Proteinbolaget Magazine

Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Hantelpress: teknik och tips

Hantelpress är en effektiv övning som primärt tränar dina bröstmuskler men även triceps och främre axlar. Övningen kan genomföras både liggandes på plan eller lutande bänk beroende på vilken muskelgrupp du vill ska arbeta hårdast.Hantelpress – så får du till rätt teknik

Precis som med alla andra övningar är det viktigt att du ser till att värma upp innan du sätter igång att utföra hantelpress. För att undvika skador och för att få resultat av hantelpress är det även viktigt att du har koll på tekniken.

Så här gör du en korrekt hantelpress:

1. Bestäm utgångsläge
Börja med att bestämma dig för om du vill utföra hantelpress på plan eller lutande bänk. En plan bänk kommer att göra att dina bröstmuskler får arbeta mer medan en lutande bänk tar mer på axlar och triceps.

2. Välj hantlar och lägg dig på bänken
Välj ut ett par hantlar med passande vikt. Välj vikter som känns tunga men där som du känner att du kan hantera med god teknik. Sätt/lägg dig på bänken med hantlarna i knät. Se till att dina fötter vilar stadigt mot golvet.

3. Påbörja hantelpressen
Vinkla ut armbågarna från kroppen och lyft hantlarna från knäna till dina armhålor. Lyft hantlarna mot taket med en kontrollerad, långsam rörelse. Tänk på att dina armar ska vara ovanför dina armbågar så mycket som möjligt. När du nått toppläge sänker du långsamt hantlarna nedåt igen tills de nått brösthöjd.

Tips för hantelpress

  • Andas ut när du pressar hantlarna upp och andas in när du sänker dem.
  • Sträva efter en vinkel mellan överarmar och kropp på 70 grader.
  • Tryck inte fram dina axlar när du utför hantelpress.
  • Lyft inte upp axlarna mot öronen under övningen.
  • Sträva efter en hållning där du drar tillbaka axlarna mot skulderbladen samtidigt som du trycker fram bröstkorgen.
  • Vill du få in mer core i din träning? Då kan du testa att utföra hantelpress på en balansboll!

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: PSHFn4 (motverkar spam)
Mer från Träningsövningar
Tips på effektiva biceps-övningar

Tips på effektiva biceps-övningar

2021-06-04
Letar du efter tips på effektiva biceps övningar? Då har du kommit rätt! Här får du tips på bra biceps övningar att göra på gymmet och hemma. Läs mer här.
Läs mer
Triceps pushdown

Triceps pushdown

2021-06-04
Vill du få starkare triceps genom att lära dig hur du utför triceps pushdowns? Vi ger dig de bästa tipsen som gör dig till ett proffs på övningen!
Läs mer
Hantelpress: teknik och tips

Hantelpress: teknik och tips

2021-06-04
Vill du lära dig hur du gör en korrekt hantelpress för att kunna få optimala resultat av din träning och undvika skador? Här hittar du de bästa tipsen!
Läs mer
Rygglyft – så gör du

Rygglyft – så gör du

2021-06-04
Rygglyft är en enkel övning som snabbt stärker din rygg och ger dig en snyggare hållning. Kom igång redan idag med hjälp av vår guide till övningen!
Läs mer
Benpress – så gör du

Benpress – så gör du

2021-06-04
Benpress är riktigt bra benövning som passar de flesta. Här går vi igenom steg för steg hur du gör när du vill använda benpressen med optimal teknik!
Läs mer