Alkohol och träning | Proteinbolaget Magazine
Hem
Sök
Historik
Bonusar
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Hur påverkar alkohol träning?

Hur är det nu igen, innebär ett engagemang för träning att det är förbjudet att dricka alkohol? Många undrar hur alkohol egentligen påverkar ett gympass, om man kan träna bakfull och om alkohol får oss att göra oplanerade val när det kommer till skräpmat? Vi på Proteinbolaget vill lyfta alkohol i samband med träning och försöka reda ut om det är nolltolerans, eller går det bra att ta ett par öl och hålla formen samtidigt? 

Energi och fyllekäk

Alkohol innehåller kalorier, det är de flesta medvetna om vid det här laget. Beroende på vad du dricker kan du få i dig en stor del energi via kolhydrater. Alkohol är vår energitätaste källa, näst efter fett, med hela 7 kcal per gram.

En hamburgare eller kebab på väg hem från krogen är standard för många, eller kanske en pizza dagen efter. Du har säkert märkt, vid något tillfälle, att alkohol ökar aptiten. Alkoholen i sig mättar riktigt dåligt, trots att vi får energi av att konsumera den. I och med att alkoholen försämrar vårt omdöme blir det lätt att man äter oplanerat mycket skräpmat. Att trycka en kebabrulle på väg hem från krogen är aldrig fel… eller?


Ingenting du äter förbränns så länge du har alkohol i kroppen. Varför? Jo, i och med att kroppen ser alkohol som ett gift prioriterar levern att förbränna det först. Det innebär i sin tur att fettförbränningen minskar och fettet lagras.Alkohol efter träning

Hur påverkas din träning om du väljer att dricka efter du tränat? Säkrar du dagens träning genom att köra ett morgonpass kan vi informera dig om att din träning inte är helt bortkastad om du väljer att festa till det på kvällen. Så länge du sköter dig någorlunda med mat under kvällen och dagen efter, och försöker få in några timmars sömn. Ditt träningspass kommer att ha effekt men alkoholen kommer bromsa en del av effekten.

Alkohol torkar ut kroppen. När dina muskler blir uttorkade blir trycket i dem sämre, vilket leder till ökad muskelnedbrytning. Genom att dricka varannan vatten under kvällen, eller ca två liter vatten när du kommer hem, hjälper du din kropp att stoppa nedbrytningen. Inte optimalt? Här kommer ett värdefullt tips från oss på Proteinbolaget: Se till att få i dig mycket protein när du kommer hem från en utekväll. Ett perfekt alternativ är BCAA, vilket är fullt med de aminosyror som kroppen behöver för att återhämta sig och förhindra muskelnedbrytningen. Vi vill tipsa dig om GAAM Nutrition BCAA 6:1:1, en av våra storsäljare.

Till skillnad från ett intakt protein behöver BCAA inte brytas ned för att kroppen ska kunna ta upp det. Det gör att BCAA har en nästintill omedelbar process att börja reparera och bygga upp muskelmassa efter intag. Perfekt när du kommer hem på natten och morgonen därpå.
Träna bakfull

Är det farligt att träna när man är bakis eller är det bara en ursäkt för att stanna hemma och äta gårdagens rester? Har du druckit en måttlig mängd alkohol bör det inte vara några problem att gå till gymmet det första man gör på morgonen. Har du druckit mer än en måttlig mängd, det vill säga att du har en större mängd alkohol kvar i kroppen, blir dina förutsättningar annorlunda. Då kan det vara bra att vänta tills kvällen, alternativt nästa morgon för att få samma optimala träningseffekt.


Oavsett vad du ska göra påverkas din prestationsförmåga om du har druckit alkohol. Både när alkoholen finns i kroppen men även när du förbränt den. Exakt hur din prestation påverkas beror på vilken typ av aktivitet du väljer och hur mycket du druckit dagen innan.

I och med att alkohol försämrar reaktions- och koordinationsförmågan kan det vara bra att välja en aktivitet som en löprunda eller ett styrkepass på gymmet istället för lagsporter eller en tur med träningscykeln i tuff terräng. Att behöva kunna reagera och fatta snabba beslut kan vara avgörande för din säkerhet om du till exempel skulle välta med cykeln eller krocka med en lagkamrat.


Vi sammanfattar! 

Det är förstås bäst för din träning och din kropp om du aldrig dricker dig kalasfull, men det betyder inte att du inte kan göra det och med tiden ändå uppnå dina träningsresultat. Några öl då och då kommer inte att ruinera ditt träningsresultat. Så länge du ligger inom ramarna för hur mycket energi du vill ha i dig ska du inte oroa dig över att ta en öl eller ett glas vin till maten.


Meningen med den här artikeln är inte att romantisera alkohol. Alkohol har negativa effekter och kan leda till besvär om det hanteras på ett oansvarigt sätt. Det vi vill förmedla är att du inte behöver undvika alkohol i ett träningssyfte om du upplever alkohol som något positivt. Drick med måtta. Prioriterar du din träning till 100% kan det vara bra att hålla igen. Men skulle du vilja festa till det ibland har du fortfarande bra förutsättningar för att få resultat av din träning.


Relaterade produkter
PB-5851
35
Aprilkampanjer
GAAM Nutrition Candy Series BCAA, 400 g
PB-1661
GAAM Nutrition BCAA 6:1:1, 400 g
Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
2 Kommentarer
#1
Torbjörn Jansson
Det är alltid bra att bli påmind om alkoholens skadliga effekter.
Den 19 juni 2019
#1
Molly, Copywriter
@Torbjörn Jansson: Vi kan alla behöva oss en påminnelse ibland. Glad midsommar! :-)
Den 20 juni 2019
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: 4yVY54 (motverkar spam)
Ta träningen från gymmet till hemmet!

Ta träningen från gymmet till hemmet!

2020-03-23
Hemmaträning är både enkelt och effektivt. Du behöver inte ha tillgång till ett gym eller avancerad träningsutrusning för att kunna träna hemma.
Läs mer
Vad är aspartam?

Vad är aspartam?

2020-01-28
Lär dig mer om sötningsmedlet aspartam och huruvida det är bra eller dåligt och hur aspartam påverkar kroppen. Lär dig allt hos Proteinbolaget!
Läs mer
Vad använder man Omega-3 till?

Vad använder man Omega-3 till?

2019-12-05
Fleromättade fetter är livsnödiga för oss människor och våran kropp kan inte själv tillverka dem utan vi behöver få i oss det via maten.
Läs mer
Allt om Magnesium

Allt om Magnesium

2019-12-05
Magnesium är ett mineral och ett nödvändigt ämne som har ett stort inflytande för flera funktioner i kroppen. Vi behöver det för att våra muskler och nerver ska fungera, för att generna ska bildas på ett korrekt sätt samt för att vår energiomsättning ska fungera normalt.
Läs mer