Räkna ut BMI för man och kvinna – Proteinbolaget
Logga in
Historik
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Räkna ut BMI

Vad är BMI? BMI eller Body Mass Index är det mått som anger din vikt och kan berätta om du är överviktig eller underviktig. Det är enkelt att beräkna BMI i förhållande till vikt och längd, och här ska vi förklara hur du gör och vad du kan åtgärda beroende på vad svaret säger dig.BMI – Kroppsmasseindex

BMI är det absolut enklaste och vanligaste sättet att se om du är under,- normal- eller överviktig, eller om du rent av lider av fetma. Det här måttet är intressant både om du tränar mycket och vill se hur du ligger till, innan du börjar träna för att skapa ett träningsprogram som passar dig, eller inom vården där BMI är ett väsentligt mått.

Räkna ut BMI

Du kan räkna ut BMI på följande sätt, med en enkel formel:

  • (kroppsvikt i kilogram) / (din längd)2 = ditt BMI

Exempel: 65 kg / 1,78 x 1,78 = 20,51 kg/m2

Räknekalkylatorer online
På nätet kan du hitta massvis av sajter för att räkna ut ditt BMI, det brukar räcka med att du fyller i din längd och din vikt i varsin box så räknar kalkylatorn ut ditt BMI direkt.

Vad är normalt BMI?

Generellt ligger ett normalt BMI på 18,5 - 24,9. Ligger du i den här kategorin bör du träna på som vanligt och äta en näringsrik och balanserad kost med det dagliga kaloriintag du nu ligger på. Ett BMI över 30 är tydligt tecken på fetma.

Tänk på midjemåttet!
Viktigt att förstå är dock att ett BMI kan vara missvisande. Du kan ju vara relativt smal men ha mycket midjefett vilket räknas som farligt. Midjemåttet indikerar på om du trots allt bör gå ner i vikt även om du har ett normalt BMI.

BMI man och BMI kvinna

Är det skillnad på BMI för män och kvinnor? Nej, faktiskt så gäller samma formel och samma skala för båda könen. Detta trots att kvinnor i regel har mer fett än män och män bär på sig mer muskelmassa. Detta är normalt eftersom kvinnor ska ha mer fett på kroppen för att klassas som sunda och männen kan ha hälften så mycket fett som kvinnan utan att det är negativt. En man och en kvinna med samma vikt och samma längd ska alltså ligga på samma normala BMI-skala som vi nämner ovan, för att kännetecknas som sunda.

Undervikt och övervikt

Ligger du över 24,9 är du överviktig medan ett mått under 18,5 visar på undervikt. Att vara underviktig är också farligt och ett tecken på att du inte äter som du ska. I det senare fallet kan det vara smart att börja med kosttillskott som gainers eller liknande och gå upp i vikt på ett hälsosamt sätt.

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: PWYwmU (motverkar spam)
Mer från Tips & råd
Räkna ut BMI

Räkna ut BMI

2020-12-10
Vad är ett normalt BMI och hur kan du räkna ut kroppsmasseindexet som avgör om din vikt är normal eller inte? Läs mer här!
Läs mer
Välj rätt PWO!

Välj rätt PWO!

2020-05-10
Vad ska man tänka på när man väljer PWO? Det beror på vilken effekt du är ute efter. Fokus, pump eller uthållighet?
Läs mer
Vi välkomnar NAIA*!

Vi välkomnar NAIA*!

2019-10-22
Hur står man ut när marknaden för energi- och funktionsdrycker aldrig varit större? I den här artikeln informerar vi om NAIA*, nästa generations energidryck som tror sig veta precis hur.
Läs mer
Ännu en favorit med smak av päron!

Ännu en favorit med smak av päron!

2019-10-16
I den här artikeln välkomnar vi BCAA Drink Pear genom att uppmärksamma några andra päronfavoriter. Helt pearfect för dig som gillar päron!
Läs mer