Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Vad är Q10 och vad är det bra för?

Mat rikt på Q10

Sedan 90-talet har man pratat om Q10. Det finns naturligt i kroppen och det finns i mat samt i kosttillskott. Att tillsätta Q10 i energidrycker och hälsodrycker har blivit en riktig hälsotrend. Det kan ge dig en energiboost i vardagen och stärka ditt hjärta. Här går vi igenom vad Q10 faktiskt är och varför det har blivit så populärt!

Se hela vårt utbud av Q10-tillskott.

Vad är Q10?

Q10, även känt som coenzym Q10 eller ubikinon, är ett naturligt förekommande coenzym i kroppen. Dess huvudsakliga funktion är att underlätta energiproduktionen i cellerna och fungera som en antioxidant för att skydda cellerna mot oxidativ stress.

Q10 finns i höga koncentrationer i organ med hög energiförbrukning såsom hjärtat, levern och njurarna. Ämnet förekommer naturligt i kroppen, men produktionen börjar minska efter 30 års ålder.

Vad är Q10 bra för?

Q10 har flera potentiella hälsofördelar:

  • Ökad energiproduktion: Q10 fungerar som en ”gnista” i cellernas energiproduktion, vilket kan bidra till att öka energinivåerna och minska trötthet.
  • Stöd för hjärtfunktionen: Hjärtat är ett organ med hög energiförbrukning, och studier tyder på att Q10 kan stödja hjärtfunktionen hos personer med vissa hjärtproblem.
  • Antioxidantverkan: Q10 fungerar som en antioxidant, vilket innebär att den kan skydda cellerna från skador orsakade av fria radikaler. Alltså de celler och vävnader som kan gå sönder när man tränar hårt eller att kroppen utsätts för stress.
  • Förbättrad återhämtning: Forskning tyder på att Q10 kan lindra muskelsmärtor och förbättra muskelåterhämtning efter träning. Detta kan vara särskilt bra för dig som tränar hårt och intensivt eller är exempelvis en atlet eller bodybuilder.

Kan Q10 ge biverkningar?

Q10 anses vara säkert för de flesta vuxna när det tas i rekommenderade doser. Vanliga biverkningar kan vara milda magbesvär, illamående och huvudvärk. Om du ammar, tar medicin som kan interagera med Q10 eller är gravid - rådgör med en läkare innan du tar ett Q10-tillskott.

Var hittar man Q10 i mat?

Några av de bästa matkällorna till Q10 är fisk och då särskilt sardiner, makrill och lax. Även olika typer av kött som nötkött, kyckling och fläsk innehåller Q10. Förutom fisk och kött är vegetabiliska oljor som rapsolja och sesamolja, nötter och frön samt gröna bladgrönsaker rika på Q10. 

Tillskott med Q10 

Det finns olika former av Q10-tillskott tillgängliga på marknaden. Det du bör välja är ubikninon som är den mest biotillgängliga formen av Q10. Den tas lättare upp av kroppen och är därmed effektivare.

Q10 har blivit populärt bland äldre, men även personer som tränar hårt eller belastar kroppen mycket. Men de flesta använder Q10 som ett kosttillskott för att bli allmänt mer pigg och förbättra hjärthälsa.

Osäker på vilket Q10-tillskott som passar bäst för dig?

Att navigera bland marknaden för Q10-tillskott kan vara både frustrerande och tidskrävande.

Med alla olika märken, priser och doser... Ja, vi förstår din frustration.


För att spara tid och huvudvärk har vi gjort ett Q10 bäst-i-test med fyra populära Q10-tillskott från välkända märken. Låt dig inspireras!

Vanliga frågor om Q10

När ska jag ta Q10?

Vissa studier tyder på att den bästa tidpunkten att ta Q10 är i samband med frukosten. Men Q10 kan tas när som helst på dagen i samband med måltid för att öka absorptionen.

Hur lång tid tar det för Q10 att verka?

Det kan ta flera veckor innan du märker effekterna av Q10-tillskott. Och detta gäller för alla kosttillskott – det som egentligen spelar någon roll är att du är konsekvent med intaget av Q10 kapslar eller tabletter. 

Hur mycket Q10 ska man ta?

Den rekommenderade dosen av Q10 varierar beroende på ålder, hälsa och syfte med intaget. Generellt sett är det rekommenderat för vuxna att ta mellan 100 och 200 mg Q10 per dag.

Vem behöver Q10?

