Vad vet du om koffein?
Hem
Sök
Historik
Bonusar
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Vad vet du om koffein?

Det finns oändliga diskussioner om koffein är bra eller dåligt. För mycket koffein i vardagen kan få negativa följder medan koffein i samband med träning har bevisade positiva följder för din träning. I den här artikeln ska vi gå igenom vad koffein är och hur det påverkar din kropp. Häng med på lite uppiggande läsning!

Vad är koffein?

Koffein finns i kaffe, funktionsdrycker, vissa bönor och blad. Det finns också i guarana som utvinns från guaranabusken. Koffein är en av världens mest konsumerade stimulantia av det centrala nervsystemet. Det kan bland annat motverka trötthet, öka förmågan att fokusera och förbättra din prestation på jobbet eller gymmet.

Hur verkar koffein?

Anledningen till att vi blir alerta av koffein är för att det tävlar med en signalsubstans som heter adenosin om plats i kroppen. Adenosin får oss vanligtvis att känna oss trötta men när vi får i oss koffein så konkurrerar det om platsen i kroppen. Koffein väcker kroppens stressystem och frisätter adrenalin och dopamin vilket bidrar till ett mer vaket och alert tillstånd.

Den ökade adrenalinproduktionen får blodkärlen i din hjärna att dra ihop sig vilket resulterar i att din puls och blodtryck ökar samtidigt som du känner dig kvickare i huvudet. Ökningen av lyckohormonet dopamin får dig att känna dig piggare, gladare och mer tillfredsställd.

Fördelar med koffein?

Så länge ditt koffeinintag håller sig inom ramen för måttliga mängder har det främst positiva effekter. Som sagt så har koffein en centralstimulerande effekt som verkar uppiggande, gör dig mer uthållig och skärper koncentrationsförmågan på kort sikt.Hur länge varar koffein?

Vanligtvis brukar man säga att koncentrationen av koffein i blodet är som störst en halv till två timmar efter intag. Dock skiljer det sig från person till person hur lång tid det tar innan effekten avtar. I genomsnitt brukar man säga cirka fyra timmar från intag tills koncentrationen i blodet halverats. En väldigt bra sak att komma ihåg är att inte inta koffein allt för sent på dagen. För att vara på den säkra sidan slutar många dricka koffein vid klockan 15.00 för att koffeinet inte ska påverka sömnen.


Varför är vissa mer känsliga?

Precis som med mycket annat är det väldigt individuellt i vilken utsträckning man tål koffein eller inte. Vissa kan dricka en kopp kaffe på kvällen för att sedan gå och lägga sig utan några problem alls medan andra har svårt att sova trots att dom drack sin sista kopp kaffe vid lunch. Det är mängden enzymer i levern som bestämmer hur snabbt eller långsamt vi bryter ned koffein. Mängden enzymer beror bland annat på dina gener och din livsstil.

Oavsett om du har anlag för att vara känslig mot koffein eller inte så mår ingen bra av att få i sig för mycket koffein. Får du i dig för mycket koffein kan du uppleva obehagliga symtom som hjärtklappning, ångest och yrsel, magont och diarré.

Abstinens av koffein?

Intar du regelbundet koffein under längre perioder kan du absolut uppleva abstinenssymtom om du slutar med koffein. Abstinenssymtom är ofta lätt huvudvärk, brist på energi, oro och lättare för att bli irriterad. Symtomen varierar ofta från person till person, men lätt huvudvärk något många har gemensamt. Det är vanligt att symtomen kommer cirka ett dygn efter du slutat med koffein och brukar vara värst dag två. Vanligtvis försvinner dom helt efter cirka en vecka.Koffeinfritt alternativ

Det blir allt vanligare att varumärken bakom funktionsdrycker som NOCCO, Celsius och Clean Drink lanserar sina drycker med mindre mängd eller helt utan koffein så att alla kan ta del av en god törstsläckare. Bara för en funktionsdryck inte innehåller koffein betyder det inte att den inte fyller sin funktion. Den innehåller med stor säkerhet fortfarande vitaminer, grenade aminosyror (BCAA) och mineraler som är bra för din kropp. Det är inte fy skam att varva med ett koffeinfritt alternativ någon gång ibland.

När vi ändå har din uppmärksamhet kan vi passa på att tipsa dig om att Clean Drink precis släppt sin senaste smak Ananas/Mango utan koffein. Du kan självklart välja den i mixflaket och få med alla andra koffenfria smaker från Clean. Vi taggar den längst ner, tillsammans med några andra koffeinfria* favoriter.

* Celsius Unlimited är inte koffeinfri men mängden koffein har minskats från 200mg till 75mg.

Relaterade produkter
PB-3819
35
Veckokampanj
24 x Clean Drink, 330 ml
Mixflak
PB-8776
26
Marskampanjer
24 x Celsius Unlimited, 355 ml, Strawberry Breeze
PB-6831
26
Marskampanjer
24 x Celsius Unlimited, 355 ml, Grapefruit Breeze
Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: fW6urF (motverkar spam)
Ta träningen från gymmet till hemmet!

Ta träningen från gymmet till hemmet!

2020-03-23
Hemmaträning är både enkelt och effektivt. Du behöver inte ha tillgång till ett gym eller avancerad träningsutrusning för att kunna träna hemma.
Läs mer
Vad är aspartam?

Vad är aspartam?

2020-01-28
Lär dig mer om sötningsmedlet aspartam och huruvida det är bra eller dåligt och hur aspartam påverkar kroppen. Lär dig allt hos Proteinbolaget!
Läs mer
Vad använder man Omega-3 till?

Vad använder man Omega-3 till?

2019-12-05
Fleromättade fetter är livsnödiga för oss människor och våran kropp kan inte själv tillverka dem utan vi behöver få i oss det via maten.
Läs mer
Allt om Magnesium

Allt om Magnesium

2019-12-05
Magnesium är ett mineral och ett nödvändigt ämne som har ett stort inflytande för flera funktioner i kroppen. Vi behöver det för att våra muskler och nerver ska fungera, för att generna ska bildas på ett korrekt sätt samt för att vår energiomsättning ska fungera normalt.
Läs mer