LCHF? Så fungerar LCHF och detta får du äta ? Proteinbolaget
Hem
Sök
Historik
Bonusar
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

LCHF? Vad betyder det?

Vad är egentligen LCHF? Ni är säkert många som hört talas om begreppet. Bokstäverna syftar till en diet-metod för att lättare gå ner i vikt men även för att förbättra sina matvanor på det stora hela. LCHF står för Low Carb High Fat och innebär helt enkelt att du drar ner på kolhydrater och äter lite mer av de bra och naturliga fetterna. Bort med socker och godis, stärkelse, pasta, inta istället mer av smör, naturliga oljor och protein. LCHF kan verka som ett helt företag att lära sig men här på Proteinbolaget ska vi ge dig en liten guide.Njutmetoden – vad händer i kroppen?

LCHF har också kommit att kallas “njutmetoden” eftersom maten som ingår i dieten är god, mättande och ger samtidigt viktnedgång. Därför är det också en bra metod för nybörjare och för människor som behöver ta mer kontroll över sin blodsockernivå.

Här följer en sammanfattning på fördelar av LCHF-metoden:
  1. Bättre hälsovärden överlag
  2. Viktnedgång
  3. Förebygger diabetes
  4. Tar bort sötsuget
  5. Minskar risken för hjärt/kärlsjukdomar

Finns det en negativ påverkan?

Överlag har LCHF visat ha mycket positiva aspekter på hälsan men i vissa fall bör du vara uppmärksam på att det kanske inte är helt rätt metod för dig – alternativt du måste börja i försiktigare skala.

  • Om du medicinerar mot hjärt/kärlsjukdomar eller högt blodtryck bör du starta långsammare eller kanske äta efter en annan metod.

  • Om du är gravid eller ammar bör du rådfråga din läkare först. Man kan gå på LCHF-diet men det kan dock uppkomma problem som får dig att må sämre.

  • Olika sjukdomstillstånd eller värden i kroppen kan ge mindre positiv påföljd, så kolla alltid med din läkare först om du äter medicin eller har en viss sjukdom.

  • Ibland kan vissa ärftliga faktorer spela in. Vissa är helt enkelt känsligare för olika sorts kost medan andra kan äta i stort sett vad som helst utan att påverkas.

Vad får man äta?

Som tidigare nämnt finns det saker du ska undvika och sålla bort i en LCHF-diet – och andra du ska äta mer av. Bra fetter som både finns i smör och olivolja är bra, men även där omega 3 finns, såsom avokado, fet fisk och nötter. Proteinrik kost som kött, fisk och ägg är bra, likaså ovanjordgrönsaker.

OBS! Det är viktigt att äta när du är hungrig och sluta när du är mätt. Överät inte av det ena och låt inte heller kroppen gå hungrig. Då finns även risk för att du slarvar.

Vad ska man undvika?

Ät mycket lite av kolhydrater – inte mer än 5 gram kolhydrater/100 gram per livsmedel. En strikt LCHF-diet förespråkar dock mindre än 20 gram kolhydrater per dag. Lägg också av med allehanda lightprodukter och livsmedel med nyckelhålsmärkning.Filtrera på LCHF hos Proteinbolaget

Hos oss på Proteinbolaget hjälper vi gärna till när du står i startskottet för att påbörja din LCHF-diet, eller när du har hållit på ett tag. Du kan enkelt klicka på våra olika produkter och filtrera på “LCHF” och på så sätt fylla din varukorg med allehanda godbitar som gynnar din hälsa och passar dieten.

I övrigt finns massor av bra recept att googla på nätet – recept som passar en LCHF:are som handen i handsken.

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: mRFTz7 (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
LCHF? Vad betyder det?

LCHF? Vad betyder det?

2020-03-09
Läs mer om vad som händer i kroppen vid LCHF-dieten, vad begreppet betyder och vad du får äta. Tips här på Proteinbolaget!
Läs mer
Tunna pannkakor

Tunna pannkakor

2019-07-05
Veckans recept är härligt tunna pannkakor. Perfekta till lördagsfrukosten, eller alla andra frukostar! 🥞
Läs mer
Kladdkaka för en

Kladdkaka för en

2019-06-28
Veckans recept är kladdkaka för en, med casein. Perfekt när du känner dig lite extra sugen på choklad och lite mindre sugen på att dela med dig 🍫
Läs mer
BCAA Sorbet

BCAA Sorbet

2019-06-20
Veckans recept är en läskande BCAA sorbet på vår nya smak Pink Lemonade. Perfekt till varma sommarkvällar! 🍧
Läs mer