mycket kalcium kan med fördel ta kasein då det binder just kalcium på ett ypperligt sätt.

Kasein i proteinpulver

Vill du boosta dina muskler och få en bra återhämtning efter varje träningspass? Kasein finns i flera proteinpulver och anses av många vara rätt gott att äta. Kasein kan till och med, på grund av sin tjockare konsistens, ingå i proteinpuddingar.

Är du känslig mot kasein?

Om du är laktosintolerant eller känslig mot mjölkprodukter kan kasein ha vissa nackdelar. Det kan ge dig en uppblåst mage och smärtor i buken. Om du är kaseinintolerant kan du uppleva en rad allergiska reaktioner:

  • Huvudvärk
  • Eksem
  • Matsmältningsproblem
  • Öroninfektioner m.m

Om du får dessa i samband med intag av kasein bör du gå och undersöka dig hos läkare, dock kan symptomen påverkas av andra faktorer vilket inte behöver betyda att du är just intolerant mot kasein.

När ska man ta kasein?

Som tidigare nämnt är kvällen den bästa stunden för att ta din kaseindos. Detta oavsett när och hur du har tränat under dagen. Anledningen är som sagt att det tas upp långsammare av kroppen och den hinner med andra ord inte nyttja det om du ska träna direkt efter intaget. Om du istället vill ta ett snabbverkande protein direkt innan eller efter träning kan du välja vassleprotein eller ärtprotein och spara kaseinet till läggdags.

Läs också: "Allt du behöver veta om proteinpulver"
Läs också: "Kasein eller vassle - Vad är skillnaden (och vilken ska man välja)?"

Populära produkter under kategorin kaseinprotein

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: N4cBxv (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
Topp 7 vetenskapligt bevisade hälsofördelar med ashwagandha

Topp 7 vetenskapligt bevisade hälsofördelar med ashwagandha

2024-01-10
Ashwagandha (Withania somnifera), även känd som "Indisk ginseng," är en grundpelare inom ayurveda, det traditionella medicinska systemet i Indien. Denna ört påstås kunna minska blodtrycket, öka muskelmassa och styrka, reglera testosteronnivåer, förbättra sexuell hälsa, behandla ångest, stress och sömnproblem samt stärka immunförsvaret och minnet. Här utforskar vi 7 vetenskapligt bevisade hälsofördelar med ashwagandha-tillskott!
Läs mer
Vad är enzymer och vad gör de i kroppen?

Vad är enzymer och vad gör de i kroppen?

2023-12-18
Kosttillskott med enzymer har blivit populära på grund av påståenden om att de kan behandla problem med magbesvär, men även hjälpa till med lindring av matsmältningsproblem och ger matsmältningsstöd. Men hur fungerar enzymer, och vad gör de i kroppen? Vi reder ut dina frågetecken i denna guide!
Läs mer
C-vitaminbrist - Symptom, orsaker och åtgärder

C-vitaminbrist - Symptom, orsaker och åtgärder

2023-12-04
Vitamin C spelar en viktig roll för kroppens funktion - och gör mycket för vår inre och yttre hälsa. Men vad händer i kroppen när vi inte får i oss tillräckligt av detta viktiga vitamin, och hur påverkar ett överskott oss? Frågorna är många - så vi reder vi ut alla dina frågetecken i denna guide om c-vitaminbrist, biverkningar av c-vitamin och annat om denna viktiga vitamin.
Läs mer
20 livsmedel rika på C-vitamin

20 livsmedel rika på C-vitamin

2023-11-30
En kost rik på vitamin C är ett avgörande steg mot positiva hälsofördelar och förebyggande av sjukdomar. Livsmedel rik på vitamin C - en nyckelvitamin för din hälsa - inkluderar citrusfrukter, vissa typer av körsbär och paprika, samt färsk persilja. Men det finns fler... Se vår lista på 20 livsmedel som är rika på vitamin-C!
Läs mer
Vad är C-vitamin och vad är det bra för?

Vad är C-vitamin och vad är det bra för?

2023-11-30
C-vitamin behövs för att många av kroppens funktioner fungerar normalt. Men vad är C-vitamin och vilka hälsofördelar kan det ge? Det finns naturligt i livsmedel, tillsätts i andra och kan även tryckas som kosttillskott. Det är immunförsvaret, men också för huden. Här går vi igenom vad c-vitamin faktiskt är och varför det har blivit ett populärt tillskott!
Läs mer