Proteinbolaget Magazine

Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Gör dina egna energibars - Recept och tips för hemmagjorda bars

energibars recept

Inledning

Energibars är ett populärt mellanmål bland idrottare och träningsentusiaster på grund av deras höga näringsinnehåll och snabba energitillförsel. Oavsett om du behöver en snabb energikick under träning eller en hälsosam och mättande mellanmål på språng, så kan energibars vara ett utmärkt alternativ.

I det här blogginlägget kommer vi att titta närmare på energibars och deras fördelar för träning och aktiviteter. Vi kommer också att presentera enkla recept för att göra egna energibars med nötter, dadlar och andra hälsosamma ingredienser. Dessutom kommer vi att ge tips om olika energibars varumärken som du kan köpa om du inte vill göra egna. Oavsett om du vill göra dina egna bars eller köpa dem färdiga, så kommer du att hitta massor av användbara tips och information här. Låt oss börja!

Är energibars nyttiga?

Energibars är ofta fulla av protein, fiber och andra näringsämnen som är viktiga för kroppen. De är också snabba och enkla att ta med sig när du är på språng eller behöver en snabb energikick under träning. Men är energibars verkligen nyttiga?

Det korta svaret är ja, energibars kan vara en hälsosam del av din kost om de används på rätt sätt. Men det är viktigt att tänka på att inte alla energibars är skapade lika. Vissa kan vara fulla av socker och andra tillsatser som gör dem mindre hälsosamma.

För att välja en hälsosam energibar är det viktigt att titta på ingredienslistan och näringsinformationen. Välj bars som är höga i protein och fiber, men låga i socker och tillsatser. Om du vill ha en energibar som är bra för träning, välj en som innehåller snabba kolhydrater som ger dig en snabb energikick. Om du vill ha en energibar som fungerar som ett mättande mellanmål, välj en som innehåller mer fiber och långsamma kolhydrater som håller dig mätt längre.

Tänk också på att energibars inte bör ersätta en hälsosam och varierad kost. De kan vara ett bra komplement till din kost, men det är viktigt att se till att du också äter en balanserad diet med tillräckligt med grönsaker, frukt, protein och hälsosamma fetter.

I nästa avsnitt kommer vi att titta närmare på hur du kan göra dina egna energibars med hälsosamma ingredienser som nötter och dadlar.

Hemmagjorda energibars recept

Att göra egna energibars är ett enkelt och roligt sätt att säkerställa att du får i dig hälsosamma ingredienser som nötter, dadlar och havregryn. Dessutom kan du anpassa dina egna bars efter dina personliga smakpreferenser och kostbehov.

Här är några enkla recept för att göra dina egna energibars:

 1. Energibars med nötter och dadlar
 • 4 dl mandlar
 • 4 dl dadlar (urkärnade)
 • 1/2 tsk salt
 • 1/2 tsk vaniljextrakt

Mixa mandlarna i en matberedare tills de är fint hackade. Tillsätt dadlarna, saltet och vaniljextraktet och mixa tills allt är väl blandat. Tryck ut smeten i en form och kyl i 30 minuter. Skär i rutor och förvara i kylskåpet.

 1. Energibars med havregryn och choklad
 • 4 dl havregryn
 • 1/2 dl mandelsmör
 • 1/2 dl honung
 • 1/2 dl chokladbitar

Blanda havregryn, mandelsmör och honung i en skål tills det är väl blandat. Tillsätt chokladbitarna och blanda igen. Tryck ut smeten i en form och kyl i 30 minuter. Skär i rutor och förvara i kylskåpet.

 1. Energibars med frön och torkad frukt
 • 2 dl solrosfrön
 • 2 dl pumpafrön
 • 2 dl torkade aprikoser
 • 2 dl torkade tranbär
 • 1/2 dl honung

Mixa solrosfrön och pumpafrön i en matberedare tills de är fint hackade. Tillsätt torkade aprikoser, torkade tranbär och honung och mixa tills allt är väl blandat. Tryck ut smeten i en form och kyl i 30 minuter. Skär i rutor och förvara i kylskåpet.

Dessa är bara några exempel på energibars som du kan göra själv med enkla ingredienser. Tveka inte att experimentera och prova olika smaker och konsistenser för att hitta dina favoritrecept.

