5 fakta om D-vitamin!
Hem
Sök
Historik
Bonusar
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

D-vitaminets dag!

Idag är det den 23 september och det betyder två saker. Att det är höstdagjämning och i samband med det är D-vitaminets dag. D-vitaminets dag är till för att uppmärksamma att vi går mot höstigare tider och behöver tillgodose vårt behov av d-vitamin på andra sätt än genom solens strålar. Låt oss fira D-vitaminets dag med lite fakta!D-vitamin bildas i huden

D-vitamin är ett så kallat fettlösligt vitamin som bildas i huden när den kommer i kontakt med solens strålar. Det är dock väldigt specifikt för hur solen måste stå på himlen för att strålarna ska kunna bilda D-vitamin (45 grader över horisonten, vilket endast är mitt på dagen under sommarmånaderna). Det betyder alltså att vi under höst och vinter måste säkra behovet genom kost och kosttillskott.


D-vitaminbrist

Som vi nämnde ovan är det vanligast med vitaminbrist på senhösten och vintern här i Sverige. Brist på D-vitamin kan orsaka en rad olika symptom, ofta relaterade till att upptaget av Kalcium i kroppen blir sämre. Kalcium bidrar till att vi kan behålla en normal benstomme, starka tänder och att immunförsvaret fungerar som det ska. Med andra ord är D-vitamin viktigt. Brist på D-vitamin kan också orsaka trötthet.Kosttillskott

Vi rekommenderar aldrig att kosttillskott ska ersätta näringsrik mat för när du äter varierat får du i dig det mesta som kroppen behöver. Men D-vitamin är faktiskt ett undantag. Många behöver få i sig D-vitamin genom kosttillskott, speciellt under vinterhalvåret. Vintersolen är helt enkelt inte tillräckligt stark för att förse våra kroppar med mängden D-vitamin dom behöver.


Andra källor rika på D-vitamin

Vill du hitta naturliga källor som är rika på D-vitamin så kan vi nämna ett par stycken som fet fisk, kött, ägg, berikad mjölk och berikat matfett.


Dagligt intag av D-vitamin

D-vitamin bidrar till immunförsvarets normala funktion, normal benstomme och normala kalciumnivåer i blodet. Enligt Livsmedelsverket är den rekommenderade dosen 10 mikrogram D-vitamin per dag för vuxna, samma dos gäller små barn. Men för personer över 75+ gäller dosen 20 mikrogram.


Relaterade produkter
PB-8204
GAAM Nutrition Health Series Vitamin-D, 100 caps
Fler varianter
GAAM Nutrition Health Series
GAAM Nutrition Health Series Vitamin-D, 100 caps
89 kr
PB-73690
15
GAAM Nutrition Health Series Vitamin-D, 300 caps
Fler varianter
GAAM Nutrition Health Series
GAAM Nutrition Health Series Vitamin-D, 300 caps
227 kr (267 kr)
PB-89522
11
GAAM Nutrition Health Series Vitamin-D, 200 caps
Fler varianter
GAAM Nutrition Health Series
GAAM Nutrition Health Series Vitamin-D, 200 caps
159 kr (178 kr)
Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: Dy5DzY (motverkar spam)
Mer från Tips & råd
Välj rätt PWO!

Välj rätt PWO!

2020-05-10
Vad ska man tänka på när man väljer PWO? Det beror på vilken effekt du är ute efter. Fokus, pump eller uthållighet?
Läs mer
Vi välkomnar NAIA*!

Vi välkomnar NAIA*!

2019-10-22
Hur står man ut när marknaden för energi- och funktionsdrycker aldrig varit större? I den här artikeln informerar vi om NAIA*, nästa generations energidryck som tror sig veta precis hur.
Läs mer
Ännu en favorit med smak av päron!

Ännu en favorit med smak av päron!

2019-10-16
I den här artikeln välkomnar vi BCAA Drink Pear genom att uppmärksamma några andra päronfavoriter. Helt pearfect för dig som gillar päron!
Läs mer
BCAA eller EAA?

BCAA eller EAA?

2019-10-09
Vad är egentligen skillnaden mellan BCAA och EAA? Det är en fråga som dyker upp till och från som vi besvarar i veckans artikel!
Läs mer
Celsius lanserar årets Winter Edition!

Celsius lanserar årets Winter Edition!

2019-09-30
Ladda upp inför vintern tillsammans med Celsius Frozen Berry - 2019 Winter Edition. Vi har provsmakat den och är helt klart nöjda med den nya smaken!
Läs mer
Sök