Proteinbolaget Magazine

Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Pistol squat – svårt men effektivt

Att göra en pistol squat – eller enbensbenböj som man också kan kalla det, kan vara riktigt svårt att få till innan man lärt sig tekniken. Pistol squat handlar väldigt mycket om smidigheten och rörligheten och det är inte bara de stora musklerna som måste jobba utan även de små. Prova – du kommer känna det direkt!


Hur gör jag en pistol squat?


Det du måste kontrollera först är att du är smidig nog för att göra en pistol squat – annars gäller det att jobba vidare på stretchingen en stund till först. Prova hur rörlig du är genom att gå ner på huk. Kan du göra det utan att hälarna lämnar golvet eller att du tippar framåt? Bra, då är du redo!

En pistol squat är detsamma som en enbensknäböj där det vilande benet och armarna ska hållas rakt fram, parallellt med underlaget, samtidigt som du gör en benböj med det aktiva benet. Det kan låta enkelt, men är riktigt klurigt att lära sig – i alla fall tills du fått till tekniken. Det ställer höga krav på fotleder och höft.


Börja enkelt – öka successivt


För att komma in i övningen och lära kroppen vad som krävs av den kan du i början använda en liten hjälp när du gör dina första pistol squats. Håll i något stabilt som en vägg eller en pelare första gången du ska göra din pistol squat – då ökar sannolikheten att lyckas. Jobba dig sedan upp till bättre teknik genom att använda mindre och mindre stöd. Till slut är du där!

Du kan öka belastningen med tiden genom att göra en paus när du sitter ner på huk eller kanske att använda en hantel.

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: wUpcnB (motverkar spam)
Mer från Träningsövningar
Bygga muskler -  såhär gör du!

Bygga muskler - såhär gör du!

2022-03-17
Många som tränar på gym har som mål att bygga muskler - och att göra det snabbt. Här går vi igenom tips och trix på hur du på ett snabbt och effektivt sätt bygger muskler!
Läs mer
Magövning hemma

Magövning hemma

2022-03-10
Du behöver egentligen inte några fancy träningsredskap för att få en tonad mage eller magrutor. Läs mer om magövningar som du kan göra hemma här!
Läs mer
Så tränar du superset

Så tränar du superset

2021-09-23
Superset – två set av två olika övningar som både är tidsräddare och hjälper till att bygga styrka och öka din prestation. Läs mer här!
Läs mer
French press - Teknik och fördelar

French press - Teknik och fördelar

2021-09-23
Läs mer om French press, övningen som stärker din överkropp på ett bra sätt. Utför den med skivstång eller hantlar. Med båda armar eller en i taget.
Läs mer