Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Vad är aerob och anaerob träning och vad är skillnaden?Aerob och anaerob träning handlar om kroppens förmåga att ta hand om och utnyttja den energi som tillförs. Ibland kan det vara svårt att ha koll på vad som betyder vad och därför ska vi göra ett litet inlägg som förklarar skillnader och processer.


Allt handlar om förbränning och utnyttjade av energi

Kolhydrater, fett och proteiner förbränns i cellerna och sättet det sker på är med eller utan syre. Det kallas en anaerob process (utan syre) och aerob process (med syre). Detta är viktigt att ta med sig när man förklarar aerob och anaerob träning. Den ena handlar om att med explosiv träning framställa glukos istället för syre för att öka förbränningen. Det andra energisystemet behöver syre för att förbränna. De båda träningsmetoderna har var sina fördelar.

Skillnaden mellan aerob och anaerob träning

Vad är anaerob träning?

Jo, den anaeroba träningen är av explosiv form, det vill säga du utnyttjar din maxkapacitet under korta pass där du kör på för fulla muggar. Ofta nås maxkapaciteten efter 5-10 sekunder. Det är under de här träningspassen som det är lätt att få mjölksyra eftersom cellen blir “sur”. Energin framställs ur glykosen istället för med syre.


Vad är aerob träning?

Under aerob träning som är lite långsammare än anaerob träning, orkar du längre men tränar inte lika hårt. Detta är den vanligaste metoden för att utvinna energi och det är också den träningsform vi använder oss av till vardags, när vi går till jobbet eller cyklar till affären.

Flertalet träningsmetoder anammar både anaerob och aerob träning

Många gånger utför man både anaerob och aerob träning under ett pass. Ta till exempel spinningpasset som är aerob träning när du cyklar normalt och anaerob träning när du kör sprint eller tunga uppförsbackar så fort du kan.

Normalt sköter kroppen växlingarna mellan de båda metoderna helt automatiskt eftersom det hela tiden kommer tillfällen då vi måste springa snabbt eller lyfta tungt en viss sträcka under kort tid. I träningspass är det ofta upplagt som så att båda systemen används för att pressa kroppen och få ut det mesta av träningen.

Fördelar med anaerob träning

Den anaeroba träningen är bra för att boosta dig i din kraftutveckling och försöka orka mer innan mjölksyran slår till. Man vill helt enkelt bli bättre på att utnyttja sin maxkapacitet en längre tid. Då ökar också antalet explosiva typ-2 muskelceller och man återhämtar sig snabbare. Det anaeroba energisystemet eller ATP-PCr systemet som det kallas med annan term, utvecklas och klarar mer.

Exempel på anaerob träning:

  • Tuffa intervaller
  • Styrketräning
  • Spinning i uppförsbackar och i sprint
  • Snabba kortdistanslopp
  • Delar i CrossfitFördelar med aerob träning

I den aeroba träningen slipper du vanligtvis både mjölksyra och syrebrist. Det kan även kallas lågintensiv eller mellanintensiv träning. Här förbränns också mer fett än under den anaeroba träningen, du tar upp mycket syre och du lär dig att orka mer. Därför är det aerob träning som ofta används när man talar om att förbättra kondition och hälsa i allmänhet. Du får en sänkt vilopuls och ett större blodflöde till musklerna.

Exempel på aerob träning:

  • Cykling
  • Joggning
  • Gång eller promenader
  • AerobicsVilken träning ska man helst utföra?

En balans mellan både aerob och anaerob träning är det bästa även om aerob träning och den vi gör i vardagen gynnar vår hälsa mest. Är du en atlet eller vill sporra din maximala kraft för att se hur mycket du orkar prestera på så kort tid som möjligt, är det anaerob träning som ligger dig varmast om hjärtat.

Att träna anaerobt är dock mycket rekommenderat vid sidan av aerob träning eftersom det lär kroppen att anpassa sig till situationer när du behöver enorm styrka och kraft – samtidigt som du behöver hålla på längre för att orka i det vanliga livet genom att tillämpa aerob träning.

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
2 Kommentarer
#1
Britt-marie Guldbrand
Pedagogisk välskriven information.
Den 30 juli 2021
#2
Marie
Nu förstår jag! 👌😊
Den 06 november kl. 19:44
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: UqDzLd (motverkar spam)
Mer från Träning & hälsa
Välj rätt proteinpulver

Välj rätt proteinpulver

2023-11-09
Att köpa nytt proteinpulver är ett smart sätt att boosta ditt dagliga proteinintag och därigenom förbättra din träning. I den här guiden går vi igenom de viktigaste övervägandena innan du köper proteinpulver, hur du anpassar ditt val till din träningsrutin, och skillnaderna mellan olika typer av proteinpulver. Vi guidar dig till det bästa proteinpulvret för din träningsresa.
Läs mer
Guide: Så väljer du rätt kreatintillskott

Guide: Så väljer du rätt kreatintillskott

2023-10-30
När du letar efter det bästa kreatintillskottet för dig kan det vara överväldigande att hitta i det breda utbudet av produkter på marknaden. I denna guide ger vi dig användbara tips för att hjälpa dig välja rätt kreatintillskott. Det här så att du lite enklare kan navigera dig fram bland vårt stora sortiment.
Läs mer
Den ultimata Kreatin-guiden - Allt du behöver veta

Den ultimata Kreatin-guiden - Allt du behöver veta

2023-10-03
Har du någonsin funderat över det välomtalade ämnet som har hjälpt idrottare att öka sin styrka, bygga muskler och förbättra sin prestation? Kreatin har länge varit en hörnsten för många som strävar efter imponerande resultat i gymmet. Men vad är det som har gjort kreatin så populärt? I denna ultimata guide avslöjar vi kreatinets hemligheter!
Läs mer
Så väljer du bästa MSM-tillskott för dig

Så väljer du bästa MSM-tillskott för dig

2023-09-26
MSM är ett väl omtalat ämne, och som du oftast hör i sammanhang som hälso- och skönhet. Det finns flera hälsofördelar med att ta MSM-tillskott. Det påstås inte bara ge dig glansigare hår, främja nageltillväxt, minska synliga ålderstecken - det är även bra för dina leder. Nedan finner du ett par användbara råd för att välja bästa MSM-tillskottet för dig.
Läs mer
MSM eller Kollagen - Vilket är bäst för dig?

MSM eller Kollagen - Vilket är bäst för dig?

2023-09-26
I dagens hälsomedvetna värld finns det en mängd olika kosttillskott och hälsoprodukter som lovar fantastiska resultat. Två sådana ämnen som har fått mycket uppmärksamhet är MSM och kollagen. I den här guiden ska vi utforska msm och kollagen, hur de skiljer sig åt, och hur de kan påverka din hälsa. 
Läs mer