Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Välj rätt måltidsersättning

Skopa pulver som blandas i en shaker

Måltidsersättning är ett hett ämne inom fitness- och hälsovärlden. De kan ersätta din frukost, lunch eller annan måltid - och finns i många olika former. Måltidsersättningar kan användas av många olika skäl, men de är mest populära bland de som vill gå ner i vikt och behålla en hälsosam vikt.

Att använda måltidsersättningar kan vara en framgångsrik del av att hantera dina matvanor så länge du förstår dina alternativ för måltidsersättning, noggrant väljer din måltidsersättning för optimal näring, och reglerar hur ofta och hur länge du ersätter måltider.

Med det stora antalet alternativ som finns tillgängliga på marknaden gör det också svårt att veta vilken måltidsersättning som är bäst. Först och främst ska du tänka på dina mikro- och makronäringsämnen, vilken form som passar dig bäst och undvika ingredienser som kan orsaka onödiga biverkningar.

I denna artikel hjälper vi dig att välja rätt måltidsersättning anpassade efter dina behov och önskemål. Här är vad du behöver veta. 

Vad är måltidsersättning?

En måltidsersättning är en dryck eller bar som ersätter en eller två måltider per dag, vanligtvis med kontrollerade mängder kalorier och näringsämnen. Dryckerna kommer i pulverform eller färdigblandade shakes som kan vara billigare än fast föda med identiska hälsoegenskaper. 

Måltidsersättning används för viktnedgång, och rekommendation är att använda de i cirka två veckor, följt av en återgång till normal kost (detta kan dock variera från produkt till produkt, läs produktbeskrivningen noga). Och tänka på att nyckeln till viktnedgång är en hälsosam kost som passar din livsstil och tillhandahåller nödvändiga näringsämnen och smak.

Vad är måltidsersättning bra för?

Det finns många fördelar med måltidsersättningar - de är populära bland bodybuilders som behöver många måltider om dagen och de som vill ersätta dagliga måltider för att gå ner i vikt. Här är några fördelar:

 • Kalorikontroll
 • Spara tid
 • Spara pengar
 • Kontrollera ditt blodsocker
 • Viktnedgång

Kan jag få biverkningar av måltidsersättningar? 

Att använda måltidsersättningar kan dock leda till biverkningar, såsom akne, huvudvärk och matsmältningsbesvär, Det sistnämnda är väldigt vanligt, ungefär 1 av 5 personer upplever uppblåsthet, förstoppning, diarré, gaser eller illamående efter att ha druckit eller ätit en måltidsersättning. 

Det är oftast mjölkproteinet i produkten som orsakar matsmältningsbesvär - är du känslig mot mjölk bör du välja en vegansk måltidsersättning. Eller leta efter en produkt som innehåller sojaprotein eller annat växtbaserat protein. 

Ingredienser att leta efter i en måltidsersättning

En bra måltidsersättning bör innehålla: 

 • Vitaminer och mineraler som motsvarar 33% av the dagliga intaget av vitaminer och mineraler
 • 15 till 25 gram kolhydrater
 • 3 till 5 gram fiber
 • 15 till 20 gram protein
 • 200 - 400 kalorier om det är tänkt att ersätta en måltid 
 • 10 gram socker per servering (för att undvika negativa hälsoeffekter som viktökning, akne och låg energi)
 • 10-15 gram fett

Typer av måltidsersättningar - vilka passar dig?

Proteinbars

De flesta proteinbars kan ersätta mindre måltider som frukost eller mellanmål. Detta eftersom de brukar ha minst 15 - 20 gram protein per bar. Protein dämpar hungerhormoner och smälter långsamt, bör du vara mätt tills nästa måltid. Tänk dock på att de flesta proteinbars saknar den mängd fibrer, vitaminer och mineraler, kalorier, kolhydrater och fett som rekommenderas för en måltid. 

Se hela vårt utbud av proteinbars.

Måltidsersättningshakes

Färdigblandade måltidsersättningsdrycker är kompletta måltider på flaska. De är kompletta måltidslösningar och är perfekta för en snabb lunch eller som ett substitut för en eller flera vanliga måltider. Dessa färdiga shakes innehåller vanligtvis högre halt protein än proteinbars och är berikade med vitaminer, mineraler, kolhydrater, fibrer, energi och fett.  

Dessa typer av drycker håller dig mätt i 3-5 timmar och är njutbar överallt tack vare den praktiska flaskan. Färdigblandade shakes är bra för dig som vill gå ner i vikt eller få kontroll över din vikt. 

Se hela vårt utbud av måltidsersättningsshakes. 

Måltidsersättning pulver

Måltidsersättning i pulverform är den vanligaste formen och är den som är mest populär hos idrottare, bodybuilders eller dig som vill gå ner i vikt. Fördelen med att välja denna form är att den säkerställer att du når ditt dagliga behov av vitaminer och mineraler, fett, protein, kalorier, kolhydrater och är dessutom rika på fibrer. 

