Proteinbolaget Magazine

Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Pistol squat – svårt men effektivt

Att göra en pistol squat – eller enbensbenböj som man också kan kalla det, kan vara riktigt svårt att få till innan man lärt sig tekniken. Pistol squat handlar väldigt mycket om smidigheten och rörligheten och det är inte bara de stora musklerna som måste jobba utan även de små. Prova – du kommer känna det direkt!


Hur gör jag en pistol squat?


Det du måste kontrollera först är att du är smidig nog för att göra en pistol squat – annars gäller det att jobba vidare på stretchingen en stund till först. Prova hur rörlig du är genom att gå ner på huk. Kan du göra det utan att hälarna lämnar golvet eller att du tippar framåt? Bra, då är du redo!

En pistol squat är detsamma som en enbensknäböj där det vilande benet och armarna ska hållas rakt fram, parallellt med underlaget, samtidigt som du gör en benböj med det aktiva benet. Det kan låta enkelt, men är riktigt klurigt att lära sig – i alla fall tills du fått till tekniken. Det ställer höga krav på fotleder och höft.


Börja enkelt – öka successivt


För att komma in i övningen och lära kroppen vad som krävs av den kan du i början använda en liten hjälp när du gör dina första pistol squats. Håll i något stabilt som en vägg eller en pelare första gången du ska göra din pistol squat – då ökar sannolikheten att lyckas. Jobba dig sedan upp till bättre teknik genom att använda mindre och mindre stöd. Till slut är du där!

Du kan öka belastningen med tiden genom att göra en paus när du sitter ner på huk eller kanske att använda en hantel.

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: crUQYP (motverkar spam)
Mer från Träningsövningar
Effektiv träning med pull up bar

Effektiv träning med pull up bar

2021-07-16
Träna med pull up bar – här är övningarna du enkelt gör hemma. Vi ger dig tips på variationer så du får en stark överkropp. Läs mer här!
Läs mer
Pistol squat – svårt men effektivt

Pistol squat – svårt men effektivt

2021-07-16
Lär dig göra en pistol squat. Övningen är en enbensböj där du liknar en pistol i formen. Mycket effektiv benträning. Läs mer här!
Läs mer
Hip thrusts – rumpans bästa övning

Hip thrusts – rumpans bästa övning

2021-07-16
Få en snygg och vältränad rumpa med hip thrusts. Bygg upp din rumpa och få den snygga form du vill ha. Läs mer om övningen här!
Läs mer
Fokus på muskler med hantelrodd

Fokus på muskler med hantelrodd

2021-07-16
Fokusera på ryggen, hantelrodd gör du enkelt hemma. Vi berättar om stående och enhands och hur du gör det allra bäst. Läs mer här!
Läs mer