I nästa avsnitt kommer vi att titta närmare på olika energibars varumärken som du kan köpa om du inte vill göra egna.

Köpa energibars från olika varumärken

Om du inte vill göra egna energibars finns det många olika varumärken att välja mellan. Här är några av de mest populära energibars varumärkena som finns tillgängliga på marknaden idag:

 1. HealthyCo
  Healthyco Wafer Bar är en sockerfri nyhet som passar perfekt till fikat eller mellanmål. Den är även ett utmärkt alternativ till traditionelt godis för den hälsomedvetne. Det smidiga formatet gör att den enkelt kan följa med dig var än din resa tar dig.

 2. Oatlaws
  Dessa bars är fullproppade med riktiga ingredienser från moder natur, som även ett otränat öga kan känna igen och uttala. Den höga proteinhalten kommer från ärter och den balanserade sötman kommer från dadlar och kokosnektar.

 3. VeganHey
  VeganHey VeganBar kommer i två goda smaker att välja emellan: Pineapple Coconut med sin söta ananas och härliga choklad blandat med salta kokosflingor och svensk havre bildar en bar som är svår att motstå. Cinnamon Apple Pie med härligt tuggmotstånd och en perfekt blandning av sött och salt samt en nypa kanel.

När du väljer en energibar att köpa är det viktigt att titta på näringsinformationen och ingredienslistan för att se till att den passar dina behov och preferenser. Tänk på att vissa energibars kan vara höga i socker och andra tillsatser, så välj en bar som är hög i protein och fiber, men låg i tillsatt socker och tillsatser.

Välj rätt energibar för dina behov

När du väljer en energibar är det viktigt att tänka på dina egna behov och mål. Beroende på om du tränar, vandrar eller bara vill ha ett hälsosamt mellanmål på språng, kan olika typer av energibars vara mer lämpliga för dig.

Om du behöver en snabb energikick under träning, välj en energibar som innehåller snabba kolhydrater. Dessa kolhydrater bryts snabbt ner i kroppen och ger dig en snabb energikick. Om du behöver en energibar som fungerar som ett mättande mellanmål, välj en bar som innehåller mer fiber och långsamma kolhydrater som håller dig mätt längre.

Tänk också på din diet och eventuella allergier eller kostrestriktioner. Om du är vegan, välj en veganvänlig energibar. Om du har glutenintolerans, välj en bar som är glutenfri. Om du följer en paleodiet, välj en bar som är fri från tillsatt socker och spannmål.

När du har hittat en energibar som passar dina behov, se till att förvara dem på rätt sätt. Förvaring i kylskåpet kan förlänga hållbarheten på energibars och se till att de behåller sin fräschhet och konsistens.Vi hoppas att denna artikel har gett dig en bra grund att komma igång med att göra dina egna energibars eller välja de bästa alternativen för dina behov. Ta hand om din hälsa och njut av dina energibars!Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: KMfD5s (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
Vad är K2-vitamin bra för?

Vad är K2-vitamin bra för?

2023-03-21
Vitamin K2 är en viktig näringsfaktor som har visat sig ha många hälsofördelar. Det spelar en viktig roll i att transportera kalcium till benvävnaden, vilket förbättrar benhälsan och minskar risken för osteoporos. Vitamin K2 har också visat sig ha positiva effekter på hjärthälsa, tandhälsa, inflammation och mer.
Läs mer
Gör dina egna energibars - Recept och tips för hemmagjorda bars

Gör dina egna energibars - Recept och tips för hemmagjorda bars

2023-03-15
Energibars är ett populärt och praktiskt alternativ för att tillgodose dina energibehov under träning eller som ett hälsosamt mellanmål på språng. I detta blogginlägg lär du dig hur du gör hemmagjorda energibars med nötter, dadlar och choklad. Dessutom får du tips på hur du väljer rätt energibar för dina behov och preferenser.
Läs mer
Kreatin – Effekt och biverkningar

Kreatin – Effekt och biverkningar

2023-02-27
Kreatin har sedan 1990-talet haft stora framgångar inom idrotten, mycket tack vare dess muskelbyggande effekter. Läs mer om kreatintillskott här!
Läs mer