Denna typ av måltidsersättning kräver dock tillredning, till skillnad från övriga måltidsersättningar. Däremot är det väldigt enkelt och det enda du behöver göra är att blanda 1-2 skopor med vatten ordentligt i en shaker för att sedan dricka det. Middag på bara några minuter!

Se hela vårt utbud av måltidsersättning pulver.

Vegansk måltidsersättning

I veganska måltidsersättningar ersätter man mjölkproteiner som finns i vanliga måltidsersättningar mot veganska proteiner (vanligtvis ärtprotein eller risproteinpulver). Dessa innehåller också levande mjölksyrabakterier för att hjälpa dig att balansera din mage. Veganska alternativ är gluten- och laktosfria, vilket passar även dig med en känslig mage. 

Se hela vårt utbud av veganska måltidsersättningar. 

Laktosfri måltidsersättning

En laktosfri måltidsersättning fungerar precis som en vanlig måltidsersättning, och är avsedd för dig som vill ersätta 1-2 av dagens måltider utan att behöva uppleva magbesvär. De är utformade för att tillgodose behoven hos de som föredrar eller behöver undvika laktos.

Se hela vårt utbud av laktosfria måltidsersättningar.

Fyra populära måltidsersättningar

-17%
Kampanj
73 GAAM Meal Solution Måltidsersättning 900 g
Fler varianter
-20%
Kampanj
5 Homie Good to Go Måltidsersättning 600 g
Fler varianter
-12%
Kampanj
5 2 x GAAM Meal Solution 900 g Måltidsersättning
Fler varianter

Källor

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: bBLARy (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
5 vitaminer och mineraler mot trötthet

5 vitaminer och mineraler mot trötthet

2024-05-20
För många av oss är utmattning och trötthet tyvärr en del av vår vardag. Det kan vara till följd av den hektiska, moderna livsstilen som gör att man kan behöva en extra energiboost. Som tur är finns det vitamin- och mineraltillskott som hjälper mot trötthet och utmattning. De centrala näringsämnena är vitaminerna C, B12 och B och mineralerna magnesium och järn. Här går vi igenom dessa vitaminer och mineraler mot trötthet som passar både män och kvinnor.
Läs mer
Vilka vitaminer ska män ta? Vi går igenom viktiga vitaminer och mineraler!

Vilka vitaminer ska män ta? Vi går igenom viktiga vitaminer och mineraler!

2024-05-16
I den hektiska världen vi lever idag är det en utmaning att få i sig alla vitaminer och mineraler genom maten. Ofta lagar vi något snabbt eller köper snabbmat och missar viktiga näringsämnen. Därför kan det vara nödvändigt att få i sig ytterligare vitaminer och mineraler du inte får tillräckligt av i din dagliga kost. För män är det viktigt att få i sig rätt vitaminer och mineraler för att kroppen ska fortsätta vara stark och hälsosam. Här går vi igenom viktiga vitaminer och kosttillskott för män!
Läs mer
7 viktiga vitaminer och kosttillskott för kvinnor

7 viktiga vitaminer och kosttillskott för kvinnor

2024-05-14
Många viktiga vitaminer och mineraler hittar du redan förmodligen i ditt badrumsskåp, men ibland kan kvinnokroppen behöva specifika kosttillskott för att hålla den stark och hälsosam. Men med så många olika tillskott och varumärken för kvinnor på marknaden, kan det vara svårt att bestämma vilka vitaminer du faktiskt behöver. I den här artikeln går vi igenom 7 viktiga vitaminer och kosttillskott för kvinnor!
Läs mer
Allt du behöver veta om betakaroten

Allt du behöver veta om betakaroten

2024-04-29
Många pratar om betakaroten. Att få i sig mer betakaroten har blivit en riktig hälsotrend och verkar vara ett självklart val för att få en solbrun färg till sommaren. Det är bra för huden, ögonen, kognitiva funktionen men också för håret. Det kan dessutom vara en utmaning att hitta det bästa betakarotentillskott på marknaden, med alla olika alternativ tillgängliga. Här går vi igenom vad betakaroten faktiskt är och allt du behöver veta för att dra nytta av dess hälsoeffekter!
Läs mer
Hur effektiv är en måltidsersättning för viktnedgång?

Hur effektiv är en måltidsersättning för viktnedgång?

2024-04-24
Viktnedgång är en stor utmaning. I vår hektiska vardag vänder sig många till olika dieter och ibland tvivelaktiga metoder för att gå ner i vikt. Måltidsersättningar, i kombination med diet och motion, erbjuder ett effektivt alternativ för viktnedgång och viktbehandling. I den här artikeln går vi djupare in på effektiviteten av måltidsersättningar, med hjälp av vetenskap och forskning.
Läs mer