Äldre vuxna, vars naturliga produktion av Q10 tenderar att minska med åldern, kan dra nytta av Q10-tillskott för att förbättra sina energinivåer och främja en sund åldrande. Dessutom är det vanligt att personer med hjärtsjukdomar tar kosttillskott med Q10 för att stödja hjärtfunktionen och minska risken för ytterligare komplikationer. Men även yngre individer kan dra nytta av denna coenzym genom att främja snabbare återhämtning och förbättrad prestation under intensiv träning. Det kan också ge en ökad energinivå, vilket är fördelaktigt oavsett ålder.

Kan man få för mycket Q10?

Ja, det är möjligt att få för mycket Q10, även om det är ovanligt. Q10 anses generellt vara säkert för de flesta friska vuxna när det tas i rekommenderade doser. 

Vill du testa Q10-tillskott? Vi har ett brett utbud av kosttillskott med Q10. Här nedan listar vi några av våra populära och effektiva Q10-tillskott. 

-15%
Summer Sale
3 Great Earth Q10 60 caps
-20%
Summer Sale
7 GAAM Q10 60 caps
Fler varianter
159 kr 199 kr
-20%
Summer Sale
2 BioTechUSA H2O Q10 60 caps

Källor

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: DGprkv (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
5 vitaminer och kosttillskott mot trötthet

5 vitaminer och kosttillskott mot trötthet

2024-05-20
För många av oss är utmattning och trötthet tyvärr en del av vår vardag. Det kan vara till följd av den hektiska, moderna livsstilen som gör att man kan behöva en extra energiboost. Som tur är finns det vitamin- och mineraltillskott som hjälper mot trötthet och utmattning. De centrala näringsämnena är vitaminerna C, B12 och B och mineralerna magnesium och järn. Här går vi igenom dessa vitaminer och mineraler mot trötthet som passar både män och kvinnor.
Läs mer
Guide: Vilka vitaminer ska män ta? Vi går igenom 6 viktiga vitaminer!

Guide: Vilka vitaminer ska män ta? Vi går igenom 6 viktiga vitaminer!

2024-05-16
I den hektiska världen vi lever idag är det en utmaning att få i sig alla vitaminer och mineraler genom maten. Ofta lagar vi något snabbt eller köper snabbmat och missar viktiga näringsämnen. Därför kan det vara nödvändigt att få i sig ytterligare vitaminer och mineraler du inte får tillräckligt av i din dagliga kost. För män är det viktigt att få i sig rätt vitaminer och mineraler för att kroppen ska fortsätta vara stark och hälsosam. Här går vi igenom viktiga vitaminer och kosttillskott för män!
Läs mer
7 viktiga vitaminer och kosttillskott för kvinnor

7 viktiga vitaminer och kosttillskott för kvinnor

2024-05-14
Många viktiga vitaminer och mineraler hittar du redan förmodligen i ditt badrumsskåp, men ibland kan kvinnokroppen behöva specifika kosttillskott för att hålla den stark och hälsosam. Men med så många olika tillskott och varumärken för kvinnor på marknaden, kan det vara svårt att bestämma vilka vitaminer du faktiskt behöver. I den här artikeln går vi igenom 7 viktiga vitaminer och kosttillskott för kvinnor!
Läs mer
Allt du behöver veta om betakaroten

Allt du behöver veta om betakaroten

2024-04-29
Många pratar om betakaroten. Att få i sig mer betakaroten har blivit en riktig hälsotrend och verkar vara ett självklart val för att få en solbrun färg till sommaren. Det är bra för huden, ögonen, kognitiva funktionen men också för håret. Det kan dessutom vara en utmaning att hitta det bästa betakarotentillskott på marknaden, med alla olika alternativ tillgängliga. Här går vi igenom vad betakaroten faktiskt är och allt du behöver veta för att dra nytta av dess hälsoeffekter!
Läs mer
Hur effektiv är en måltidsersättning för viktnedgång?

Hur effektiv är en måltidsersättning för viktnedgång?

2024-04-24
Viktnedgång är en stor utmaning. I vår hektiska vardag vänder sig många till olika dieter och ibland tvivelaktiga metoder för att gå ner i vikt. Måltidsersättningar, i kombination med diet och motion, erbjuder ett effektivt alternativ för viktnedgång och viktbehandling. I den här artikeln går vi djupare in på effektiviteten av måltidsersättningar, med hjälp av vetenskap och forskning.
Läs mer