Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Zink - Det livsnödvändiga mineralet för immunförsvar, sömn och testosteron

Mat och livsmedel med zink

Zink är ett spårmineral som kroppen behöver i små mängder, men som är avgörande för över hundra enzymer som utför viktiga kemiska reaktioner. Det spelar en nyckelroll i många kroppsfunktioner, från uppbyggnaden av DNA och celler till stödet för ett hälsosamt immunförsvar och påverkan på omsättningen av proteiner. Här är vår guide om det livsnödvändiga mineralet zink.

Det här får du lära dig:

 • Vad är zink?
 • Orsaker till zinkbrist
 • Det här kan brist på zink leda till
 • För mycket zink i kroppen symtom
 • Vad är zink bra för?
 • Här hittar du zink i livsmedel
 • Zink och testosteron
 • Zink och magnesium för en bättre god natts sömn
 • Tillskott med zink
 • Biverkningar av zink

Vad är zink?

Zink är en essentiell mineral som kroppen behöver för att fungera optimalt. Det spelar en nyckelroll i över 100 enzymer, stöder immunförsvaret, hjälper DNA- och celluppbyggnad, och påverkar proteinomsättningen. Zink finns naturligt i mat och är avgörande för flera biologiska processer.

Orsaker till zinkbrist

Huvudorsaken till zinkbrist är hög konsumtion av fyra spannmålsproteiner med hög halt av fytinsyra, oxalater, tanniner och protein i utvecklingsländer, vilket kan leda till att nästan två miljarder människor riskerar att drabbas av zinkbrist. Däremot är risken för zinkbrist i Sverige ganska låg, eftersom vi har tillgång till en varierad och balanserad kost som innehåller mineralet zink samt förbättringar i livsmedelsproduktionen. 

Det här kan brist på zink leda till

 • Tillväxthämning
 • Dysfunktion i cellmedierad immunitet
 • Kognitiv nedsättning
 • Hudförändringar
 • Försämrad sårläkning
 • Försämrad aptit

För mycket zink i kroppen symtom

Som med många näringsämnen ger överflöd av ett ämne inte ytterligare hälsofördelar, och zink är inget undantag. För mycket zink i kroppen kan leda till oönskade symtom såsom magbesvär, illamående och kräkningar. Det är därför viktigt att man håller sig till det rekommenderade dagliga intaget, se varje specifik produkt för dosering.

Vad är zink bra för?

Över 300 enzymer och över 1000 transkriptionsfaktorer kräver zink för sina aktiviteter. Zink fungerar som en budbärare för immunsystemets celler och intracellulärt fritt zink i dessa celler deltar i signaleringshändelser. 

Zink har även använts för att hantera akut diarré hos barn, kroppens förmåga att läka sår, Wilsons sjukdom, förkylningssymtom och för att förebygga blindhet. Det reglerar cellmedierad immunitet (säkerhetsställer att cellerna fungerar korrekt och effektivt) och fungerar som en antioxidant och antiinflammatorisk agent (skyddar celler från oxidativ stress och inflammationer).

Nötter rikt på zink

Här hittar du zink i livsmedel

Zink hittar man i många olika källor, främst i animaliska proteiner men också i växtproteiner, nötter, fullkorn och baljväxter. Här är en lista över livsmedel rika på zink:

 • Nötter och frön
 • Kött (lamm-, nöt- och fläskkött)
 • Kycklingkött (mörkare innehåller mer zink)
 • Jäst
 • Mejeriprodukter (hårdost och yoghurt)
 • Ägg
 • Fullkornsprodukter
 • Gröna bladgrönsaker

Zink och testosteron

Zink är en avgörande näringsfaktor som stödjer proteinstruktur, enzymkatalys och säger åt olika delar av kroppen vad de ska göra (informationsöverföring) i människokroppen. Inom det manliga reproduktionssystemet är zink viktigt för gonadal utveckling, alltså för att spermiebildning, hormonsyntes och andra processer ska fungera normalt. Zinks närvaro påverkar även testosteronets biologiska funktioner, inklusive dess roll i att upprätthålla blodtestikelbarriären. 

Zinkbrist kan minska aktiviteten hos manliga hormonreceptorer och därmed påverka testosteronets effektivitet. Detta mineral spelar en central roll i att stödja testosteronets biologiska funktioner och reproduktionssystemets hälsa.

