Guarana pulver – Vad är guarana – Proteinbolaget
Logga in
Historik
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Guarana

Klängväxten guarana har många hälsofördelar som är både energigivande och uppiggande tack vare det naturliga koffeinet den innehåller. Därför har den kommit att kallas för superfood. Guarana är bra att ta under vintermånaderna för att pigga upp dig lite i mörkret, när du tränar för att få en dos extra energi, eller när du kanske har varit sjuk ett tag och behöver något boostande.Om du vill ha en naturlig energikick så är guarana något av det bästa du kan ta. Den ökar även koncentrationsförmågan och minskar din trötthet i vardagslag. Guarana kan tas som kosttillskott, i form av pulver, kapslar eller energidrycker.

Var kommer guarana ifrån?

Guarana pulver framställs av fröna på guaranabusken, en buske som växer i Sydamerika. Pulvret äts som det är eller strös över andra livsmedel samt ingår i flera kosttillskott som en extra fördel. Växten har varit populär i många årtusenden när den använts av urbefolkningar av olika anledningar. Visste du också att det är en av de mest populära dryckerna i Brasilien, det vill säga guaranadryck?

Guarana – Pulver, kapslar och energidryck

Du kan ta guarana i flera utföranden. Du kan ta det antingen i kapselform, som pulver att strö på yoghurten eller filmjölken, eller ta en energidryck innehållandes guarana. På Proteinbolaget kan du köpa guarana i olika former som piggar upp.

I kosttillskotten finns en högre andel guarana som i stort sett är det dubbla som i en kopp kaffe. Många föredrar till och med att ta guarana istället för kaffe eftersom den uppiggande effekten anses mer varaktig och stimulerande. Utöver koffein innehåller det också teofyllin och teobromin som båda två underlättar när du vill behålla fokus och känna dig pigg.

När du behöver skärpa
Ta guarana av den anledning du känner passar bäst in på dig.

  • Det är bra när du behöver extra koncentrationsförmåga inför ett prov
  • Du kan ta det inför en tävling eller ett viktigt träningspass
  • Guarana fungerar fint när du vill känna dig piggare under vintern eller när du är trött

Ta inte för mycket av det goda

Eftersom det naturliga koffeinet i guarana förekommer i en större mängd än kaffe så bör du inte ta för mycket av kosttillskottet. Några biverkningar om du överdoserar är:

  • Sömnsvårigheter
  • Darrningar
  • Yrsel

Om du vet att du överlag är känslig mot koffein ska du helst undvika en större dos av guarana. Pröva dig fram för att se hur din kropp reagerar.

En varaktig effekt

Det sägs att guarana ger en stabilare och mer varaktig effekt än koffein i vanligt kaffe. Du kommer således att känna av energiboosten längre än vanligt. Detta kan vara skönt om du normalt upplever energidippar under en dag. Med guarana kommer energinivån ligga unde ren jämn nivå hela dagen utan att du behöver fylla på och du kommer att känna dig alert.

Relaterade produkter
Scitec Nutrition
Scitec Nutrition Super Guarana, 100 caps
139 kr
Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: YVBswr (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
Guarana

Guarana

2021-02-09
Vad är guarana och vad är det bra för? Läs mer om de många hälsofördelarna denna klängväxt har och köp guarana pulver som en energikick.
Läs mer
Kisel kosttillskott

Kisel kosttillskott

2021-02-09
Vad är kisel och hur kan man ta det som kosttillskott? Läs mer om vad kisel är bra för och vilka typer av kosttillskott det finns att köpa.
Läs mer
Räkna kalorier

Räkna kalorier

2021-01-26
Lär dig räkna kalorier i mat och följ recept som gynnar din viktnedgång eller viktuppgång. Så här kan du tänka!
Läs mer
Vad är kasein?

Vad är kasein?

2021-01-26
När ska man ta kasein och vad är kasein bra för? Få tips och råd angående kasein som är ett mjölkprotein som kan ingå i proteinpulver.
Läs mer
Paleokost - Vad är paleo?

Paleokost - Vad är paleo?

2021-01-26
En kort guide till paleokosten och paleo dieten. Vad får man äta och vad är egentligen paleo? Läs mer för en hälsosammare livsstil!
Läs mer