Vätskebrist – Tecken på vätskebrist - Proteinbolaget
Logga in
Historik
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Vätskebrist – Tecken och symptom

Vår kropp består till större delen av vatten och det betyder att vi ständigt måste fylla på med vätska. Om du är sjuk, tränar för mycket eller lever på varma breddgrader kan du lättare drabbas av uttorkning eller vätskebrist. Här kan du läsa mer om symptom på vätskebrist och tecken i ett tidigt skede som gör att du kan mota besvären direkt.Om du svettas mycket måste du tillföra kroppen extra mycket vätska. En del personer har svårt att få i sig vatten regelbundet och dricker endast när de är riktigt törstiga. Detta kan leda till negativa konsekvenser, så se till att du alltid har tillgång till vatten eller vätskeersättning om du vet att kroppen kommer svettas mycket.

Tecken på vätskebrist

Vätskebrist kan påvisa flera olika tecken och symptom – vissa är lätta att känna igen, andra lite knepigare.

  • Du blir törstig
  • Du får huvudvärk
  • Munnen är torr
  • Du har magproblem som förstoppning eller matsmältningsproblem
  • Du har humörsvängningar
  • Du känner dig yr
  • Urinen är mörk

Vissa eller alla av dessa symptom på vätskebrist behöver naturligtvis inte innebära vätskebrist men om du misstänker att du kan ha det bör du börja dricka vatten och ta vätskeersättning omedelbart. En kraftig vätskebrist kan nämligen leda till förlorandet av medvetandet eller att du blir kraftigt yr och illamående. Din puls går upp ordentligt och du känner dig sjuk och svimfärdig.

Vätskebrist vid hård träning

Du som tränar hårt och framför allt i värme, ligger i riskzonen vad gäller att drabbas av uttorkning. När du svettas mycket kommer din kropp inte bara förlora mycket vätska som den behöver få tillbaka – den kommer även lida brist på mineraler som du svettas ut. Satsa på att alltid ha vätskeersättning hemma och att ta med dig rikligt med vatten till gymmet eller träningspasset som du tar klunkar av då och då.

Ett intensivt pass kan leda till kraftiga nedgångar av ämnen som till exempel kalium och magnesium. Detta kan sedan ge dig muskelkramper och jobbig huvudvärk som du inte verkar få bukt med.

Sjukdom kan leda till vätskebrist

Om du har eller har haft magsjuka och kräkts eller haft diarré, är det väldigt troligt att din kropp lider brist på vatten. Då är det också viktigt att få tillbaka alla de vitaminer, mineraler och salter som gått förlorade. Var noga med att dricka ordentligt vid sjukdom, även om det känns svårt och du inte är törstig alls. Tänk på att även andra sjukdomar kan orsaka vätskebrist, såsom diabetes.

Vätskeersättning
Vätskeersättning som innehåller alla mineraler och salter finns hos oss på Proteinbolaget i form av brustabletter och sportdrycker. Ett tips är att köpa hem ett lager om du tränar mycket, vistas i värme eller av någon annan anledning riskerar att bli uttorkad snabbare.

Relaterade produkter
6
12 x Gatorade 500 ml
Fler varianter
Gatorade
12 x Gatorade 500 ml
249 kr (264 kr)
34
24 x Wato Vätskeersättning, 330 ml
Mixflak
Fler varianter
Wato
24 x Wato Vätskeersättning, 330 ml
399 kr (600 kr)
27
24 x NoRR Hydration Drink, 330 ml
Mixflak
Fler varianter
NoRR Company
24 x NoRR Hydration Drink, 330 ml
439 kr (600 kr)
34
24 x Pro Brands Rehydrate Drink, 250 ml
Fler varianter
Pro Brands
24 x Pro Brands Rehydrate Drink, 250 ml
319 kr (480 kr)
Resorb
Resorb Original Brustabletter, 20 st, Mango
59 kr
Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: aMDGv4 (motverkar spam)
Mjölksyra

Mjölksyra

2021-02-09
Vad är mjölksyra och hur känns det? Varför får man mjölksyra och hur påverkar det träningen? Läs mer om mjölksyra här och hur du kan förebygga det!
Läs mer
Vätskebrist – Tecken och symptom

Vätskebrist – Tecken och symptom

2021-02-09
Misstänker du att du har vätskebrist eller vill du veta mer om vad vätskebrist innebär? Läs mer om tecken och hur du ska göra.
Läs mer
Dumbbell

Dumbbell

2021-01-26
Träning med dumbbell ger komplett träning för kroppen och kan göras var som helst, hemma som på gym. Få tips på olika övningar med dumbbells.
Läs mer
Periodisk fasta

Periodisk fasta

2020-11-26
Lär dig mer om olika typer av periodisk fasta samt hur du kan göra scheman för periodisk fasta och hur träningen påverkas.
Läs mer