Proteinbolaget Magazine

Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Essentiella aminosyror

De essentiella aminosyrorna kan själva inte skapas av kroppen utan måste tillföras utifrån. Aminosyror är de minsta byggstenarna av protein och är viktiga för kroppen för att den ska fungera normalt. Dessa behövs för matsmältningen, för att växa och för reparation av vävnad etc.De essentiella aminosyrorna är räknade till 9 stycken. Deras namn – histidin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalanin, tryptofan, treonin och valin. Motsatsen är de icke-essentiella aminosyrorna som kroppen själv kan tillverka.

Vad är en aminosyra?

Alla aminosyror har en uppgift i kroppen. Exempelvis så reglerar glutamin kroppens ph-värde medan lysin påverkar energiförbrukningen och tryptofan reglerar sömn och glädjekänslan i dig. En aminosyra påverkar alltså kroppen mer än vi tror på alla plan.

Essentiella aminosyror i proteiner

Ett protein är uppbyggt av aminosyror. När vi äter protein bryts det ned till små aminosyror som tas upp av kroppen och skickar ut dem för att låta dem göra de uppgifter de är gjorda för. De essentiella aminosyrorna kan utöver kosten också tillföras via kosttillskott, till exempel sådana som vi har på Proteinbolaget. EAA är de essentiella aminosyrorna i kosttillskott medan BCAA innehåller tre av dessa.

Aminosyror från livsmedel

Var aminosyrorna kommer ifrån spelar också en viss roll. Bland annat säger man att en aminosyra från växtriket har en lägre proteinkvalitet än den som kommer från animaliska livsmedel. Dock ska du inte tro att bara för att du är vegan eller vegetarian, alltid får i dig färre aminosyror - i alla fall inte om du tänker på vilka livsmedel du äter. Baljväxter, fullkorn och mjölkprodukter är fulla av aminosyror precis som kött, fisk och ägg.

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: ArW6Rz (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
Proteinrik mat – gör din egen meny

Proteinrik mat – gör din egen meny

2021-09-23
Gör din egen personliga meny av proteinrik mat och håll en bra kosthållning för att bygga och bevara muskler. Idéer på proteinrik mat här!
Läs mer
Essentiella aminosyror

Essentiella aminosyror

2021-09-23
De essentiella aminosyrorna måste tillföras kroppen utifrån och genom kost. Läs mer om vad de gör och vad de heter var och en för sig.
Läs mer
Recept på goda ingefärsshots

Recept på goda ingefärsshots

2021-05-06
Ingefärsshots ger dig god hälsa och gör dig pigg för dagen. Recept på ingefärsshots och hur du gör din egen här. Nyttiga och god för alla veckans dagar.
Läs mer
Ät nyttiga snacks för bättre hälsa

Ät nyttiga snacks för bättre hälsa

2021-05-06
Ersätt läsken och godiset med goda nyttiga snacks till fredagsmyset. Vi ger dig tips på hälsosamma snacks som stillar sötsuget.
Läs mer
Bulka rätt

Bulka rätt

2021-03-19
Hur länge ska man bulka och hur gör man ett schema för att bulka korrekt? Lär dig mer om att gå upp i vikt på ett sundare sätt och få mer muskler.
Läs mer