Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Vägen tillbaka till rutiner och träning efter semestern

Back to reality!

Nu börjar semestertiderna lida mot sitt slut och det kan kännas tungt att gå tillbaka till jobbet eller plugget. Det är helt okej! Vi vill dela med oss av lite tips för att hitta tillbaka till rutiner och träning efter en härlig sommar.Planera

Det kan svara svårt att hinna med både jobb, plugg, träning och att umgås med vänner och familj. För att få livet att gå ihop kan det vara en fördel att planera sina dagar, ta fram kalendern varje söndag och kolla hur kommande vecka ser ut. Förutom det du ska hinna med att göra, planera även in dagar som du inte gör så mycket, för att hinna stressa ned och bara ta det lugnt.
Hitta en bra tid för träning som går ihop med din vardag, planera in veckans matinköp och när du ska laga matlådor och framför allt; var inte för hård mot dig själv om det ändå inte alltid går enligt plan. Det viktiga är att hitta en hållbar rutin över tid och göra det till en livsstil.
Ät hälsosam mat som ger dig energi

Vad menas med hälsosam mat? Mat som t.ex pizza, hamburgare, och annan fet mat är ofta sån mat som kanske tar mer energi av oss än vad det faktiskt ger oss. Det är klart man ska äta en pizza, en hamburgare eller liknande ibland. Men om du väljer att större delen av ditt matintag att äta mat som ger dig energi, som t.ex havregryn, grönsaker, frukt, fullkornspasta, fullkornsbröd m.m kommer du märka det i din energinivå och även kunna minska risken för hjärt och kärlsjukdomar.


Ha bra råvaror hemma

För att äta hälsosamt, blir det mycket enklare att göra det när man har bra råvaror hemma. Fyll kylskåp och frys med grönsaker, frukt, kolhydrater som ger bra energi och protein.


Drick vatten

Våra kroppar behöver vatten, oavsett om du är en aktiv person eller inte. Att dricka vatten kan även göra att du inte känner dig lika sötsugen. Om du har ont i huvudet ofta, så kan vätskebrist vara en anledning till det. En rekommendation är att dricka 1,5 liter – 2 liter vatten per dag. Om du svettas mycket och är aktiv kan du behöva dricka mer vatten än så.Hitta en träningsform som passar dig!

Styrketräning, promenader, löpning, tennis, crossfit, kampsport... ja, det finns otroligt många olika träningsformer att välja mellan. Prova olika för att hitta det som du tycker är roligast och passar dig och din vardag eller dina mål. På så sätt blir det sällan tråkigt!


Ta det lugnt

När du har tagit dig iväg till träningen är det dags för tipset som kan vara svårt för många att ta till sig - att ta det lugnt. Har du varit på semester i några veckor och inte tränat som vanligt kan det bli kämpigt att ge sig på samma vikter du lyfte eller hålla samma tempo som innan ditt uppehåll. Du kommer att göra större framsteg om du börjar på lägre vikter och jobbar dig tillbaka till samma vikt än om du börjar på samma vikt och försöker jobba dig uppåt. Du kommer inte behöva börja om på noll igen men var beredd på att ge det lite tid.
Börja med lättare och kortare pass till en början, så du känner att träningen är rolig och genomförbar. Blir träningen alldeles för tung och jobbig innan du ens har kommit igång är risken stor att du tröttnar och tappar motivationen.


Glöm inte vila!

Det är lätt att bli överdrivet ambitiös med träning till en början. Kroppen behöver vila för att återhämta sig efter ettt träningspass. Hitta en bra balans mellan träning och vila för att göra det till en vana.

Vi hoppas att dessa tips kan underlätta vägen tillbaka till rutiner efter semestern!

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: usFqhM (motverkar spam)
Mer från Tips & råd
Vätskebrist hos äldre - symtom, förebyggande och lösningar

Vätskebrist hos äldre - symtom, förebyggande och lösningar

2023-04-04
Äldre personer löper en högre risk för vätskebrist, vilket kan leda till allvarliga hälsoproblem. I vårt inlägg beskriver vi de vanligaste symtomen på vätskebrist hos äldre och ger råd om hur man kan förebygga uttorkning. Vi diskuterar också hur man kan hjälpa äldre personer att dricka tillräckligt med vatten och när det kan vara nödvändigt att söka medicinsk hjälp.
Läs mer
Förebygg vätskebrist hos barn - Allt du behöver veta inför värmen

Förebygg vätskebrist hos barn - Allt du behöver veta inför värmen

2023-04-04
Barn behöver dricka tillräckligt med vatten för att upprätthålla god hälsa och välbefinnande. I vårt inlägg beskriver vi hur man kan känna igen tecken på vätskebrist hos barn, hur mycket vatten de bör dricka varje dag och vilka drycker som är bäst för att förebygga uttorkning. Vi ger också råd om hur man kan hjälpa ett barn som inte vill dricka vatten och när det är nödvändigt att söka medicinsk hjälp.
Läs mer
BCAA eller EAA?

BCAA eller EAA?

2023-03-21
Vad är skillnaden mellan BCAA och EAA? Och vilken av dem ska jag välja? Vanliga frågor som vi besvarar i detta blogginlägg. Läs mer för att reda ut denna kliande fråga!
Läs mer
Vägen tillbaka till rutiner och träning efter semestern

Vägen tillbaka till rutiner och träning efter semestern

2022-08-24
Nu börjar semestertiderna lida mot sitt slut och det kan kännas tungt att gå tillbaka till jobbet eller plugget. Det är helt okej! Vi vill dela med oss av lite tips för att hitta tillbaka till rutiner och träning efter en härlig sommar.
Läs mer