Proteinbolaget Magazine

Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Vad är kasein?

Kasein är ett protein som hjälper till att bygga muskelmassa och som är ett av de vanligaste ämnena i proteinpulver. Kasein finns i mjölk (utgör ca 80% av mjölken, resten vassle) och används i stor utsträckning för att tillverka ostar. Det räknas som en bra proteinkälla med lite längre upptagningsförmåga av kroppen än till exempel vassle. Här får du tips på när kasein kan komma till sin rätt.


Skillnad mellan kasein och vassle

Många undrar vilken den största skillnaden är mellan vassle och kasein, de två proteinerna i komjölk. Vilken är mest effektiv för muskeluppbyggnad och återhämtning?

För det första är det bra att poängtera att även kasein proteinpulver brukar innehålla en liten mängd vassle. Detta eftersom båda kommer från mjölk.

För det andra finns det dock en rad skillnader som kan vara bra att känna till:

  • Kaseinets proteinmolekyler är större i struktur än vasslens molekyler.
  • De är mindre vattenlösliga än vassle
  • Kaseinets proteiner bryts ner långsammare

Vad är kasein bra för?

Kasein är bra av flera anledningar. Då upptagningsförmågan är längre än andra proteinmolekyler brukar de flesta som tar kasein inta det på kvällen innan läggdags. Då hinner kroppen ta upp det under natten och bearbeta det till sin fördel.

Det sägs också att kasein har en mer skyddande effekt på musklerna än andra proteiner. Därför är det både bra för att bygga upp musklerna och bibehålla spänsten i dem på längre sikt.

Du som vill få i dig extra mycket kalcium kan med fördel ta kasein då det binder just kalcium på ett ypperligt sätt.

Kasein i proteinpulver
Vill du boosta dina muskler och få en bra återhämtning efter varje träningspass? Kasein finns i flera proteinpulver och anses av många vara rätt gott att äta. Kasein kan till och med, på grund av sin tjockare konsistens, ingå i proteinpuddingar.
Är du känslig mot kasein?
Om du är laktosintolerant eller känslig mot mjölkprodukter kan kasein ha vissa nackdelar. Det kan ge dig en uppblåst mage och smärtor i buken. Om du är kaseinintolerant kan du uppleva en rad allergiska reaktioner.

  • Huvudvärk
  • Eksem
  • Matsmältningsproblem
  • Öroninfektioner m.m

Om du får dessa i samband med intag av kasein bör du gå och undersöka dig hos läkare, dock kan symptomen påverkas av andra faktorer vilket inte behöver betyda att du är just intolerant mot kasein.

När ska man ta kasein?

Som tidigare nämnt är kvällen den bästa stunden för att ta din kaseindos. Detta oavsett när och hur du har tränat under dagen. Anledningen är som sagt att det tas upp långsammare av kroppen och den hinner med andra ord inte nyttja det om du ska träna direkt efter intaget. Om du istället vill ta ett snabbverkande protein direkt innan eller efter träning kan du välja vassle eller ärtprotein och spara kaseinet till läggdags.

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: mc4jeY (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
Nyttig Påskefterrätt - EAA Sorbet

Nyttig Påskefterrätt - EAA Sorbet

2022-04-13
Sorbet som inte bara smakar gott - men även är fullproppad av aminosyror? Ja tack! Läs mer här om hur du laga denna läckra EAA sorbet.
Läs mer
Acai bowl

Acai bowl

2022-04-11
Vi har säkert alla hört om den oerhört trendiga Acai bowlen, men vad är Acai bowl egentligen? Här kan du läsa mer och ta del av vårt favoritrecept!
Läs mer
Chiapudding med proteinpulver

Chiapudding med proteinpulver

2022-04-11
Chiapudding är perfekt för dig som vill ha ett fräscht och nyttigt mål. Läs mer här om hur du tillagar chiapudding med proteinpulver från GAAM.
Läs mer