Vad är mjölksyra – Varför får man mjölksyra – Proteinbolaget
Logga in
Historik
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Mjölksyra

Du har säkert hört ordet mjölksyra i samband med träning. Men mjölksyra bildas hela tiden i vår kropp. Det är en slaggprodukt som kroppen skapar när den arbetar hårt. När träningen eller den fysiska aktiviteten håller sig på en måttlig nivå känns inte mjölksyran, istället omvandlas den till energi så att du orkar fortsätta utan att bli trött i benen eller armarna på samma sätt.Mjölksyra bildas under all form av hård träning, såväl konditionsträning som styrketräning. Den kommer när du anstränger dig för mycket så att musklerna inte har tid att hänga med, enkelt förklarat. Dock finns mjölksyran ständigt närvarande även i vila, men den känns inte av.

Hur känns mjölksyra?

Mjölksyra kan vara knepigt att förstå sig på. Det känns av genom att du inte får mer kraft i benen och att musklerna på något sätt “surnar till”. När vi befinner oss i det tillståndet är i stort sett hela kroppens muskler påverkade men det är bara de muskler som vi använder för stunden som vi känner. Varför man får mjölksyra är en fråga många ställer sig.

Varför får man mjölksyra?

När kroppen går på högvarv inträffar en process som gör att mjölksyra bildas. Kolhydrater och fett måste omvandlas till energi utan syre och då kommer mjölksyran som ett brev på posten. Kroppen måste dock transportera bort den från musklerna men när så mycket mjölksyra bildas hinner den inte med det. Mjölksyran blir kvar och gör att du känner dig helt slutkörd. Det hela handlar egentligen om att ph-värdet i musklerna sänks och de blir sura.

Mjölksyratröskeln – höj den med intervallträning
Mjölksyratröskeln är ett begrepp som talar om när dina muskler börjar skapa mjölksyra och den tröskeln kan du själv höja genom att köra intervallträning. I intervallträning tränar du riktigt hårt under en kort tid och återhämtar dig sedan under viloperioden. Intervallträningen får dig att utmana både dig själv och din kropp och på så sätt höja tröskeln. Musklerna blir nämligen bättre på att transportera bort mjölksyran ju mer du tränar.

Träna bort mjölksyra - går det?

När musklerna inte längre vill samarbeta och benen känns bortdomnade – vad kan du göra för att få bort mjölksyran?

  • Sakta ner men avstanna inte i träningen
  • Rör dig lite på olika sätt för att “skaka av dig” mjölksyran
  • Andas kontinuerligt och dra in mycket syre
  • Ät rödbeta regelbundet! Det bidrar till mer syreupptagningsförmåga

Man kan tro att mjölksyra faktiskt är något negativt men så är inte fallet. Enligt studier skyddar det musklerna istället och den som tränar blir tvungen att “vila” ett tag, något som gör att din kropp återhämtar sig en kort stund.

Kosttillskott som motverkar mjölksyran
Köp gärna ett eller flera kosttillskott som bidrar till mindre mjölksyra. Beta-alanin och olika former av rödbeta såsom rödbetsjuice är rena dundermedlen för att vidga blodkärlen och öka syreupptagningsförmågan. Du hittar dessa kosttillskott hos oss på Proteinbolaget.

Relaterade produkter
Self Omninutrition
Self Omninutrition Pure Beta-Alanine
159 kr
Olimp Sport Nutrition
Olimp Beta-Alanine Xplode
268 kr
Swedish Supplements
Swedish supplements Beta-alanin, 300 g
249 kr
BioTechUSA
BioTechUSA Beta Alanine, 90 caps
179 kr
Viterna
Viterna Beta Alanine Powder, 400 g
229 kr
BioTechUSA
BioTechUSA Beta Alanine, 300 g
229 kr
Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: PfGnAy (motverkar spam)
Mjölksyra

Mjölksyra

2021-02-09
Vad är mjölksyra och hur känns det? Varför får man mjölksyra och hur påverkar det träningen? Läs mer om mjölksyra här och hur du kan förebygga det!
Läs mer
Vätskebrist – Tecken och symptom

Vätskebrist – Tecken och symptom

2021-02-09
Misstänker du att du har vätskebrist eller vill du veta mer om vad vätskebrist innebär? Läs mer om tecken och hur du ska göra.
Läs mer
Dumbbell

Dumbbell

2021-01-26
Träning med dumbbell ger komplett träning för kroppen och kan göras var som helst, hemma som på gym. Få tips på olika övningar med dumbbells.
Läs mer
Periodisk fasta

Periodisk fasta

2020-11-26
Lär dig mer om olika typer av periodisk fasta samt hur du kan göra scheman för periodisk fasta och hur träningen påverkas.
Läs mer