Proteinbolaget Magazine

Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Essentiella aminosyror

De essentiella aminosyrorna kan själva inte skapas av kroppen utan måste tillföras utifrån. Aminosyror är de minsta byggstenarna av protein och är viktiga för kroppen för att den ska fungera normalt. Dessa behövs för matsmältningen, för att växa och för reparation av vävnad etc.De essentiella aminosyrorna är räknade till 9 stycken. Deras namn – histidin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalanin, tryptofan, treonin och valin. Motsatsen är de icke-essentiella aminosyrorna som kroppen själv kan tillverka.

Vad är en aminosyra?

Alla aminosyror har en uppgift i kroppen. Exempelvis så reglerar glutamin kroppens ph-värde medan lysin påverkar energiförbrukningen och tryptofan reglerar sömn och glädjekänslan i dig. En aminosyra påverkar alltså kroppen mer än vi tror på alla plan.

Essentiella aminosyror i proteiner

Ett protein är uppbyggt av aminosyror. När vi äter protein bryts det ned till små aminosyror som tas upp av kroppen och skickar ut dem för att låta dem göra de uppgifter de är gjorda för. De essentiella aminosyrorna kan utöver kosten också tillföras via kosttillskott, till exempel sådana som vi har på Proteinbolaget. EAA är de essentiella aminosyrorna i kosttillskott medan BCAA innehåller tre av dessa.

Aminosyror från livsmedel

Var aminosyrorna kommer ifrån spelar också en viss roll. Bland annat säger man att en aminosyra från växtriket har en lägre proteinkvalitet än den som kommer från animaliska livsmedel. Dock ska du inte tro att bara för att du är vegan eller vegetarian, alltid får i dig färre aminosyror - i alla fall inte om du tänker på vilka livsmedel du äter. Baljväxter, fullkorn och mjölkprodukter är fulla av aminosyror precis som kött, fisk och ägg.

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: J6XqXb (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
Nyttig Påskefterrätt - EAA Sorbet

Nyttig Påskefterrätt - EAA Sorbet

2022-04-13
Sorbet som inte bara smakar gott - men även är fullproppad av aminosyror? Ja tack! Läs mer här om hur du laga denna läckra EAA sorbet.
Läs mer
Acai bowl

Acai bowl

2022-04-11
Vi har säkert alla hört om den oerhört trendiga Acai bowlen, men vad är Acai bowl egentligen? Här kan du läsa mer och ta del av vårt favoritrecept!
Läs mer
Chiapudding med proteinpulver

Chiapudding med proteinpulver

2022-04-11
Chiapudding är perfekt för dig som vill ha ett fräscht och nyttigt mål. Läs mer här om hur du tillagar chiapudding med proteinpulver från GAAM.
Läs mer
Proteinpulver kladdkaka

Proteinpulver kladdkaka

2022-03-30
Kladdkakan är en svensk klassiker och med proteinpulver kan du få en allt nyttigare kladdkaka. Läs mer om det här och få tips på ett riktigt gott recept.
Läs mer
Proteinpulver havregrynsgröt

Proteinpulver havregrynsgröt

2022-03-30
Havregrynsgröt är nyttigt som frukost och mellanmål, men det innehåller inte så mycket protein. Läs mer om hur du kan tillsätta proteinpulver i gröten.
Läs mer