Zink och magnesium för en bättre god natts sömn

Zink- och magnesiumtillskott kan användas för att hjälpa dig sova bättre. Dessa två mineraler bör tas på kvällen innan sängdags, eftersom de aktiverar kroppens parasympatiska nervsystem och kan bidra till att minska stress och ångest. Ett lugnt nervsystem kan underlätta insomning och bidra till en djupare sömn.   

Tillskott med zink

Zink har blivit populärt bland veganer och vegetarianer, men även äldre vuxna och gravida kvinnor. Det är ett mångsidigt tillskott som kan användas av många olika personer och av många olika anledningar. Däremot använder de flesta zink som kosttillskott för hormoner, immunförsvar och att stärka hud, hår och naglar.

Se hela vårt utbud av zinktillskott och välja bland kapslar eller tabletter

Biverkningar av zink

Precis som med alla kosttillskott, finns det alltid en möjlighet till biverkningar vid överdosering. Zink i stora mängder kan orsaka diarré, buksmärtor och kräkningar inom 3 till 10 timmar efter att kosttillskottet sväljs. Symtomen brukar lindras inom en kort period. Överdrivet intag av zink kan leda till kopparbrist eller anemi och järnbrist.

Läs också: "Den ultimata guiden till vitaminer och mineraler"
Läs också: "Kosttillskott 101: En komplett guide till kosttillskott"

Populära produkter från kategorin Zink

Källor

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547698/ - (Zinc)

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0946672X22002048 - Correlation between serum zinc and testosterone: A systematic review)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649098/ -  (Discovery of Human Zinc Deficiency: Its Impact on Human Health and Disease)I

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: nEnvZb (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
C-vitaminbrist - Symptom, orsaker och åtgärder

C-vitaminbrist - Symptom, orsaker och åtgärder

2023-12-04
Vitamin C spelar en viktig roll för kroppens funktion - och gör mycket för vår inre och yttre hälsa. Men vad händer i kroppen när vi inte får i oss tillräckligt av detta viktiga vitamin, och hur påverkar ett överskott oss? Frågorna är många - så vi reder vi ut alla dina frågetecken i denna guide om c-vitaminbrist, biverkningar av c-vitamin och annat om denna viktiga vitamin.
Läs mer
20 livsmedel rika på C-vitamin

20 livsmedel rika på C-vitamin

2023-11-30
En kost rik på vitamin C är ett avgörande steg mot positiva hälsofördelar och förebyggande av sjukdomar. Livsmedel rik på vitamin C - en nyckelvitamin för din hälsa - inkluderar citrusfrukter, vissa typer av körsbär och paprika, samt färsk persilja. Men det finns fler... Se vår lista på 20 livsmedel som är rika på vitamin-C!
Läs mer
Vad är C-vitamin och vad är det bra för?

Vad är C-vitamin och vad är det bra för?

2023-11-30
C-vitamin behövs för att många av kroppens funktioner fungerar normalt. Men vad är C-vitamin och vilka hälsofördelar kan det ge? Det finns naturligt i livsmedel, tillsätts i andra och kan även tryckas som kosttillskott. Det är immunförsvaret, men också för huden. Här går vi igenom vad c-vitamin faktiskt är och varför det har blivit ett populärt tillskott!
Läs mer
Omega-3 – Hur kan havets mest omtalade fettsyra påverka din hälsa?

Omega-3 – Hur kan havets mest omtalade fettsyra påverka din hälsa?

2023-11-22
Det finns inte många näringsämnen som är lika studerat och omtalat som omega-3 fettsyror. Dessa essentiella fettsyror har kopplats till många hälsofördelar. I synnerhet kan de främja hjärn- och hjärthälsa, minska på inflammationer, och skydda dig och kroppen mot kroniska tillstånd. Faktum är att omega-3 är viktigt för vår hälsa - men stämmer verkligen alla hälsopåståenden? I denna guide reder vi ut havets mest omtalade fettsyra och hur det kan påverka din hälsa!
Läs mer
Zink - Det livsnödvändiga mineralet för immunförsvar, sömn och testosteron

Zink - Det livsnödvändiga mineralet för immunförsvar, sömn och testosteron

2023-11-20
Zink är ett spårmineral som kroppen behöver i små mängder, men som är avgörande för över hundra enzymer som utför viktiga kemiska reaktioner. Det spelar en nyckelroll i många kroppsfunktioner, från uppbyggnaden av DNA och celler till stödet för ett hälsosamt immunförsvar och påverkan på omsättningen av proteiner. Här är vår guide om det livsnödvändiga mineralet zink.
Läs mer