Svullen mage, orsak och hur du kan lindra besvären – Proteinbolaget
Logga in
Historik
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Svullen mage och vad du kan göra åt det

Ballongmagen kan skapa riktiga otrevligheter i vardagen, göra ont och försinka livet. Vissa får gaser, andra kramp. Somliga drabbas även av en bula på magen på grund av svullnaden.


Orsak till svullen mage

Orsaken till ballongmagen kan vara högst individuell. Men det finns behandling att få och mat mot svullen mage som lindrar. En del människor kan lida av någon matallergi som gör att magen reagerar som den gör. Om du misstänker allergi bör du testa dig så att du kan ändra din diet.

Stress är annars en stor bov i dramat av svullna magar. Detta i kombination med hektiska luncher där du knappt hinner sitta ner och äta i lugn och ro, medför också att magen gör uppror.

Mat mot svullen mage

Precis som det finns mat som kan orsaka svullen mage, finns det även mat som lindrar ballongmagen och löser upp gaserna. Fibrer i måttliga mängder, grönsaker och frukt samt en nedskärning av mjölkprodukter brukar vara en bra början för att få bukt med magbesvären. Utöver livsmedel finns även kosttillskott du kan ta som kan hjälpa. Du kan självklart hitta dem här på Proteinbolaget.

Exempel på bra kosttillskott


Dessa kosttillskott finns naturligtvis även i livsmedelsform om du hellre vill äta dem naturligt. Dock kan det vara bra att ha dem i skåpet som tillskott om du vet med dig att du kanske är dålig på att äta grönsaker eller fibrer i vardagslag.

Gluten och laktos – två fiender?

Om du drabbas av svullen mage gång på gång trots att du tycker att du äter bra och rör på dig, kan det ha att göra med en födoämnesallergi som laktos eller gluten. Misstänker du detta ska du göra en grundlig undersökning och kanske ta bort livsmedel som innehåller just dessa för att se om du märker någon förändring i svullnad eller gasbildning.

Träna bort din svullna mage

Tro det eller ej, men för lite träning och motion i vardagen gör att magen inte kommer igång på samma sätt. Du har säkert hört talas om löpmage och cykelmage, där utövarens tarmfunktion sätter igång när kroppen börjar träna. Du behöver naturligtvis inte träna så hårt att ditt pass blir lidande av toalettpauser, men det bekräftar dock att när du rör på dig börjar magen att träna likaså.

Rätt träning i kombination med rätt kost och en relativt stressfri vardag är nyckeln till en välmående mage. Om du trots allt fortfarande skulle ha problem rekommenderas du att gå till läkaren för undersökning.

Relaterade produkter
25
Black Week
GAAM Health Series Turmeric, 60 caps
Fler varianter
GAAM Health Series
GAAM Health Series Turmeric, 60 caps
134 kr (179 kr)
25
Black Week
GAAM Health Series Probiotika, 90 caps
Fler varianter
GAAM Health Series
GAAM Health Series Probiotika, 90 caps
142 kr (189 kr)
Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: McGSbW (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost

2020-10-20
Läs mer om antiinflammatorisk kost och mat och skydda dig mot ballongmage, psoriasis och andra sjukdomar som diabetes.
Läs mer
Rosenrot

Rosenrot

2020-09-24
Behöver du något naturligt uppiggande? Rosenrot ger goda effekter på träning, nedstämdhet och sömn. Läs mer om växten här!
Läs mer
Vad är niacin?

Vad är niacin?

2020-09-24
Vad är niacin och var finns niacin? Mer om niacin B3 och vad det gör med din kropp samt vilka biverkningar det kan ha kan du läsa om här.
Läs mer
Vad är jod?

Vad är jod?

2020-09-24
Vad är jod bra för? Få reda på mer om jod tillskott och vad det gör för kroppen. Det är bland annat viktigt för sköldkörtelns funktion. Läs mer här!
Läs mer