Vad använder man omega-3 till?
Hem
Sök
Historik
Bonusar
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Vad använder man Omega-3 till?Vilken funktion har omega 3-fettsyror i kroppen?

Fleromättade fetter är livsnödiga för oss människor och våran kropp kan inte själv tillverka dem utan vi behöver få i oss det via maten. De viktigaste fleromättade fetterna är omega-3 och omega-6 och i dessa ingår olika fettsyror, långa och korta, som har olika funktioner i kroppen. De långa fettsyrorna kallas EPA och DHA som finns främst i fet fisk, exempelvis lax, makrill och sill. De kortare fettsyrorna kallas ALA och bildas i gröna växter och alger. Dessa får vi i oss från exempelvis raps- och linfröolja samt från gröna bladväxter.

Studier om Omega-3

Det har studerats mycket om omega-3 och vissa studier visar att tillskottet ger en tydlig positiv effekt vid två särskilda hjärtsjukdomar; förmaksflimmer och vissa specifika fall av hjärtsvikt. Andra studier visar att omega-3 kan lindra vissa inflammatoriska sjukdomar som eksem, astma, reumatism och inflammatoriska tarmsjukdomar. Detta eftersom omega-3 bildar ämnen som kan dämpa inflammation.

En annan studie är hur omega-3 påverkar hjärnan. Vår hjärna består till en stor del av omega-3 så brist av detta ämne kan ge problem. Som många hört har det länge påståtts att man blir intelligent av att äta fisk och nya studier bevisar att de som äter fisk flera gånger i veckan, är smartare. Det finns mindre studier som tydligt visar att omega-3 kan hjälpa mot depression och även att tillskottet kan bromsa en försämring av Alzheimers sjukdom. Flera lite mindre studier visar även att tillskottet kan lindra ADHD. För de som är intresserade av att bygga muskler, minska kroppsfettet och prestera på gymmet har omega-3 stora fördelar.

Öka fettförbränningen med Omega-3

Omega-3 hjälper cellmembranen att fungera maximalt, vilket betyder att mer energi lagras i muskelcellerna och mindre i fettcellerna. - Ger ökad fettförbränning genom att stimulera lipolytiska gener för en effektivare användning av fettsyror som bränsle. - Motverkar stress och muskelatabolism. - Lindrar krämpor och inflammation som orsakats av träning eftersom omega-3 har antiinflammatoriska egenskaper. - Omega-3 ökar blodflödet till hjärnan och stärker den kognitiva förmågan vilket ger ökat fokus under träningen.
Omega-3 i fiskleverolja

Fiskleverolja innehåller en stor mängd omega-3 och förutom att det har en antiinflammatorisk effekt så visar studier att omega-3 kan hjälpa till att hålla ögonen friska längre, skyddar mot åderförkalkning eftersom det finns fettsyror i fiskleveroljan som fungerar som potenta antioxidanter. Det ger även skydd mot blodproppar och bättre sårläkning då en studie som genomfördes år 2009 resulterade i att fiskleverolja kunde främja läkning. Forskarna tror att det är den höga halten av A-vitamin i oljan som kan vara avgörande.

Idag finns det en stor marknad av omega-3 produkter så när du ska välja ut ditt tillskott av omega-3 kan det vara bra att hålla koll på halterna av EPA och DHA när du jämför produkterna eftersom det är dessa syror som ger de största hälsofördelarna. Ett tips är att köpa tillskottet som producerats av en känd aktör, då kan du lita på att produkterna håller en hög nivå. Omega-3 produkterna som är MSC-märkta innebär att fisken som har använts är vildfångad och har fiskats med omtanke om havsmiljön och kommer från ett livskraftigt bestånd.

Relaterade produkter
PB-8255
33
Gaam Week
GAAM Nutrition Health Series Omega-3, 100 caps
PB-4243
33
Gaam Week
GAAM Nutrition Health Series Omega-3, 300 caps
PB-4241
33
Gaam Week
GAAM Nutrition Health Series Omega-3, 200 caps
Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: HLwfrU (motverkar spam)
Vad använder man Omega-3 till?

Vad använder man Omega-3 till?

2019-12-05
Fleromättade fetter är livsnödiga för oss människor och våran kropp kan inte själv tillverka dem utan vi behöver få i oss det via maten.
Läs mer
Allt om Magnesium

Allt om Magnesium

2019-12-05
Magnesium är ett mineral och ett nödvändigt ämne som har ett stort inflytande för flera funktioner i kroppen. Vi behöver det för att våra muskler och nerver ska fungera, för att generna ska bildas på ett korrekt sätt samt för att vår energiomsättning ska fungera normalt.
Läs mer
Välj rätt vitaminer i höst!

Välj rätt vitaminer i höst!

2019-09-18
I samband med att temperaturen sjunker och mörkret smyger sig på så ökar risken för förkylningar och kronisk trötthet. Men med rätt vitaminer och mineraler kan du förebygga tröttheten och stärka ditt immunförsvar!
Läs mer
Vad är MCT-olja?

Vad är MCT-olja?

2019-09-11
MCT är medellånga triglycerider som är en form av mättat fett. Dessa fettsyror kommer med många hälsofördelar och kan bidra till allt från att förbättra kognitiv funktion, öka energin och prestationen till bättre viktkontroll.
Läs mer
Varför behöver man kollagen?

Varför behöver man kollagen?

2019-09-02
Det är lika viktigt att må bra på utsidan som på insidan och allt fler kollagentillskott har börjat ta plats på kosttillskottsmarknaden. I den här artikeln ska vi gå igenom vilka fördelar det finns med att göra kollagen (och hyaluronsyra) till din nya bästis.
Läs mer